EDISYON:

Dünyanın en etkili işadamları

00:0030/04/2013, Salı
G: 6/09/2019, Cuma
Fikri Türkel

Time 100 listesi, incelenmeye değer. Dünyanın en etkili kişilerinin yer aldığı bu listede sadece siyasetçiler yok. Toplum önderleri, işadamları, sanatçılar, bilim adamları ve sporcular da yer alıyor.Listeye girebilmenin yanısıra, onlar hakkında yorumda bulunanlar da sıra dışı kişiler. Bazen rakipler de etkili kişileri yorumlayabiliyor.İş dünyasından şimdiye kadar en çok girebilen kişi Bill Gates, dört kere Time 100"de yer aldı. Ancak en fazla yer alanlar listesinin başında 5 kere ile Oprah Winfrey

Time 100 listesi, incelenmeye değer. Dünyanın en etkili kişilerinin yer aldığı bu listede sadece siyasetçiler yok. Toplum önderleri, işadamları, sanatçılar, bilim adamları ve sporcular da yer alıyor.

Listeye girebilmenin yanısıra, onlar hakkında yorumda bulunanlar da sıra dışı kişiler. Bazen rakipler de etkili kişileri yorumlayabiliyor.

İş dünyasından şimdiye kadar en çok girebilen kişi Bill Gates, dört kere Time 100"de yer aldı. Ancak en fazla yer alanlar listesinin başında 5 kere ile Oprah Winfrey bulunuyor. Aslında o tv program sunucu ve yapımcısı. Ancak milyarlık servetiyle her zaman iş dünyasının ilgi odağında oldu.

Time 100 listesi, 1998"de bir paneldeki tartışma sonucunda ilk defa oluşturulmuş ve gördüğü yoğun ilgi üzerine geleneksel hale getirilmiştir.

Liste, 5 kategoride en etkili 20"şer ismi belirlemektedir. Kategoriler; Liderler ve Devrimciler, Kurucular ve Titanlar, Sanatçılar, Biliminsanları ve Düşünürler, ve Kahramanlar ve İkonlardır.

Bu yılki işadamları listesinin başında Samsung CEO"su Oh-Hyun Kwon yer alıyor. Geçen yıl 100 milyon telefon satışıyla Samsung"u en değerli markalar sıralamasına da yükseltti. Onun hakkında yorum yazısını ise Apple"ın yöneticilerinden yani rakibi John Sculley yazdı.

Diğer etkili işadamı ise, 250 bin dolar ile kurduğu Instagram"ı iki yılda 1 milyar liraya Facebook"a satan Kevin Systrom. Fotoğrafın hayatımızdaki önemini ve etkisini anlatmak için başarılı bir hikayedir.

Sadece Telekom ekipmanlarıyla değil, telefon üretimiyle de artık adından söz ettiren Huawei"nin CEO"su Ren Zhengfei de etkili işadamları listesinde. Dev yatırımları ve gelişmesiyle önümüzdeki dönemde de kendinden söz ettirecek bir şirket.

Avustralya, genelde gündemimizden uzak kalıyor. Çoğumuz Avustralya"nın en zengin kişisini bilmeyiz. O bir kadın. Gina Rinehart, madencilik özellikle çelik ve altın alanında babasından aldığı şirketi 1992"den beri yönetiyor.

Tv ve gazete patronluğu da olan Rinehart"ı Forbes dergisi dünyanın en zengin 50 kadını arasında gösteriyor.

Elektrikli otomobillerdeki en başarılı sonucu Tesla aldı. Bir otomobil firması olmamasına rağmen geleceğin otomobilini ortaya koydular. Projeyi kurucusu Elon Musk da diğer etkili işadamlarından biri. Musk"ın diğer ilgi alanı ise uzay. Virgin Galactic projesinde de var.

Japonya, teknoloji algısı oluşturabiliyor ama giyimde iddialı bir marka ile öne çıkması düşünülemezdi. Ancak Tadashi Yanai, zor olanı başararak Uniqlo markasını trendler arasına sokabildi. Özellikle soğuk havalar için ürettiği çok hafif koruyucu giysiler ile sporcular için termal ürünlerle öne çıkıyor. Bunun yanı sıra grubun 6 giyim markası daha var.

Paranın oyuncularının listede yer almaması düşünülemez. 44 yaşındaki David Einhorn, 1996"da kurduğu Greenligh Capital "Hedge Fonu" ile artık 137 milyar doları yönetiyor.

Her ne kadar bu yıl listede rakipleri yer alsa da; Apple"ın kurucusu Steve Jobs, bu listeye üç kere girmeyi başaran iş dünyası liderlerinden.

Aslında iş dünyası deyince Warren Buffet"i görmemezlikten gelemeyiz. İki kere bu listeye girdi. 2013 yılında 2 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı yaptı.

Wikipedia"nın kurucusu da bu listeye iki kere girdi. 2013 yılında da, Wikipedia"yı 284 dilde yayınlanan bir ansiklopedi haline getirdi. Google"ın kurucuları da iki kere listede girenlerden.

Her ne kadar bu yıl listede olmasa da, Teknoloji Titan"ı olarak kabul edilen Ebay de bu listeye iki kere girenlerden.

Peki, Türk iş dünyasının bu listede şansı yok mu? Şimdilik uzak görünüyor. Ama 2023 hedeflerinden biri de bu olmalı…

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.