EDISYON:

İyi örnek: Müzik İstanbul

04:0012/08/2024, Pazartesi
G: 12/08/2024, Pazartesi
Gökhan Özcan

Bir yıl kadar önce bu köşede kamu kurumlarımızın kültür faaliyetlerine ilişkin küçük eleştirel dokunuşlarda bulunmuştum. Özellikle yerel yönetimlerimizin kültür-sanat için ayırdıkları bütçelerin çok verimli kullanılmadığından, kalıcı değer üretmediğinden şikayetçi olmuş; ancak bunun az sayıda güzel istisnaları da bulunduğunu not etmiştim. O istisnalardan biri bu yazının konusu… Esenler Belediyesi’nin nezaket gösterip elime ulaştırdığı ‘Müzik İstanbul’ kitabından söz ediyorum. ‘Müzik İstanbul’, adı


Bir yıl kadar önce bu köşede kamu kurumlarımızın kültür faaliyetlerine ilişkin küçük eleştirel dokunuşlarda bulunmuştum. Özellikle yerel yönetimlerimizin kültür-sanat için ayırdıkları bütçelerin çok verimli kullanılmadığından, kalıcı değer üretmediğinden şikayetçi olmuş; ancak bunun az sayıda güzel istisnaları da bulunduğunu not etmiştim. O istisnalardan biri bu yazının konusu… Esenler Belediyesi’nin nezaket gösterip elime ulaştırdığı ‘Müzik İstanbul’ kitabından söz ediyorum. ‘Müzik İstanbul’, adı üstünde İstanbul’un değerine paha biçilemeyecek müzik mirasını ele alan ve her biri alanında uzman isimlerin kaleme aldığı 35 makalenin yer aldığı kallavi bir şehir kültürü kitabı… Ses ve Tanbur sanatçısı Hakan Dedeler’in Dr. Hasan Taşçı ve Cihan Dinar editörlüğünde hazırladığı kitapta, İstanbul’da müziğin tarihi, eğitimi, bestekâr ve güftekârlar, sazlar ve sazendeler, halk müziği, dini ve tasavvufi müzik, Avrupa müziği ve popüler müzik gibi başlıklar altında toplam sekiz bölümde konu etraflıca ele alınmış ve böylece kültür hayatımıza İstanbul ve müzik bağlamında zengin bir kaynak eser kazandırılmış.

Bu eserin kültürümüze kazandırılmasında Sayın Başkan M. Tevfik Göksu’nun büyük emeği olduğu aşikâr... Muhit Kitap’tan çıkan ve birçok usta kalem erbabının şehir yazılarını bir araya getiren Kırk Şehir kitabının da editörü olan Sayın Başkan’a bu vesileyle şahsi teşekkürlerimi sunmak isterim. Yerel yönetimlerde şehir ve insan perspektifinin kaybedilmemesi son derece önemli bir konu… Bir şehrin kültürel mirasının, orada yaşayanların şehirle kurdukları insani irtibatın korunması ve geleceğe taşınması konusunda şehir yönetimlerimizin kendilerini sorumlu hissetmelerini, bu konuda bir hassasiyet içinde olmalarını görmek bizi sevindiriyor. İnşallah bu iyi örneklerin sayısı artar.

Sayın Başkan’dan ve ilgili dostlarımızdan ricam, bu kitabın ve şehir kültürüne dair yayınlanmış/yayınlanacak başka eserlerin gerçekten bu meselelerle ilgili olan insanlara ulaşmasını sağlayacak kolaylıklar sağlamalarıdır. Belki uygun bir fiyatla satışa da sunulabilir. Muhtemelen bunu zaten düşünmüşlerdir, ancak ben de bu vesileyle bu tür kamu yayınlarının gerçekten ilgilisine ulaştırılması konusunu bir kere daha gündeme getirmiş olayım. Bizde kamu yayınları, ki aralarında gerçekten çok değerli eserler oluyor, genellikle sadece protokol mantığıyla dağıtılıyor ve tükeniyor. Laf aramızda, durum bu olunca, bu değerli eserler birer raf süsü olmaktan öte pek işe yaramıyor. Aynı eserlerin ticari olarak yayını çok ekonomik olmadığından bir daha basılamıyor, dolayısıyla bu eserlerin ulaşması gereken asıl okurlar kitaplara ulaşamıyor. Kamu kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin, sayılarının artmasını umut ettiğimiz böyle güzel eserleri talip olan nitelikli okurlara ulaştırmanın yollarını da bulmaları gerçekten çok yararlı olacak, böylece verilen emek karşılık bulacak, gerçek anlamda kültürel dolaşıma girecek, bir değere dönüşecektir.

Müzik İstanbul’a emek veren, yolunu açan, değerli katkılar sunan herkesi tebrik ediyorum, Allah emeklerini zayi etmesin.

Yazı için klavyenin başına geçtiğimde, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı, değerli ağabeyim D. Mehmet Doğan’ın ahiret yurduna göç eylediğinin haberini aldım. En deli zamanlarımızda TYB’nin Hatay Sokak’taki eski bürosunu bize açan, kahrımızı çeken, hayatımın birkaç kritik noktasında yolumun kesiştiği, yardımlarını gördüğüm, her zaman güler yüzlü, ilgili, güzel bir insan, örnek bir münevver, tam bir dava adamı ve büyük bir Mehmet Akif aşığıydı. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

#Aktüel
#Hayat
#Gökhan Özcan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.