MÜSİAD''ın düzenlediği uluslararası fuar açıldı. Fuara yurtiçinden olduğu kadar yurt dışından da çok sayıda firma katıldı.
"Yirmisekiz Şubat"tan bu yana devam eden ekonomik ve sosyal krizi aşmada fuar büyük bir işlev yükleneceğe benziyor.
İstanbul Dünya Ticaret Merkezi''nde açılan fuar büyük bir mağaza gibi, işletmelerin ürettikleri ürün ve hizmetlerin iç ve dış pazarlarda ilgi görmesine hız ve yoğunluk kazandırıyor.
YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar "karşılaşır karşılaşmaz Türkiye önemli bir üretim ve tüketim merkezi, bizim Amerika''yı keşfetmek zorunda olduğumuz gibi, Amerika da bizi keşfetmek zorunda değil mi?" diye sordu.
Uyar''ın sorusu, son sayısını Amerika''da bir kitapçıda gördüğüm bir derginin globalleşme ağırlıklı sayısında ileri sürülen bir görüşü hatırlattı.
Kitapçıda bir dergiyi nasıl okudunuz, demeyin. Amerika''daki kitapçılar, bütün yıl süren fuarlara benzerler. Bookstar, Borders ve Barners & Nobles gibi kitapçılar bizim fuar yerinden de büyük oldukça geniş alanlara sahipler.
Kitabevlerinde okumak, not almak ve saatlerce çalışmak için yüzlerce insana yetecek kadar masa ve sandalye var.
Kitapçılar bir satış yeri olduğu kadar herkese açık bir kütüphane gibi çalışıyorlar. Ayrıca hepsinin yiyecek ve içecek satan zengin bölümleri var.
Sık sık imza günleri düzenleniyor.
Yazarlarla kitaplarını tanıtan toplantılar yapılıyor.
Panellerde değişik görüşler, kavga etmeden saatlerce tartışılabiliyor.
Bir kişi hiç alışveriş yapmadan, sabahtan gece yarılarına kadar oturup bir kitapçıda dergi ve kitap okuyabilir.
Kitabevleri sürekli bir fuar olmaktan son derece memnunlar. Her gün gelen binlerce kişiden küçük bir azınlığın satın aldığı kitap sayısı bile binleri buluyor.
İşte böyle bir kitapçıda okuduğum ciddi bir yazıda, Amerika''nın İngiltere ile ilişkilerini geliştirerek Avrupa Birliğinde, Türkiye ile yakınlaşarak Avrasyada, Çin ile bağlarını kuvvetlendirerek, Pasifik ülkelerinde ticari ve kültürel üstünlüğünü korumayı hedeflediği anlatılıyordu.
Amerika, ticari ve kültürel üstünlüğünü, bütün şehirlerinin alışveriş merkezlerini hiç bitmeyen panayır ve fuarlara dönüştürmekle kalmıyor, ürün ve hizmetlerine pazar olabilecek her ülkenin ekonomisiyle, kültürüyle ve politikasıyla da çok yakından ilgileniyor.
Amerika, başka ülkelerin kapılarını aralamaya çalışırken kendi kapılarını da üretmenin coşkusunu duyan herkese sonuna kadar açıyor.
Anadolu insanı da kendi zenginliklerini iç ve dış dünyaya tanıtmada dört mevsim devam eden fuarlar düzenlemek zorunda.
MÜSİAD, her yıl düzenlediği fuarlarla bu açılıma öncülük yapıyor.
Anadolu''yu sürekli bir fuar alanına çevirmek için bütün kurum ve kuruluşların MÜSİAD''ı izlemesi gerekir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.