G-7 zirvesi ve beklentiler

04:0017/06/2024, Pazartesi
G: 17/06/2024, Pazartesi
Erdal Tanas Karagöl

Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlara çözüm getirmede, uluslararası ilişkilere yön vermede ve güncel sorunların çözümünde öne çıkan önemli oluşumlar ve birliktelikler var. Geçen hafta İtalya’da gerçekleşen G-7 zirvesi de bu oluşumlardan bir tanesidir . ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa ve Japonya’nın bir araya geldiği bu oluşum zenginler kulübü olarak da anılmaktadır. Bu ülkelere ilave olarak Avrupa Birliği de G-7 zirvelerinde temsil edilmektedir. G-7 VE ORTAYA ÇIKIŞI 1970’li yıllarda


Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlara çözüm getirmede, uluslararası ilişkilere yön vermede ve güncel sorunların çözümünde öne çıkan önemli oluşumlar ve birliktelikler var.

Geçen hafta İtalya’da gerçekleşen G-7 zirvesi de bu oluşumlardan bir tanesidir
. ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa ve Japonya’nın bir araya geldiği bu oluşum zenginler kulübü olarak da anılmaktadır.
Bu ülkelere ilave olarak Avrupa Birliği de G-7 zirvelerinde temsil edilmektedir.

G-7 VE ORTAYA ÇIKIŞI

1970’li yıllarda yaşanan ve tüm ekonomileri derinden etkileyen enerji krizi, yüksek borç, resesyon ve yüksek enflasyon gibi makroekonomik sorunları çözmek için 1975 yılında oluşum olarak ortaya çıkan G7, her yıl güncel ekonomik ve siyasi sorunların konuşulduğu bir platform haline geldi.

Bununla beraber, dünya nüfusunun yüzde 10’u ve dünya GSYH’nin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan G7 ülkelerinin en belirleyici özelliği,
küresel ticarete ve uluslararası finans sistemine hâkim olmaları ile öne çıkmalarıdır.
Bu nedenle, zengin G-7 ülkelerinin zirveleri bir
çok ekonomik meselelerin çözümünde
de belirleyicidir.

G-7 ÜLKELERİ YETERLİ Mİ?

Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan siyasi güncel meselelerin yalnızca G-7 ülkelerinin bir araya gelmesiyle çözülemeyecek kadar çetrefilli olduğu açıktır.

Bu nedenle, G-7 içinde yer almayan ülkelerin de davet edilmesiyle sorunların daha farklı bir bakış açısıyla çözümlemeye çalışıldığı görülmektedir.

G-20 oluşumunun ortaya çıkmasının en önemli gerekçelerinden birisi de budur.
G-20 içinde yer alan gelişmekte olan ülkelerin sayısı ve farklı kıtalardan katılım nedeniyle G-20’nin temsiliyet gücü daha yüksektir.
Ancak bu oluşumların bir yaptırım gücünün olmaması nedeniyle alınan kararların etkinliği de düşüktür.
Dolayısıyla, hem 1945 sonrası oluşturulan kurum ve kuruluşların hem de ekonomik ve siyasi sorunlara çözüm getirmek amacıyla sonradan bir araya gelen ülkelerin oluşturdukları platformların ülkelerin değişen ekonomik gücüne ve temsiliyetlerine göre yeniden dizayn edilmesi çok önemlidir.
Bu vesileyle Kurban Bayramı'nızı tebrik ederim.


#G7 Zirvesi
#Ekonomi
#Erdal Tanas Karagöl