Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlara çözüm getirmede, uluslararası ilişkilere yön vermede ve güncel sorunların çözümünde öne çıkan önemli oluşumlar ve birliktelikler var. Geçen hafta İtalya’da gerçekleşen G-7 zirvesi de bu oluşumlardan bir tanesidir . ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada, Fransa ve Japonya’nın bir araya geldiği bu oluşum zenginler kulübü olarak da anılmaktadır. Bu ülkelere ilave olarak Avrupa Birliği de G-7 zirvelerinde temsil edilmektedir. G-7 VE ORTAYA ÇIKIŞI 1970’li yıllarda
Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlara çözüm getirmede, uluslararası ilişkilere yön vermede ve güncel sorunların çözümünde öne çıkan önemli oluşumlar ve birliktelikler var.
1970’li yıllarda yaşanan ve tüm ekonomileri derinden etkileyen enerji krizi, yüksek borç, resesyon ve yüksek enflasyon gibi makroekonomik sorunları çözmek için 1975 yılında oluşum olarak ortaya çıkan G7, her yıl güncel ekonomik ve siyasi sorunların konuşulduğu bir platform haline geldi.
Dünya ekonomisinde yaşanan sorunlar ve buna bağlı olarak ortaya çıkan siyasi güncel meselelerin yalnızca G-7 ülkelerinin bir araya gelmesiyle çözülemeyecek kadar çetrefilli olduğu açıktır.
Bu nedenle, G-7 içinde yer almayan ülkelerin de davet edilmesiyle sorunların daha farklı bir bakış açısıyla çözümlemeye çalışıldığı görülmektedir.