19 Mart 1965 tarihinde İnegöl’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İnegöl’de tamamladı. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Zaman gazetesi Kültür-Sanat Servisi’nde çalıştı. Daha sonra TRT'de aralıklı olarak Mimar Sinan, Yayla Yollarında, Yunus Emre ve Kırk Ambar, Havuçlu Pilav, Zamanın Seyyahları, Çek Bir Film gibi yapımlarda çeşitli görevler aldı, senaryo ve metin yazarlığı yaptı. Panel ve İzlenim dergilerinde çalıştı. Birçok farklı dergide çocuklara hikayeler ve denemeler yayınladı. İlk çıktığı yıllarda Yeni Şafak gazetesinde Tersköşe’yi yazdı. Bir süre Medyakronik isimli internet sitesinde TV eleştirileri kaleme aldı. Ardından Hakan Albayrak ve Levent Gültekin ile birlikte Gerçek Hayat dergisini çıkardı. Hiçbişey, Altmışikiden Tavşan, Günlerin Gölgeleri, Ruh Yordamı, Kim Duma Dum Kime, Serçe Parmağı isimli kitapları kaleme alan yazar halen Yeni Şafak’ta yazılarına devam ediyor.
Oldum bittim bir şeyleri hızlı ya da acele şekilde yapmaktan hazzetmem. Hızlı yaptığım ve maalesef kendi normallerime çekemediğim tek şey yemek yemek (Bu Türkçe gerçekten eğlenceli bir dil!)... Bunun dışında başka örnek yok, her şeyin hızının arttırılmaya çalışıldığı bu zamanda ben kesinlikle harika bir yavaşlık içindeyim. Öyle ki, futbol oynasam, herhalde ağır gösterim edevatı işsiz kalırdı. Top kendisine vurmam için durup beni beklemek zorunda kalırdı. Asla ofsayta düşmezdim, çünkü hiçbir durumda kale çizgisine herkesten daha yakın olmazdım. Muhtemel ki sadece ikinci devreleri oynardım, çünkü ben sahaya çıkıncaya kadar ilk devreler geçerdi. Hakem olsaydım, yetişip de çalabildiğim tek düdük bitiş düdüğü olurdu. Futbol yorumcusu olsaydım, herkes o günün maçını yorumlarken ben bir gün önceki maçın yorumunu henüz bitirememiş olurdum. Basketçi olsaydım, ilk üçlüğümü attıktan sonra jübilemi yapmam gerekirdi. Beni bir de atletizmin 100 metresinde düşünün; herhalde araya maratoncu karışmış zannederlerdi. Güreşçi olsam, rakibim benim hamlemi beklerken uyuyakalırdı herhalde. Ya oto yarışları... Ben olsa olsa yük kamyonlarıyla ya da belediye otobüsleriyle aşık atardım!
Abarttım yine değil mi?
Hiç kimsenin bu kadar “ağır çekim” yaşamayacağını düşünenler varsa onlara benimle tanışmalarını öneririm. Tabii buluşmayı başarabilirsek!..
Bu lafları neden ediyorum? Çünkü insanoğlu yine bir lüzumsuzluk yapıp bir şeyleri hızlandırma konusunda yeni bir atak yaptı. Fransızlar!.. İki Fransız''ı konuşurken görseniz, onlardan herhangi bir şeyi hızlı yapmalarını beklemezsiniz! Ama oluyor, bir şeyleri en hızlı onlar yapıyor. Neyi? Trenleri!.. En hızlı trenleri... En son numaraları inanılmaz: Saatte 574.8 kilometre hızla giden bir tren...
Benim “ağır” sorum şu: Bunu neden yapıyorlar? Nereye yetişiyorlar? Çapı belli bir yerkürenin içindeyiz, bir yerden bir yere çok daha hızlı gitmekle ne yapmış oluyoruz?
Hem bakın bu kadar çok aksiyon dünyayı aşırı ısıtıyor. Çünkü bütün hareketlerin özünde sürtünme var. Gazete okumuyor musunuz, arılar bile arazi olmaya başladı. Çok yakında ağzınıza bir parmak bal çalınmasını bile çok bekleyeceksiniz!
Trenler ortalıkta manyaklar gibi vızır vızır dolaşınca ne olacak? Dengesi olan son şeylerin de dengesi bozulacak!
Mesela?!
Dünyanın başını en hızlı sağdan sola-soldan sağa çeviren öküzü bile böyle bir trene bakmayı asla başaramayacak!
Tek meşgalesi trenlere çakıl taşı atmak olan taşralı çocuklar habire ıskalamaktan aşağılık kompleksi bağlayacak!
Şairlerin içinden tren geçen şiirleri aşırı hız münasebetiyle fotoğraflarda hep flu çıkacak!
Peruk takan mahcup vatandaşlarımız asla trenle seyahat etmek istemeyecek!
Atı alan Üsküdar''ı geçene kadar hızlı trene binen dünyanın etrafında iki tur yapacak!
Yegâne marifetleri trenin üstünde yumruklaşmak olan aksiyon kişileri tünel girişlerindeki duvarlara hatıra pulu gibi yapışakalacak!
Japon turistler, en cafcaflı fotoğraf makineleriyle bile bir daha asla “trenin önünde gülümseyen bir sürü neşeli kişi” hatırası çektiremeyecekler!
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.