Ayasofya Camii’nin 86 yıl sonra ibadete açılması büyük bir heyecandı. Üzerinden 10 ay geçti ve milletimizin Ayasofya’ya kavuşma heyecanı bir an olsun dinmedi. Cuma günü çok farklı bir coşkuya ev sahipliği yaptı Fethin Mührü. İstanbul Üsküdar’daki İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ortaokul öğrencilerinin hafızlık icazet töreni vardı. Kur’an-ı Kerim’i ezberleyen 136 öğrenci icazet aldı. Cübbeleri ve başlarına sardıkları sarıklar ile Ayasofya’nın içini beyaz güller bahçesine çevirmişti çocuklar.
Ayasofya Camii’nin 86 yıl sonra ibadete açılması büyük bir heyecandı. Üzerinden 10 ay geçti ve milletimizin Ayasofya’ya kavuşma heyecanı bir an olsun dinmedi. Cuma günü çok farklı bir coşkuya ev sahipliği yaptı Fethin Mührü. İstanbul Üsküdar’daki İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin ortaokul öğrencilerinin hafızlık icazet töreni vardı. Kur’an-ı Kerim’i ezberleyen 136 öğrenci icazet aldı. Cübbeleri ve başlarına sardıkları sarıklar ile Ayasofya’nın içini beyaz güller bahçesine çevirmişti çocuklar. Hafızlık yapanlar ya da evlerinden hafız çıkanlar bilir. Kolay bir eğitim değildir. Büyüklerimiz, hocalarımız her zaman derler; hafızlık her şeyden önce nasiptir. Sonrası büyük bir azim ve gayretle çalışmaktır. İcazet törenini izlerken, doksanlardaki Kur’an kursu geçmişimden, kendi hafızlık denememden ve o yıllarda uygulanan eğitimden yola çıkarak hocalara sorular sordum. Bu yazı için notlar aldım. Hafızlar icazet öncesi son talimlerini yaparken kaydettiğim kısa
, topraklarımızda Kur’an-ı Kerim’e çok büyük bir hürmet ve muhabbet beslediğini ilan ediyordu. Zira hafızlık projesi hakkında yüzlerce soru geldi. Evladının da hafız olmasını dileyenlerin yazdıklarını okumuşsunuzdur. Siz bir de Ayasofya içinde sevinçten ağlayan, şükürler eden anne-babaları görmeliydiniz.
Beş yılda 20 bine yakın öğrenci hafızlığa başladı
Bizim zamanımızda ilkokul biter, Kur’an kursuna gidilir, bir yıllık eğitimden sonra hafızlığa geçilirdi. En az iki yıl da hafızlık sürerdi. Ortaokul ise ya sonradan okunur ya da dışarıdan verilirdi. Ortaokulu sonradan okuyan hafızlar akranlarından geri kalır, dersleri dışarından verenler ise yeterli eğitim almadığı için lisede bocalardı. Üniversite sınavlarında da zorlanırdı çocuklar. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu durumu değiştirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülükler iş birliği ile 2014’ten itibaren imam hatip ortaokullarında “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık” eğitimi verilmeye başlandı. Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın titizliğinde yürütülen proje ile öğrenciler örgün eğitime devam ederken hafızlık yapmak isterlerse, sene kaybı yaşamadan liseye de hazırlanıyorlar. İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Okulu örgün eğitimle birlikte hafızlık eğitimi veren tek okul değil. Son verilere göre Türkiye genelinde 194 imam hatip ortaokulunda hafızlık eğitimi veriliyor.
Projeye bu zamana kadar 18 bin 536 hafızlık adayı öğrenci dahil edilmiş
. Bunlardan 2 bin 611’i icazetlerini almışlar. Şu anda 9 bin 403 öğrenci imam hatip okullarında hafızlık eğitimi görürken, 6 bin 882 öğrenci de hafızlığa geçmek için yüzünden okuma yapıyor. Bu da şu demek;
beş yılda 20 bine yakın öğrenci hafızlık eğitimine başlamış durumda.
