Sorunun hazır paket cevabını biz de bilmiyoruz, ama şartlara ve muhataplara göre değişebilen bazı tahmin ya da tekliflerde bulunabiliriz. Aklıma gelenleri söyledim, belki başkalarına da yarar diye özetliyorum.
Her işin başı sağlam bir niyettir. Önce biz neyi niçin yapıyoruz sorusunun cevabını iyi belirlemeli ve eylemlerimizin o hedeften şaşmamasının çarelerini bulmalıyız. Her eylem çok farklı hedefler ve amaçlar için yapılıyor olabilir. İşte buna niyet diyoruz. Niyet eylemlerin ruhudur, manevi boyutudur. Resulüllah Efendimiz (sa) “
” buyurmuş. Buna göre bir işe koyulurken eğer sizin niyetiniz daha müreffeh bir hayat yaşamak, gönül eğlendirmek, yalnızlığınızı gidermek ise, bunun maddi sebeplerini oluşturmanız ölçüsünde, ama sadece bunu bulursunuz. Bu niyet tamamen dünyevidir ve kooperatifinizin/birlikteliğinizin bununla manevi bir kredi alma hakkı yoktur. Allah'ın sözü ve ahkâmı duyulsun, hayır ve güzellikler adına insanlığa yol gösterelim niyetinde iseniz, niyetinizdeki samimiyetinize/ihlasınıza göre manevi kredi alabilir ve kârınızı katlayabilirsiniz. O halde önce niyetinizi sağlam kılmanın, tashih etmenin yolunu bulmalısınız. Niyetin sağlam olması yapılanın da doğru olmasıyla anlam kazanır.
Eğer bilgiye ve bilgilendirmeye dayalı bir hizmet yapmak istiyorsanız mutlaka düzenli derslerinizin olması gerekir. Bu en az haftada bir olmalıdır. İnsan unutan bir varlıktır, 'insan' kelimesinin nisyan/unutma ile alakasını kuranlar vardır. “
”. Demek ki unutma Âdem babamızla, yani ilk insanla başladı.
İlimle alakası olanlar için Allah'ın kitabını kendi dilinden bilmek çok önemlidir. Bunun için bir alet ilmi olarak Arapça'yı bir ölçüde bilmeniz çok önemli. Zamanımızda meallerle ve takvim kâğıdında yazılan sözlerle ahkâm kesen mücahit gençlerimiz var. Bu heyecan bir yere kadar makul karşılanabilir, ama sonuçta karşımıza parçalanmışlık çıkar.
Arapça nihayet bir alettir, bu düzenli derslerinizde
Bunun için önce Arapça'yı bitirmiş olmanız gerekmez. Biraz bilenleriniz tefsirlerden yararlanmak suretiyle bu dersi idare edebilir.
Sünnet ise Kur'an-ı Kerim'in hatasız uygulanışı ve canlı hale getirilmesidir. O bilinmeden Kuranıkerim bilinemez, Kur'an-ı Kerim bilinmeden İslam bilinemez.
Ayda bir kez okuyacağınız bir kitabı, ya da bir konuyu tartışabilirsiniz. Yaşadığınız an itibariyle hayat bilinmeden de insan bilinmez. Allah'ın indirdiği ayetlerin iki türlü olduğunu unutmamalıyız:
Yani Kuran ve tabiat. Allah bunların her ikisini de okuyup anlamamızı emrediyor.
Şu anda yaptığımız gibi, faaliyetlerimiz hakkında çok kişiyle konuşup başlayacağımız işe öyle başlamalıyız. Buna okuyacağımız kitapların ne olması gerektiği de dâhil. Çünkü insanoğlu bu kısa ömründe her şeyi yapamaz, her kitabı okuyamaz. O halde aklın gereği, en az zamanda en çok fayda vereni yapmalı, en gerekli olanı okumalıyız. Bu da herkesin durumuna ve konumuna göre değişir. Onun için bunu tartışmadan belirleyemeyiz.
Yeterli istişare ve tartışmalardan sonra başladığımız ders ya da işin sürekli olması muvaffak olmanın en temel özelliklerindendir.
adlı kitapçığımızda bu özellikleri anlatmaya çalıştık.
Başlanılan hayırlı işlerin her zaman hayırla sonuçlanamamasının sebeplerinden biri de gevşeme ve başlangıçtaki heyecanın yitirilmesidir. Safi Allah için başlayan işler bir süre sonra gönül eğlendirme etkinlikleri haline dönüşebilir. Bunu gidermenin yollarını bulup zaman zaman vites değiştirmeyi başarmak gerekir. Toplantılara heyecanlı bir ilim adamını ya da davetçiyi getirip ondan enerji almanın yolunu bulmalıdır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.