Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, 1971 yılında Erzurum’un Çat ilçesinde doğdu. Orta ve Lise öğrenimini Çat Lisesi’nde, Lisans eğitimini 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde dereceyle bitirerek tamamladı. 1994 yılında devlet bursu kazanarak gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Connecticut Üniversitesi’nden Ekonomi dalında Yüksek Lisans derecesini aldı. Doktora eğitimini 2002 yılında İngiltere’de York Üniversitesi'nde tamamladı. Sonrasına Türkiye’ye dönerek Balıkesir Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Bu görevinde 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2005 yılında Doçent ve 2011 yılında Profesör oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından birçok defa yayın teşvik ödülüne layık görüldü. 2012 yılından itibaren TÜBA Asosiye üyesi olan Karagöl, TÜBİTAK’da Sosyal Bilimler Araştırma Grubu’nda (SOBAG) yürütme kurulu üyesi, Yükseköğretim Kurumu’nda (YÖK) Etik Kurulu Üyesi ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nda (ÜAK) komisyon üyeliği görevlerinde bulundu. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörlüğü yaptı. Çok sayıda akademik çalışmalarının yanı sıra, Sabah, Star ve Yeni Şafak gazetelerinde güncel ekonomik sorunlara ilişkin makaleler yazdı. Halen, Yeni Şafak’ta haftanın iki günü ekonomik analiz ve değerlendirmelerini kapsayan yazılar kaleme almaktadır. Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl evli ve iki kızı vardır.
Dünyada teknolojinin hızına yetişmek gerçekten zor. Geleneksel teknolojilerin ihtiyaca cevap vermediği bu dönemde yeni teknolojilere ve dolayısıyla yeni stratejilere ihtiyaç var.
Bu amaçla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı (CBDDO) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2021-2025 yıllarını kapsayan Türkiye’nin ilk “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” hazırlandı.
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nde de ifade edildiği gibi yapay zeka “en genel haliyle, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır”.
Yani yapay zeka makinelerin deneyimden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılıyor.
Bu nedenle, sosyoekonomik getirileri düşünüldüğünde, Yapay Zeka, ülkeler arasındaki rekabet ve iş birliğinin temel alanlarından biri olarak dünyada ülkeler arasında hızlı bir yarışın başlamasına neden olmuştur. Mevcut durumda, dünyada 60’tan fazla ülkenin Yapay Zeka stratejisini yayımladığı görülmektedir.
Yapay Zeka Stratejisi'ni hazırlayan ülkeler ABD, Güney Kore, Çin, Kanada, Japonya, Singapur, Almanya, Fransa, Hindistan, Birleşik Krallık ve Rusya gibi teknolojide önde gelen ülkeler olmuş.
Yapay Zeka Stratejisi ile bu alanında hayata geçirilecek uygulamalar ve gündeme gelecek yeni projelerin etkin bir şekilde yürütülmesi, Yapay Zeka ekosisteminin hayatımızın bir parçası olması ve küresel ölçekte değer üretilmesini sağlayabilecektir.
Yapay Zeka alanında uzman kişilerin yetiştirilmesi, bu sayede katma değerli üretim için gerekli nitelikli insan kaynağının yetişmesi için Yapay Zeka Stratejisi çok zaruri.
Ülkede gittikçe sayıları artan ‘unicorn’lara yenilerini eklemek de bu stratejinin önemli sonuçları arasında olacaktır.
Artık, deneyen, keşfeden, öğrenen ve bu doğrultuda kendisini sürekli güncelleyen bir ekosistemin oluşturulması için Yapay Zeka Stratejisi'ne her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Mesleklerin, gündelik yaşamın ve kurumsal yapıların yeni bir dönüşüm sürecine girdiği bu dönemde, yeni yol haritası olması açısından, Yapay Zeka stratejisi daha da önemli hale geldi.
Küresel ekonomik büyümeye olası katkısı nedeniyle yapay zeka, özellikle yeni bir ekonomi hikayesi yazmak ve daha yüksek kişi başı gelire ulaşmak adına ülkeler için vazgeçilmezdir. Bu zorunluluk Yapay Zeka Stratejisi'ni vazgeçilmez kılıyor.
Bu yüzyılın kazananının, veriye sahip olanlar olacağı göz önünde bulundurulduğunda tüm alanlarda akan veriyi değere dönüştürebilenler kazançlı çıkacaktır. Yapay Zeka Stratejisi de bunu gerçekleştirmenin yoludur.
Bu strateji altı temel stratejik öncelik etrafında oluşturulmuş.
Öncellikli olarak, bu alanda ihtiyaç duyulan Yapay Zeka uzmanlarını yetiştirmek ve bu alanda istihdamı artırmak, araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek, kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkânlarını genişletmek.
Diğer yandan, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeleri yapmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek ve yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak belirlenen öncellikler olmuş.
İlk ulusal strateji belgesi olma özelliğini taşıyan bu stratejide, öncelikleri hayata geçirmek için 24 amaç ve 119 tedbir belirlenmiş.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.