Düşük enflasyon için daha az enerji ithalatı

04:0012/09/2024, Perşembe
G: 12/09/2024, Perşembe
Erdal Tanas Karagöl

Enerji tüketimi ve ekonomik büyüme arasındaki güçlü ilişki nedeniyle, Türkiye ekonomisinde ekonomik büyüme arttıkça enerji tüketimi artmaktadır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde enerji tüketimi artış hızı, ekonomik büyümeden daha fazla gerçekleşmektedir. Bu da enerji tüketimini dolayısıyla enerji ithalatını arttıran önemli bir faktördür. ENERJİ İTHALATI VE CARİ AÇIK Enerji ithalatının etkilediği en önemli gösterge, dış ticaret dengesi ve dolayısıyla cari dengesidir. Türkiye ekonomisinde de enerji


Enerji tüketimi ve ekonomik büyüme arasındaki güçlü ilişki nedeniyle, Türkiye ekonomisinde ekonomik büyüme arttıkça enerji tüketimi artmaktadır.

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde enerji tüketimi artış hızı, ekonomik büyümeden daha fazla gerçekleşmektedir.

Bu da enerji tüketimini dolayısıyla enerji ithalatını arttıran önemli bir faktördür.


ENERJİ İTHALATI VE CARİ AÇIK
Enerji ithalatının etkilediği en önemli gösterge,
dış ticaret dengesi ve dolayısıyla cari dengesidir.
Türkiye ekonomisinde de enerji ithalatı cari açığın önemli nedenlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Son 2 yıllık TÜİK verilerine bakıldığında 2022 yılında toplam ithalat 364,4 milyar dolar olurken, Türkiye enerjiye 96,5 milyar dolar ödemişti.
Türkiye’nin 2023 yılında toplam ithalatı toplamda 361,8 milyar dolar olurken, bu miktarın 69,1 milyar dolarlık kısmını enerji ithalatı oluşturmuştu.
Böylece enerji ithalatı faturası 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 28,4 oranında azalmıştı.

Cari açık 2022 yılında 48,7 milyar dolar iken 2023 yılında 45 milyar dolar oldu.

Dolayısıyla enerji ithalatı azaldıkça, cari açığın azalmasını ve bunun neden olacağı sorunların da azalmasını beraberinde getirecektir.


ENERJİ İTHALATI VE ENFLASYON
Enerji ithalatının düşmesi, dışarıda enerji fiyatlarında meydana gelen artıştan ekonominin daha düşük oranlarda etkilenmesine neden olmaktadır.

Yüksek miktarda enerji ithalatı yapan ülkelerde olası enerji fiyatlarındaki artışın başta üretim maliyetleri olmak üzere ekonomide birçok göstergeye olumsuz yansıması olacaktır.

Bu nedenle,
Türkiye’de enerjide dışa bağımlılığı kapsamında başlatılan yerli kaynakların hayat geçirilmesi hem enerji ithalatını azaltacak hem de enerji fiyatlarının yükselmesi durumunda ekonomik göstergelerin olumsuz etkilenmesinin önüne geçecektir.

Özellikle, enflasyonun düşük kalması yani ekonomide fiyat istikrarının sağlanması için ithalatın azaltılması ve yerli kaynakların toplam enerji tüketimindeki payının artması kritik öneme sahiptir.

Özellikle, yıllarca ortalama 40-60 milyar dolar arasında enerji ithalatı yapan ve enerji ithalatı için birçok yatırımdan vazgeçmek gibi bir maliyeti olması nedeniyle, Türkiye önündeki en büyük engelin kalkması açısından yerli enerji kaynaklarının kullanımının hızlanması stratejik öneme sahiptir.

#Enflasyon
#Ekonomi
#Erdal Tanas Karagöl