Enerji meselesinin tümdünyanın ana gündem maddesi olacağı beklenmektedir. Başta gelişmiş ülkelerolmak üzereenerjide bağımlı olan bir çok ülkenin enerji arz güvenlikği birinci öncelik haline geliyor.Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Rusya’nın enerjideki kilit rolünün ortaya çıkması, Rusya’nın kendisine uygulanan yaptırımlara karşı enerji kısıtlamaları ile karşılık vermesi veRusya’nın enerjiyi bir yaptırım aracı olarak kullanması ihtimali tüm Avrupa ülkelerini endişelendiriyor.Enerjide olası kesintiler
Enerji meselesinin tüm
dünyanın ana gündem maddesi olacağı beklenmektedir. Başta gelişmiş ülkeler
olmak üzere
enerjide bağımlı olan bir çok ülkenin enerji arz güvenlikği birinci öncelik haline geliyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Rusya’nın enerjideki kilit rolünün ortaya çıkması, Rusya’nın kendisine uygulanan yaptırımlara karşı enerji kısıtlamaları ile karşılık vermesi ve
Rusya’nın enerjiyi bir yaptırım aracı olarak kullanması ihtimali tüm Avrupa ülkelerini endişelendiriyor.
Enerjide olası kesintiler nedeniyle kışın ortasında doğalgaz akışındaki sorunların, Avrupa’da hem günlük yaşamı etkilemesi hem de ekonomide çarkların yavaşlamasına olumsuz bir çok etkisinin olacağı öngörülmektedir.
Zaten ekonomik durgunluk yaşayan bir çok gelişmiş ülkenin daha da daralmasına neden olacaktır.
2022 yılında Kovid-19 salgınının yavaşlaması ve ekonomilerdeki toparlanma ile birlikte artan enerji talebinin arz tarafında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle meydana gelen sıkıntılar, enerji fiyatlarını ciddi miktarlarda arttırdı.
Bu artışlar enerjide dışa bağımlı olan bir çok ülkede enerji faturasını arttırdığı gibi enerji fiyatlarında meydana gelen fahiş
fiyatlar enflasyonu da yukarı doğru tırmandırdı.
Dünyada başta da gelişmiş ülkelerde gündem olamayan enflasyonun tekrar ana gündem maddesi olduğu ve merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almaları için faiz artış yarışına girdiği bir dönemi yaşıyoruz.
Bir yandan da artan faizler ile birlikte yüksek faizin neden olabileceği
ekonomik daralmanın endişelerinin yaşanması da enerji fiyat artışlarının neden olduğu ekonomik sorunları açıklaması açısından önemli.
Diğer yandan, savaş ortamında ayakta duran Rusya ekonomisinin temelinde de enerji gelirleri var.
Rusya savaş nedeniyle sorun yaşadığı bir çok Avrupa ülkesine doğalgaz satmaya devam etti ya da Avrupa ülkeleri Rusya’dan istemese de zorunlu olarak doğalgaz satın almayı sürdürdü.
Rusya, bu ortamda artan enerji fiyatları nedeniyle enerji gelirlerini artırmaya devam etti.
Dünyanın
yaşadığı enerji meselesi, enerji arz güvenliğinin çözümü konusunda adımların hızlandırılmasını zorunlu kılıyor.
Bir çok
ve doğalgaz rezervleri bulunmasa da alternatif enerji kaynaklarının kullanılması için yeni arayışların
hızlanacağı bir dönemdeyiz.
Avrupa’da Rusya’ya bağımlılığın azaltılması hatta sonlandırılması için daha önce kullanılan kömür ve nükleer santrallerin tekrar kullanılması gündeme geliyor.
Bu durum bir yandan geleneksek fosil yakıtların kullanılmasını diğer yandan yenilenebilir enerjinin enerji kaynakları içindeki
zorunlu hale getiriyor.
Ancak şu bir gerçek ki, enerji arz güvenliğinin sağlanması ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması uzun vadeli bir
süreçtir.