EDISYON:

Ekonomik büyüme ve enflasyon arasında tercih

04:0022/08/2024, Perşembe
G: 22/08/2024, Perşembe
Erdal Tanas Karagöl

Ekonomik büyüme arttıkça enflasyon artış trendine girmektedir. Çünkü, ekonomik büyüme ile beraber artan talep artışı, üretim arttıkça yurtdışında talep edilen ithal girdilere bağlı olarak artan ithalat, artan enerji fiyatları, kurlarda meydana gelen artışlar ve diğer yapısal sorunlar ile enflasyon artmaktadır. Orta ve uzun vadede enflasyonda meydana gelen artışlar sürdürülebilir olmayacağı için, enflasyonu düşürecek para ve maliye politikalarının uygulanması adeta zorunlu hale gelmektedir. Enflasyonu


Ekonomik büyüme arttıkça enflasyon artış trendine girmektedir.

Çünkü, ekonomik büyüme ile beraber
artan talep artışı, üretim arttıkça yurtdışında talep edilen ithal girdilere bağlı olarak artan ithalat, artan enerji fiyatları, kurlarda meydana gelen artışlar ve diğer yapısal sorunlar
ile enflasyon artmaktadır.

Orta ve uzun vadede enflasyonda meydana gelen artışlar sürdürülebilir olmayacağı için, enflasyonu düşürecek para ve maliye politikalarının uygulanması adeta zorunlu hale gelmektedir.

Enflasyonu düşürücü para ve maliye politikalarında temel hedef enflasyonu kontrol altına almak olduğu gibi bu politikaların sebep olduğu sonuçlar nedeniyle de başta ekonomik büyümede daraltıcı etki yapması beklenmektedir.

Dolayısıyla, enflasyonun düşmesi için
ekonomik büyümenin de düşük kalması kaçınılmaz bir durum olarak öne çıkmaktadır.

EKONOMİK BÜYÜME VE ENFLASYON TERCİHİ
Ekonomide fiyat istikrarının olması için enflasyonun düşük olması gerekiyor. Düşük enflasyon ise başta da
talebin kısılarak ekonomik büyümede fren yapılmasının zorunlu kılmaktadır.
Ancak, ekonomik büyüme ve enflasyon arasında yapılan tercihte de
ekonomik büyüme trendinin canlılığını koruması önemlidir.

Aksi halde, arz-talep dengesizliği nedeniyle belli ürünlerin arzında meydana gelebilecek daralma fiyat artışlarını daha da arttırabilir.

Bu da hem
enflasyonun yapışkan halde kalması
yani yüksek fiyatların düşmemesi gibi bir duruma da neden olabilir.

Ayrıca, enflasyonu düşürmek için uygulanan politikaları etkisiz hale getirdiği gibi enflasyonu düşürmek için toplum tarafından yapılan fedakarlığın boşa gitmesine neden olabilir.


EKONOMİK BÜYÜME ENFLASYON KADAR ÖNEMLİDİR
Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için
fiyat istikrarı vazgeçilmezdir.
Ancak, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bulundukları
orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna çıkmaları dolayısıyla kişi başı gelirlerini arttırmaları, gelirin adil paylaşımı ve işsizliliğin düşürülmesine
olan ihtiyaç nedeniyle enflasyonun düşürülmesi kadar ekonomik büyümenin devamı konusunda da hassas davranmak önem arz etmektedir.
Diğer yandan, ekonomik büyüme ve buna bağlı olarak hesaplanan GSYH, tüm ulusal ve uluslararası ekonomik göstergelerin karşılaştırmalarında kullanılan önemli bir ölçüttür.
Bunun için, ekonomik büyüme enflasyon kadar vazgeçilmezdir.
#ekonomi
#Enflasyon
#Erdal Tanas Karagöl

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.