Bünyede ‘iyi huylu’ bilinen virüsler varken

04:005/12/2017, Salı
G: 18/09/2019, Çarşamba
Hasan Öztürk

Fabrika ayarlarına dönmek, belki kurtarmak niyetinde olduğunuzu kurtarabilir ancak onca birikiminizi de yok eder. Öyle değil mi?Şöyle düşünün. Bir akıllı telefonunuz var. 3 yıldır kullanıyorsunuz. 3 yıl boyunca bir telefon rehberiniz oluştu. Onunla birlikte türlü türlü uygulamaları indirdiniz. Ve telefonunuzun bir hafızası oluştu. Sonra bir sabah uyandığınızda telefonunuzun kilitlendiğini gördünüz. İlk seçenek, “Fabrika ayarlarına dönüş”, sonraki seçenekse biraz zahmetli, biraz meşakkatli.O an hızlıca

Fabrika ayarlarına dönmek, belki kurtarmak niyetinde olduğunuzu kurtarabilir ancak onca birikiminizi de yok eder. Öyle değil mi?


Şöyle düşünün. Bir akıllı telefonunuz var. 3 yıldır kullanıyorsunuz. 3 yıl boyunca bir telefon rehberiniz oluştu. Onunla birlikte türlü türlü uygulamaları indirdiniz. Ve telefonunuzun bir hafızası oluştu. Sonra bir sabah uyandığınızda telefonunuzun kilitlendiğini gördünüz. İlk seçenek, “Fabrika ayarlarına dönüş”, sonraki seçenekse biraz zahmetli, biraz meşakkatli.

O an hızlıca karar verip fabrika ayarlarına dönerseniz, ne telefon rehberiniz kalır geride ne 3 yıl boyunca yüklediğiniz ve sıklıkla kullandığınız uygulamalar.

Sıfırlanmış bir cihaz ile baş başa kalırsınız. Sonrası malum. Yeniden rehber edinmek. Arayan numaralara “Özür diliyorum numaran silinmişti de…” diye başlayan cümleler kurmak. Sizin ihtiyacınız olan bütün uygulamaları yeniden indirmek filan… Bir de elbette “Kaybettikleriniz” var!

İkinci ve meşakkatli olan ise, telefonunuzu çalışmaz hale getiren problemi çözmektir. Sıfırlamadan, fabrika ayarlarına dönmeden, telefonunuza musallat olan illetten kurtulmaktır. Dışarıdan telefonunuza bulaşan zararlı virüslerden kurtulmaktır.

Tabii başarabilirseniz. O zaman ne telefon rehberiniz kaybolur, ne sizin için gerekli uygulamalar. Böylece 3 yılın birikimini de kurtarmış olursunuz. Tabii başarabilirseniz.

AK PARTİ FABRİKA AYARLARINA DÖNSÜN MÜ?
Bu örneği neden anlattığıma gelince… Sıklıkla
“Ak Parti fabrika ayarlarına geri dönsün”
çağrıları yapıldı, yapılıyor… 2002’deki kuruluş ayarlarına geri dönsün, gibi cümlelerle birlikte.

Kolaycılığa kaçılıyor. 15 yıllık bütün hafıza sıfırlansın. Onca birikim terk edilsin. Sonra “yeniden başlayalım” diyenler var.

Oysa tıpkı akıllı telefon örneğinde olduğu gibi. Tıpkı o telefondaki birçok uygulama gibi, Ak Parti’nin de bir rehberi, bir hafızası var ve onca yaşananlardan sonra oluşan nice refleksleri, uygulamaları var.

O yüzden, “Fabrika ayarlarına geri dönülsün” cümlesi, çok masum görünmekle birlikte hiç de gerçekçi değil. Hiç de “çözüm odaklı” düşüncenin ürettiği bir argüman değil.

Ak Parti’nin tıkandığı yerler belli. İktidar yorgunluğu, körlüğü ve şımarıklığı bunların başında geliyor. Yerelden, genele kadar.
İktidarın vakarını taşıyamayan bazılarının şımarıklığı, yorgunluğu ve körleşmesi Ak Parti’nin 2019 seçimleri öncesi çözmesi gereken ana sorunlar
. Zaten Cumhurbaşkanı
Erdoğan
da Mayıs’taki 3. Olağanüstü Kongre’de partinin başına geçer geçmez bu tehlikelere işaret ederek çözümler önerdi.
“Gönül kırmayın” dedi, “Kibirle yürüyüp yolu incitme” dedi, “Metal yorgunluğu” dedi!

Yani, Ak Parti’ye bulaşan virüslere işaret etti, temizlenmesi için bir yol haritası da çıkardı. Tıpkı virüs temizleme programı gibi.

Ancak Ak Parti’nin şöyle bir sorunu daha var. Bulaşan virüslerin bir kısmı hala
“iyi huylu”
sanılıyor. Hala, zararsız olarak görülüyor. Hala bünyedeki varlığı bir tehdit, ya da bir tehlike olarak görülmüyor! Çünkü, o kadar komplike ki…

Bir kısmı “devlet”in sürekliliğinden gelen, bir kısmı konjonktürel olarak gelişen ve bir kısmı da dışarıdan enjekte edilen bu virüslerin birbiriyle rekabeti hem zaman zaman sendelemelere, hem bünyenin zayıf düşmesine neden oluyor!

En tehlikelisi de “iyi huylu” görünen dışarıdan enjekte edilenler!

Her kritik eşikte yalpalayan, bünyeyi zayıf düşürmek için içten içe kemiren, sonra da hala aynı bünyede var olmayı seçenler!

Sahi, Zarrab’ın Amerika’daki mahkeme salonunda henüz çapraz sorguya geçilmeden savcılarla birlikte sergilediği tiyatral gösteri üzerinden “özeleştiri” görünümlü açıklamaları okuyunca “insan gerçekten hayret etmiyor!”

Ak Parti’nin fabrika ayarından çok, dışarıdan bulaştırılan virüsleri temizlemesi gerekiyor sanırım.

Yanılıyorsam, lütfen düzeltin.

Haksız mıyım?

#Politika
#AK Parti
#Seçim