İTÜ Rover Takımı’nı tutuyorum…

04:0010/11/2018, Saturday
G: 10/11/2018, Saturday
Faruk Aksoy

Bayanlar, baylar…Öncelikle zahmet buyurup, değer verip beni ziyaret eden iki genç bilim insanına, Bilgisayar Mühendisi Büşra Asan Hanımefendiye ve Uzay Mühendisi Bahadır Onur Güdürü Bey’e, huzurlarınızda en derin sevgilerimi sunarak başlıyorum.Sonra da bana gönderdikleri, sizlerle paylaşmaktan gurur duyduğum, onur duyduğum şu elektronik mektubu okumanızı rica ediyorum.***Bizler, 2016 yılında İTÜ Robotik Kulübü çatısı altında oluşturulan İTÜ Rover Takımı olarak, Amerika’da düzenlenen URC (University

Bayanlar, baylar…

Öncelikle zahmet buyurup, değer verip beni ziyaret eden iki genç bilim insanına, Bilgisayar Mühendisi Büşra Asan Hanımefendiye ve Uzay Mühendisi Bahadır Onur Güdürü Bey’e, huzurlarınızda en derin sevgilerimi sunarak başlıyorum.



Sonra da bana gönderdikleri, sizlerle paylaşmaktan gurur duyduğum, onur duyduğum şu elektronik mektubu okumanızı rica ediyorum.

***

Bizler, 2016 yılında İTÜ Robotik Kulübü çatısı altında oluşturulan İTÜ Rover Takımı olarak, Amerika’da düzenlenen URC (University Rover Challenge) ve Avrupa’da gerçekleştirilen ERC (European Rover Challenge) yarışmalarına katılan takımın üyeleriyiz.

13 yıldır, tam 90 üniversite, Mars Society ve NASA’nın sponsorluğunda düzenlenen URC finalinde, dünyanın dört bir yanından seçilmiş takımlar, Mars gezegeninin yüzeyine benzer engebeli bir arazi içeren Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletindeki Mars Desert Research Station’da (Mars Çöl Araştırma İstasyonu) yaptıkları roverlar ile yarışıyorlar.

Daha önce diğer üniversitelerden başvurular yapıldı, fakat kabul edilmedi. URC’ye başvurduğu ilk yılda kabul edilen ve finale kalan ilk ve tek Türk takımıyız.

Temmuz 2018’de Mars’taki buz örtüsü altında ilk kez sıvı halde su bulunmasının ardından, 2030 yılına kadar insanların Mars’a gönderilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu yüzden NASA’daki bilim insanları, artık tek başına ve müdahale edilmeden araştırma yapan Curiosity tarzı robotlar yerine, Mars’ta bulunan insanların uzaktan kumanda ederek, Mars yüzeyindeki çalışmalarda yararlanacağı roverlar üretmek istiyorlar. Düzenlenen URC ve ERC yarışmaları da bu niyetle yapılıyor. Bizim tasarlayıp ürettiğimiz rover, daha çok bu amaçlar için kullanılmaya uygun bir prototip niteliği taşıyor.

Yaptığımız roverlar Mars yüzeyinin veya herhangi bir gök cisminin zorlu arazi koşullarını atlatmak, gerekli görevleri yerine getirmek ve elde ettikleri verileri bilim insanlarına ulaştırmak için tasarlanmış uzay araçlarıdır. Bir tür insansız kara aracı sınıfına giren roverlar; robotik kollar, hareket sistemleri, yüksek çözünürlüklü kameralar ve sensörler barındırıyor.

Günümüzde roverlar, Mars ve Ay yüzeylerinde aktif olarak kullanılmaktadır, Mars yüzeyindeki şartların olabildiğince benzetildiği yarışmada robotumuz, üzerinde bulunan kameralar sayesinde kilometrelerce uzaktan, göz teması kurulmadan yönetiliyor. İsteğe bağlı veya acil durumlarda ise otonom olarak görevine devam edebiliyor. Aynı zamanda üzerinde bulunduracağı robot kol sayesinde yarışma kategorileri içerisinde bulunan astronot yardım görevi için eşya taşıma, bilimsel görevler için yüzeyden örnek alma görevlerini de gerçekleştirebiliyor.

Finallerde yarışmasından ve başarılarından anlaşılabileceği üzere, İTÜ Rover Takımı diğer dünya üniversiteleriyle başa baş bir durumda yarışı sürdürmekte ve süreçte oluşan aksaklıkları ve sıkıntıları başarıyla atlatmaktadır.

