Tefsir ve tevil ayırımını bir kez daha özetleyeyim: Tefsir, kökündeki açma anlamı ile ilgili olarak, Kuranıkerim’in sözel anlamını belirlemedir. O ilk muhataplarının diliyle gelmişti ve onlar onun bütünüyle tevilini değilse de, lafız olarak ne dediğini anlıyorlardı. İşte onların anladıklarının ne olduğunu belirlemenin adı tefsirdir. Bunu başta Resulüllah (sa) olmak üzere ilk nesillerden gelen açıklamalarla yapabiliriz. İbn Mesud, İbn Abbas, diğer âlim sahabiler, sonra Zeyd bin Ali, Mücahid ve Mukatil gibi ilk müfessirlerin söyledikleri çoğunlukla tevil değil, tefsirdir. Ardından Taberi bunları büyük ölçüde bir araya getirmiştir. İşte Kuranıkerim’in bu ilk anlamını, yani lafızlarıyla ne dediğini onlarsız tespit edebilmemiz mümkün olamaz.
Kısaca tefsiri atlayarak, ona rağmen tevil yapılamaz. Bu eşyanın da, dilin de tabiatına aykırıdır. Tevil ise zamanla, mekânla, yeni bilgilerle ortaya çıkan açılımlardır, anlama ve işaretlerdir. Ayetlerin bir bakıma müteşabihinden anlaşılanlardır. Ama bunlar da tefsire ve muhkem olana aykırı olamazlar. Bir örnek verelim:
İşte anlama söz konusu olduğunda bu kuralın unutulmaması gerekir. Kuranıkerim’in lafızlarının söyledikleri güncellenemez. O pergelin sabit ayağıdır. Tabir yerinde ise sürekli güncellenecek olan şey, tefsire aykırı olmayan tevildir.
Mesela Kuranıkerim’in bazı ayetlerinin tarihsel olduğunu, yani hükümlerinin bu gün artık uygulanamayacağını umumen kabul etmiş, bunu bir ideoloji haline getirmiş birisinin onu doğru anlaması artık zorlaşır. Çünkü kendi düşüncesine böyle bir çerçeve çizmiştir ve ilgili her ayeti buna uydurma gereği duyacaktır. Yani artık anlamı belirlemede aslolan onun bu peşin kabulüdür, ideolojisidir. Böyle bir anlama ideolojik anlamadır, böyle bir İslam da ideolojik İslam olmuş olur. Yani kişilerin Kuranıkerim’i Allah adına yeniden formatladığı bir İslam olur.
Birisi çıkıp düşünmenin ve anlamanın merkezi beyindir, kalp değildir, bunu Kuranıkerim söylüyor diye ısrar ediyor. Hangi ayet söylüyor diye sorduğunuzda, anlamayanlara Allah ‘beyinsizler’ diyor, demek ki, anlama beyinle olur gibi bir çıkarsama yapıyor. Oysa kast ettiği ayetteki ‘sefih’ kelimesini ‘beyinsizler’ diye anlamlandırmak o meali yapanın kendi tercihidir. İşte aslını bilmeyen ondan böyle bir hüküm çıkarabilir, ama tabii ki, bu da Kuranıkerim’in söylediği olmaz.
Yine bitmedi.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.