|
Bayram okumaları

“Bayram, iki yüzyıldır İslam dünyası için, içi acılıklarla dolu bir yemiş gibi sunulmakta kader tarafından bize. Ne kadar çelişkili bir psikolojiyi yaşıyoruz bayramlarda! Gereğince üzülemiyoruz, ne de olsa bayramdır dişoruz, gereğince sevinip neşelenemiyoruz, gözlerimizin önünde İslam aleminin her tarafındaki trajik levhalar canlanıyor.”

Samanyolunda Ziyafet / Sezai Karakoç / Diriliş Yayınları

“Allah’ım! Biz Sana muhtacız; bize istediklerimizi ver; ibadet etmekten aciziz, bize kudret ver. Bizlere Sana ibadet etmek için kuvvet; Sana isyandan korunmak için acizlik; Rablığına teslimiyet; ilahlığının hükümleri karşısında sabır; Sana mensup olmamız sebebiyle izzet ve şeref ve Sana tevekkül etmemiz sebebiyle kalplerimize rahat ve huzur ver.”

Tevekkülün İncelikleri / Ataullah İskenderî / Üsküdar Yayınevi

“Alemin her bir zerresinde, elini hikmetin boynuna dolamış vaziyette bir kudret ve başını kudretin yastığına yaslamış vaziyette bir hikmet vardır. Bu dünyadakilerin çoğu kudreti görür ama hikmeti görenler azdır. Yüz bin kişi kudreti görür ama biri hikmeti görmez.”

İlahî Aşk / William Chittick / Nefes Yayınevi

“İlim ve aşk… Ne yalnızca aşkla olur (o zaman laubalilik başlar), ne sade ilimle olur (o zaman katılık başlar). İlimle aşk beraber olur. Yani her yerde, her zaman muhabbetle mükellefiyet beraber yürüyecek. Beraber yürüdüğü zaman kişiler ve müesseseler yükselmiş, birinden biri noksan olduğu zaman düşmüştür. Baksınlar tarihteki gelişmelere ve gerilemelere. Mutlaka eksikliği göreceklerdir. Şu anda ben, muhabbet eksikliğinin de, mükellefiyet eksikliğinin de oldukça fazla olduğunu düşünüyorum.”

Gönül Sohbetleri / Ömer Tuğrul İnançer / Sufi Kitap

“Denizin terkibinde ne varsa, bardaktaki suda da aynısı vardır, ama o bir bardak su deniz değildir. Yere dökülüverse uçup, kaybolur. O halde yapılması gereken şey; o suyu veya düşünceyi aslına, yani denize geri vermektir. Bundan sonra deniz bildiğini yapacaktır.”

Noktanın Sonsuzluğu / Lütfi Filiz / Pan Yayıncılık

“Tanrı’nın insana bahşettiği en büyük lütfu, aşkın olan idrak yetisidir. Ruha bu istidat henüz dünyaya gönderilmeden verilmiştir. Kur’an Âdem oğlunun henüz daha Adem yaratılmamışken ilahi renklere boyandığından bahseder. Başka bir şekilde ifade edecek olursak her insan Mutlak ile fıtraten tanışır. Kur’an’a göregünahların en büyüğü ulvî aleme, süflî alem uğruna sırtını dönmektir. Bu ahde vefasızlıktır.”

Öze Dönüş / Martin Lings / İnsan Yayınları

“Sen dümensiz, küreksiz bir kayık gibi başı boş yelken açmış gidiyorsun. Halbuki hayat yolu, bir yarış ihtirasıyla koşularak geçilmez. Menzilin neresi? Dur biraz, dinlen, pusulanı aç bak, gittiğin yeri gör! Herkes bir teknenin sahibidir ve hayat seferi esnasında onu idareden mesuldür. Sana, dur biraz, etrafını araytır ve teknene, görülmesi, bilinmesi icap eden kıymetleri bul ve yerleştir!”

İnsan ve Şeytan / Samiha Ayverdi / Kubbealtı Neşriyatı

“Hayatta ne kadar ileri gidebileceğiniz, gençlere karşı nazik, yaşlılara karşı şefkatli, çabalayanlara karşı anlayışlı, zayıflara veya güçlülere karşı hoşgörülü oluşunuza bağlıdır, çünkü hayatta bir gün siz de bunların hepsi olacaksınız.”

Mercan Resiflerinin Ötesi / Muhyiddin Şekûr / Sufi Kitap

#Kurban Bayramı
#Aktüel
#Gökhan Özcan
3 ay önce
Bayram okumaları
Esir Şehirlerin eserleri
Bu mel’un amacı nasıl engelleriz
İki dağ arasında
Enflasyonun sosyolojisi
Demokrasi mi piyasaları bozuyor, piyasalar mı demokrasiyi?