Rusya’nın AB ülkeleri için önemli bir enerji tedarikçisi olması nedeniyle de AB ülkelerinin Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlara katılmalarına rağmen, enerjinin bunların dışında kalması bağımlılığın ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, küresel alanda gıda piyasalarını olumsuz etkilediği gibi enerji piyasalarını özellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarını arttırdı. Artan enerji fiyatları ekonomilerde özellikle enflasyondaki artışı tetikleyen önemli bir faktör oldu.
Şu bir gerçek ki, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümeleri ve dolayısıyla ekonomik kalkınmaları tüketilen enerji miktarına bağlı. Dolayısıyla, enerji tüketiminde kesintiler ekonomik büyümeyi ve dolayısıyla ekonomik kalkınmayı olumsuz etkileyecektir.
Enerjide Rusya’ya yüksek oranda bağımlılık enerji arz güvenliği için tehdit olması nedeniyle son yıllarda iklim değişikliği ile mücadele kapsamında atılan adımların yavaşlatılmasına ve bu mücadele döneminde gerçekleştirilecek eylem planların ertelenmesini de beraberinde getirecektir.
Bir çok AB ülkesinde, orta ve uzun vadede ülke ve kaynak çeşitliliği olması için yeni doğalgaz boru hatlarının ve LNG altyapılarının hayata geçirilmesi hızlıca gündeme gelebilir. Bu da enerjide dışa bağımlı olan bir çok ülkenin enerji politikalarında değişikliğe ve fosil yakıtlara yönelimi artıracaktır.
Dolayısıyla, fosil yakıtlara yüksek oranda bağımlı bir çok gelişmiş Avrupa ülkesinin özellikle doğalgazda yeni ülke ve kaynak arayışına girmesi, fosil kaynaklara bağımlılığı sürdürebileceği gibi iklim değişikliği ile mücadelenin yavaşlayacağını da söyleyebiliriz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.