Ülkelerin gelir grupları

04:008/07/2024, Pazartesi
G: 8/07/2024, Pazartesi
Erdal Tanas Karagöl

Dünya Bankası, her yıl 1 Temmuz tarihinde ülkeler için hazırladığı kişi başı gelir eşiklerini açıklayarak, ülkeleri bulundukları gelir gruplarına göre sınıflandırıyor. 1989 yılından beri Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen bu sınıflama, ülkelerin gelişmişlik düzeyini yansıtmayı amaçlamaktadır. Dünya Bankası’nın ülke sınıflandırmada kullandığı gelir eşikleri, IMF tarafından kullanılan Özel Çekme Hakları (SDR) deflatörü ile güncellenmektedir. Ülkelerin sınıflandırılmasında baz teşkil eden kişi


Dünya Bankası, her yıl 1 Temmuz tarihinde ülkeler için hazırladığı kişi başı gelir eşiklerini açıklayarak, ülkeleri bulundukları gelir gruplarına göre sınıflandırıyor.

1989 yılından beri Dünya Bankası tarafından gerçekleştirilen bu sınıflama, ülkelerin gelişmişlik düzeyini yansıtmayı amaçlamaktadır.

Dünya Bankası’nın ülke sınıflandırmada kullandığı gelir eşikleri,
IMF tarafından kullanılan Özel Çekme Hakları (SDR) deflatörü ile güncellenmektedir.

Ülkelerin sınıflandırılmasında baz teşkil eden kişi başı gelir, ülkelerin GSYH’si nüfusa bölünerek elde edilmektedir. Bu nedenle, ülke kişi başı geliri ülke ekonomisinde gerçekleşen büyüme hızına, fiyat artış oranlarına, ülke parasının değerine yani döviz kuruna ve nüfus hızına göre değişmektedir.


DÜNYA BANKASI’NIN GELİR EŞİKLERİ VE ÜLKE SINIFLARI
Dünya Bankası ülkeleri
düşük gelirli, orta gelirli (alt orta ve üst orta) ve yüksek gelirli ülkeler olmak üzere dört gelir grubu olarak sınıflandırmakta.

Bu gelir gruplarından orta gelir grubu için kullanılan kişi başı gelir bandı çok geniş olduğu için orta gelir grubu ülkeler, alt orta gelirli ülkeler ve üst orta gelirli ülkeler olarak iki alt gruba ayrılmaktadır.

Dünya Bankası tarafından 1 Temmuz 2024 tarihinde açıklanan yeni gelir eşiklerine göre, kişi başı geliri 1,145 doların altında olan ülkeler düşük gelirli ülkeler olarak
belirlenirken 1,146-14,005 dolar kişi başı gelire sahip olan ülkeler orta gelirli ülkeler olarak sınıflandırılmaktadır.
Bunun yanında, kişi başı geliri 14,005 dolardan yüksek olan ülkeleri ise yüksek gelirli ülkeler olarak sınıflandırılmaktadır.
Bununla beraber, orta gelir grubu ülkeler için belirlenen eşik gelir bandı geniş olduğu için
kişi başı geliri 1,146 - 4,515 dolar arasında olan ülkeler alt orta gelirli ülkeler olarak sınıflanırken, 4,516- 14,005 dolar kişi başı gelire sahip olan ülkeler ise üst orta gelirli
ülkeler olarak sınıflandırılmaktadır.

2023 YILINDA HANGİ ÜLKELERIN GELİR SINIFLAMALARI DEĞİŞTİ?

Dünya Bankası tarafından açıklanan gelir eşiklerine göre kişi başı geliri artığı için bazı ülkeler bir üst gelir gruba yükselirken, kişi başı geliri düşen ise bir alt gruba düştüğü görülmektedir.

Buna göre,
Bulgaristan, Palau ve Rusya üst-orta gelir kategorisinden yüksek gelirli ülkeler kategorisine geçti.
Cezayir, İran, Moğolistan ve Ukrayna, 2023 yılında alt-orta gelirden üst-orta gelir kategorisine yükselirken, yalnızca Filistin
üst orta gelir grubundan alt orta gelir grubuna düştü.
Dünya Bankası’nın 2024
yılı Temmuz ayı verilerine göre Türkiye üst orta gelir gru
bunda yeri değişmeyen ülkelerden biri oldu.
Bununla birlikte, Dünya Bankasının ülke gelir sınıflandırmasında kullandığı yöntemde ülkelerin satın alma gücü ve birçok
önemli hususun ihmal ettiği için bu yöntemin önemli eksiklikleri barındırdığı da açıktır.
#Ekonomi
#IMF
#Erdal Tanas Karagöl

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.