Bizim takım, çeşitli mühendislik fakültelerinden mimarlık fakültelerine kadar birçok farklı bölümden öğrenci barındırıyor. Mekanik, Elektronik, Yazılım, Bilim ve TTS (Tasarım Tanıtım Sponsorluk) adı altında 5 alt ekiple birlikte çalışıyoruz.

Mekanik ekibi, aracı tasarlıyor ve bunu kağıda döküyor, ardından bu tasarımı ve iskeletini inşa ederek montajını gerçekleştiriyor. Yarışmaya gidildiğinde aracın sökülüp tekrar oluşturulması mekanik ekibinin görevi.

Elektronik ekibi, roverın gerekli her türlü elektronik bağlantılarını sağlayarak mekanik ekibi ve yazılım ekibi ile birlikte gerekli testleri yapıyor.

Yazılım ekibi ise aracın en verimli şekilde çalışmasını sağlamak için gerekli algoritmaları kuruyor.

Bilim ekibinin görevi, roverın örnek topladığı bölgenin yaşama elverişli olup olmadığını tespit etmek. Bunu sağlamak için de bilim ekibi yarışma anında aracın üzerindeki sensörler sayesinde kendi tasarladığı testleri ve adımları uygulayarak analizler yapıyor, bölgenin nem oranı, sıcaklık değeri ve mineral kompozisyonu gibi önemli bilgileri elde ediyor ve yine araç üzerinden alınan görüntüler yardımı ile önemli jeolojik tespitlerde bulunuyor.

TTS ekibi ise takımın medyadaki bilinirliğini arttırmak, finansal gelir ve teknik ekipman desteği sağlamak, her türlü tasarım, afiş, logo ve konsept oluşturup fuarlara katılmak görevlerini gerçekleştiriyor.

Takımın medyadaki bilinirliği birçok liseli ve üniversiteli gence gerçekleştirmek istedikleri hedeflerine ulaşmaları için bir örnek teşkil ediyor; hatta birçoğunu bilim ve mühendislik alanında çalışmalar yapmaya heveslendiriyor.

İTÜ Rover Takımı’nın, İTÜ Rov Takımı gibi çeşitli takımlar ile bünyesinde bulunduğu “İTÜ Robotik Kulübü” de ilgili İTÜ öğrencileri için ücretsiz olarak elektronik alanında Arduino’nun, yazılım alanında Python, C++ gibi dillerin ve Solidworks gibi teknik tasarım yapmaya yarayan programların kurslarını veriyor.

Anlayacağınız üzere, bu ülkenin gençleri olarak insanlık adına çalışmaya, düşünmeye devam ediyoruz. Selamlar…

***

Sevgili dostlarım…

Şimdi, Bartu Demirci’yi, Sami Korkmaz’ı, Yasin Yağın’ı, Garen Haddeler’i, Dilara Dayıoğlu’nu, Büşra Asan’ı ve Bahadır Onur Güdürü’yü alkışlamak üzere hep birlikte ayağa kalkalım.

2017 yılında, 82 takımı geride bırakarak 13. olan, 2018 yılında 92 takımı geride bırakarak 12. olan, Amerika’nın Stanfort Üniversitesi’ni geçmeyi başaran, aynı zamanda 2018 yarışmasında, 100 üzerinden 95 puan alarak, ilk kez verilen Özel Bilim Ödülünün sahibi olan, İTÜ Rover Takımı’nı bağrımıza basmak için ayağa kalkalım, bu gururu hep birlikte yaşayalım.

Bu arada dikkatinizi çekti mi bilmem…

Benim tuttuğum takım, her yıl bir üst sıraya çıkıyor, geçen yıl on üçüncüydük, bu yıl on ikinciyiz.

İstikrarlı bir şekilde tırmanmayı sürdürürsek, 12 yıl sonra, biz şampiyon olduğumuzda, takvimler de 2030’u, yani insanın Mars’a gitmeyi planladığı yılı gösterecek.

Son bir not daha…

Bursa’dan kalkıp bilim insanı olmak için İstanbul’a gelen, bazı geceler evine gitmeyip, İTÜ’deki atölyesinde uyuyan uzay mühendisi, sevgili kardeşim Bahadır Onur, özellikle seni gözlerinden öpüyorum.

Söylediğimi unutma, büyük futbolcu olacaksan tesislerde, büyük bilim adamı olacaksan laboratuvarda uyuyacaksın.

Türk milleti olarak daima arkanızdayız, yolunuz açık olsun arkadaşlar…

#İTÜü
#Rover Takımı