Okulda 4 saat ders çalışıp iki yılda hafız oluyorlar
Ortaokul ve lise eğitimi verilen İTO Marmara Anadolu İmam Hatip Okulu’nun Müdürü Mücahit Kıbrıs ile Ayasofya’da fırsat buldukça konuştuk. Mücahit Hoca henüz 35 yaşında. İdealist. 2016 yılında kurulan okul beş yılda Üsküdar’da zirveye çıkmış. Okuldaki eğitime dair Mücahit Hoca'dan şu notları aldım:
- Orta kısımda örgün eğitim ile hafızlık eğitimi bir arada veriliyor. Öğrenciler adeta çift ana dal yapar gibi ortaokulda herhangi bir kayıp yaşamadan iki yıl içerisinde hafızlıklarını tamamlıyorlar.
- Hafızlık öğrencileri okulda her gün ilk 4 saat Kur’an- Kerim eğitimi alıyorlar. Ardından akademik dersler başlıyor. Okul yatılı değil. Yani hafızlık öğrencileri evlerine gidip geliyorlar. Buna karşın cumartesi günleri de okulda 5 saat Kur’an-ı Kerim eğitimi görüyorlar.
- Hafızlık öğrencileri okul derslerinde de ciddi başarılar sergiliyor. Marmara İHO, Üsküdar’da geçen yıl en iyi LGS performansını sergileyen devlet okulu olmuş. Bu şu anlama geliyor; hafız öğrenciler yüksek ücretlerle öğrenci alan Amerikan kolejlerinin üstünde performans göstermişler.
- Marmara İHO’da sadece hafızlık eğitimi yok. Lise kısmında Japonca, Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfları da mevcut. Bir Japon, 6 Arap ve bir Amerikalı hoca öğrencilere pratik konuşma dersleri veriyor.
- Okulda akademik eğitim olarak fen lisesi ve sosyal bilimler lisesi müfredatı uygulanıyor.
- Öğrenciler teknolojiye çok ilgililer. TEKNOFEST’in ilk yılında otonom araçlar kategorisinde üniversite takımlarının arasından sıyrılarak
MEB Robot yarışmalarında ise insansı robot kategorisinde ikincilik, üçüncülük ve beşincilikleri var. Marmara İHO'da 'Dene-Yap Atölyesi' de mevcut.
Sarıklarını tek tek Fatih Çıtlak Hoca sardı
Ayasofya’da icazet alan hafızların anne ve babaları, kendilerine ayrılan alanda evlatlarının heyecanına ortak oluyorlardı. Derken hocalar eşliğinde beyaz cübbeler giyilmeye, sarıklar sarılmaya başlandı. Hafızların sarıklarını Fatih Çıtlak Hoca bizzat kendi elleriyle ve geleneksel usullere göre sardı. Takip ettim, Çıtlak Hoca tüm hafızlarla tek tek ilgilendi. Cübbelerini giydirdi. Sardığı sarıklarını başlarına geçirip, bol bol motive etti.
Çocuklar baştan aşağı bembeyaza bürününce anne ve babaların heyecanına sevinç gözyaşları da katıldı. Böyle bir coşkuyu Ayasofya’da yaşayacaklarını hiç düşünmüşler miydi acaba? Bir hafız babasına sordum. “Aklımızdan geçmezdi. Ümmetin kabul olmuş duasını yaşıyoruz şu an. Hafızlık ve Ayasofya… Bu da başka bir nasip” dedi.
Erdoğan ‘misafir okuyucu’ vazifesini üstlendi
Hafızlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın torunu, Necmettin Bilal Erdoğan’ın oğlu Ömer Tayyip ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un oğlu Ömer Asım da vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Meclis Başkanı törene Taksim Camii açılışından geldiler. Ayasofya içindeki velileri selamladılar önce. Sonra da çocukların arasına karıştılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur’an okuyarak icazet törenlerindeki bir geleneği ifa etti aynı zamanda. Hafızlık merasimlerinde misafir okuyucular tilavette bulunurlar. Diyanet’in merasim yönergesinde de açıkça yazılıdır. Erdoğan da torunun icazet töreninde misafir okuyucu vazifesini üstlendi.
