Ekonomiler için nitelikli işgücü, sermaye kadar önemli hale geldi.Gelişmiş ülkeler yeterli sermayeye sahip olmalarına rağmen, ekonomileri için gerekli olan nitelikli işgücü talebini karşılamada zorluk çekiyorlar.Bu nedenle, gelişmiş ülkeler, sağladıkları imkanlar ve fırsatlar sayesinde her yıl özelilikle düşük ve orta gelirli bir çok ülkeden önemli sayıda nitelikli işgücü talep diyorlar.Bu talep, aslında başka ülkelerden zorunlu bir işgücü talebi olsa da nitelikli işgücü maliyetinin başka ülke ya
Ekonomiler için nitelikli işgücü, sermaye kadar önemli hale geldi.
Gelişmiş ülkeler yeterli sermayeye sahip olmalarına rağmen, ekonomileri için gerekli olan nitelikli işgücü talebini karşılamada zorluk çekiyorlar.
Bu nedenle, gelişmiş ülkeler, sağladıkları imkanlar ve fırsatlar sayesinde her yıl özelilikle düşük ve orta gelirli bir çok ülkeden önemli sayıda nitelikli işgücü talep diyorlar.
Bu talep, aslında başka ülkelerden zorunlu bir işgücü talebi olsa da nitelikli işgücü maliyetinin başka ülke ya da ülkeler tarafından karşılanması nedeniyle gelişmiş ülkeler için hazır bir beşeri sermayedir.
Gelişmiş ülkelerde,
ekonomik aktivitenin devamı, sahip olunan GSYH’nin sürdürülebilir hale gelmesi ve en önemlisi de sahip olunan kişi başı gelirin yani yaşam standartları
nın devamı için nitelikli işgücünün üretimde artan önemi var.
Dünya Bankası da ülkeleri kişi başı gelirlerine
göre, üç gelir grubuna göre sınıflandırmakta. Bu gelir grupları ise düşük gelirli, orta gelirli ve yüksek gelirli ülkelerdir.
Bu gelir grupları için kullanılan temel kriter ise kişi başı dolar bazlı gelirdir.
Yüksek gelirli ülkeler bulunduğu gelir grubunda kalmaları, düşük gelirli ülkelerin orta gelir grubuna çıkmaları ya da orta gelirli ülkelerin bir üst gelir grubu olan yüksek gelirli ülkeler grubun çıkması için nitelikli üretim dolayısıyla nitelikli işgücünün çok katkısı var.
Çünkü,
nitelikli işgücü nitelikli yani teknolojik seviyesi yüksek üretim dolayısıyla katma değeri yüksek üretim demek.
Dolayısıyla, nitelikli işgücü GSYH’yi ve kişi başı geliri arttıran önemli bir faktör olduğu açıktır.
Bir çok yüksek gelirli ülkenin bu gelire sahip olmasının arkasındaki temel itici güç de nitelikli işgücüdür.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİN NİTELİKLİ İŞGÜCÜ
Gelişmekte olan ülkelerde nitelikli işgücü sayısının artması hem ekonomide nitelikli üretimin artmasına hem de nitelikli yani teknolojik seviyesi yüksek üretim yapan bir çok sektörün gelişmesine önemli katkı yapacaktır.
Özellikle bizim gibi orta gelir grubunda yer alan
bir çok ekonominin, bir üst gelir grubu olan yüksek gelirli ekonomiler grubuna yükselmesinde nitelikli işgücü hayati derecede önemli hale geldi.
Orta gelir tuzağından çıkmanın reçetesi de nitelikli üretim ve dolayısıyla nitelikli
işgücüdür.
nitelikli işgücü, katma değeri yüksek üretim yapan bir ekonomi için vazgeçilmez unsurdur.
Son yıllarda da, Türkiye’de mesleki eğitimin yeniden eğitimin merkezine konulması ve mesleki eğitim ile üretim için gerekli olan nitelikli işgücü talebinin karşılanması çok önemli.
Dinamik nüfus yapısıyla orta gelir grubunda yer alan Türkiye ekonomisi için gerekli olan nitelikli işgücü ihtiyacı mesleki eğitimle karşılanabilir.
Bu dönüşüm ile hem ekonomide istihdam artışı hem de ekonomik büyümede sürdürülebirlik sağlanabilir.
En önemlisi de düzgün iş imkanı ile işsizliğin azaltılması ve ulusal rekabet gücünün artırılması söz konusu olacaktır.
#işgücü
#sermaye
#Dünya Bankası