AK Parti’nin il teşkilatını yenileme sırası İstanbul’daydı. Geçtiğimiz pazar gününden beri sürpriz isim olarak konuşulan Osman Nuri Kabaktepe İstanbul İl Başkanı seçildi. Kabaktepe, teşkilatı heyecanlandırdı ve sosyal medyada da gündem oldu. Çünkü Kabaktepe MGV’de yetişmiş, Milli Görüş partileri Refah, Fazilet ve Saadet’te siyaset yapmıştı. AK Parti’de bu zamana kadar birçok kademede nöbet değişimi oldu. Osman Nuri Kabaktepe’nin oluşturduğu ve İstanbul dışına da taştığı gözlemlenen hava kongreye de hakimdi. Salonun motivasyon kaynağı ise ‘94 ruhu’na yapılan vurguydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Osman Nuri Kabaktepe de konuşmalarında birkaç kez 94 ruhuna dikkat çektiler. Eskiye duyulan özlemin motive edici yönü güçlü olsa da o günler neredeyse 30 yıl geride kalmıştı. Üzerine yeni hikayeler yazılmasına rağmen bu özlemin, öykünmenin sebebi neydi? Sinan Erdem’de bu soruya yanıtlar aradım. Nabızları yokladım.
Osman Nuri Kabaktepe, Milli Görüş mektebinden yetişti ve son olarak Saadet Partisi’nde aktif siyaset yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan-Oğuzhan Asiltürk görüşmesi ve Saadet Partisi’nin Cumhur İttifakına dahil olması çalışmaları ile birlikte anıldı. Kabaktepe tercihi olası sürecin adımlarından mıydı? Bu soru, adı açıklandığı andan itibaren çok fazla dillendirildi. Milli Görüş kökenli isimler ile konuştum. Biri, ittifakın başlı başına Osman Nuri Kabaktepe ile olamayacağını, yine de etkisinin olacağını söyledi. İttifak gerçekleşmezse, Saadet Partisi’nden AK Parti’ye Kabaktepe üzerinden katılımların olabileceğini de ekledi. Diğer görüşmemden ise Saadet’in Cumhur İttifakına katılma ihtimalinin güçlü olduğu ve görüşmelerin Milli Görüş lideri Oğuzhan Asiltürk düzeyinde sürdüğü bilgisini edindim. Refah Partisi’nin şahlanışını işaret eden ‘94 ruhu’ söyleminin güçlü şekilde dillendirilmesinin, ittifak görüşmelerine katkı sunacağı ve hatta olası bütünleşmenin sloganı haline geleceğine dair çarpıcı analizi de aktarmış olayım.
AK Parti’nin İstanbul’daki yeni yönetiminde Saadet Partisi geçmişi olan sadece Osman Nuri Kabaktepe değil. 2010 yılında Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcılığı yapan Fahri Şahin ve daha önceki yıllarda Saadet Partisi İstanbul Gençlik Kolları ve il yönetiminde aktif görev yapmış Servet Yazıcı da yönetime girdi. AGD eski İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Günday da listede yer aldı. Yazıcı ve Günday bir süredir AK Parti'de siyaset yapıyorlardı. Şu yorumu yapmak mümkün; Saadet Partisi kurulduğundan bu yana iki kez bölünme yaşadı (Has Parti ve Yeniden Refah Partisi). Girdiği her seçimde baraj altında kaldı. Buna rağmen teşkilatlanma gücünü her daim korudu. Tedrisatından binlerce isim geçti ve siyasetçiler yetiştirmeye devam etti. Birçok Saadet Partili farklı zamanlarda AK Parti’de siyaset yapmayı tercih etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi’ne birçok kez ittifak yapma çağrısında bulundu. Görüşmeler yapıldı. Şimdi yeni bir zemin oluştu. Erdoğan özellikle de 15 Temmuz sonrası ‘Saadet damarını’ daha fazla önemsediğini belli etti ve bu tavrını sürdürüyor.
▪️ AK Parti teşkilatı Erdoğan ile motive oluyor. Erdoğan da heyecanlı kalabalıkları görünce hem morali yükseliyor hem de konuşma temposunu yükseltiyor. Partililer de Erdoğan’ın temposuna göre aşka geliyor. Ümraniye teşkilatı, salonun bir ucundan kendilerini Erdoğan’a fark ettirmek için çok uğraştı ve bunu başardılar.
94 ruhu bu milletin aslıdır. Özüdür. 94 ruhu, İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’e saygı duyarak, emanetine sahip çıkmaktır. İdealini içselleştirmektir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.