Amerikan koleji yalanı...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın torunu ve TBMM Başkanı Şentop’un oğlunun hafız olmaları sosyal medyada çok konuşuldu. Başarıları kutlandı. Fakat bir ayrıntı gözden kaçıyor. Bu çocuklar bir devlet okulunda okuyorlar. Bunu neden yazdım? Hafızlık icazeti alan Ömer Tayyip, Bilal Erdoğan’ın oğlu.
Sosyal medyada ise ‘Bilal Erdoğan’ın oğlu Amerikan kolejinde okuyor’ yalanları paylaşılıyor.
Bu sahte haberlerin çıkış amacı ‘Erdoğan imam hatipler açtırıyor ama kendi torunları bakın nerede okuyor’ algısını oluşturmak. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan, imam hatiplerin önüne duvarlar örülürken dahi çocuklarını bu okullardan almamıştı. Kızı Sümeyye Erdoğan başörtüsü yasaklarının artık liselerde de uygulandığı 2001 yılında, naklini Araklı İmam Hatip Lisesine alıp buradan mezun olmuştu. Bilal Erdoğan da imam hatip mezunu ve dört yıldır da imam hatipli velisi. Ayasofya’da ayak üstü sohbet ettik. Oğluyla hatıra fotoğrafı çekiliyordu. Gazeteci refleksi ile bir iki kare almak istedim sıcak bakmadı. “Diğer öğrencilere ve velilere ayıp olur. Bugün çocuklarımızın günü. Hiç bir şey önüne geçmesin” dedi.
***
"27 Mayıs'ın akabinde, 29 Mayıs'ın arifesinde..."
İcazet merasimini şair, programcı ve dostum Serdar Tuncer takdim etti. 'Sundu' demiyorum zira sunuculuk yapmaktan öte bir programdı. Serdar Tuncer de Ayasofya Camii içerisindeki havayı iliklerine kadar teneffüs ederek yaptı takdimini. Söze, Muhammed Ali Eşmeli'nin 'Hafızlığın Tacı' şiiriyle başladı:
"Kulu bir başka yüceltir, okumak, ezberden…
Oku; Allah sözü, cânın özüdür; ey hâfız!
Oku; Mevlâ donatır kalbini yıldız yıldız…
Oku; Peygamberimin şan ve şeref övgüsü var,
Buyurur: Ümmetimin eşrefidir hâfızlar!"
Hafızları, hocalarını ve anne-babaları taltif eden bu şiirin tamamını internetten açıp okumanızı tavsiye ederim. Serdar Tuncer'in takdimde yaptığı kısa kronolojiyi aktarmak isterim:
"Bir 27 Mayıs'ın hemen akabinde, bir 29 Mayıs'ın hemen arifesinde, Taksim'in 160 yıllık hasretinin hemen sonrasında duruyoruz. 140 hafızımızın icazet merasimi için böyle bir zamanda ve mekan Fethin sembolü olan Ayasofya'da, Devlet Reisimizin teşrifiyle hafızlık merasimimizi gerçekleştiriyoruz."
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafızlarla “yumak” olduğu fotoğrafı çekmek de bana nasip oldu. Bu fotoğraf üzerine kendisi de hafız olan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, 1985 yılında Fatih Camii’nde gerçekleşen icazet merasiminde çekilen fotoğrafını Twitter’da paylaştı. Türkiye’de Kur’an eğitimi ve imam hatip okullarına yasaklar da doksanlarda sonra baskın olarak yaşandı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim dayatması ile imam hatiplerin orta kısmı kapatıldı ve hafızlık eğitiminin önü kesildi. Şimdi o günler geride kaldı lakin arada büyük bir boşluk var. İmam hatiplere yoğun ilginin, hafızlığa heves etmenin sebeplerinden biri bu boşluk aslında. Bir daha kaybetmemek için sıkı sıkı sarılmak da diyebiliriz.
İcazet merasiminin tamamını Yeni Şafak, YouTube kanalında canlı yayınladı ve bu yayın büyük ilgi gördü. İzleyemeyenler aşağıdan tamamına erişebilirler.
#Ayasofya
#Hafız
#Cami
#Kur'an-ı Kerim
#Çocuk
#Okul
#Ders