|
Doğu Akdeniz’in enerji politiği açısından değeri
Doğu Akdeniz’deki
yeni petrol ve doğalgaz kaynaklarının paylaşımı
, enerji kaynaklarına sahip olan ve olmayan birçok ülkenin dikkatlice takip ettiği önemli bir mesele haline gelmiş durumunda.
Enerjinin yani doğalgaz ve petrolün ekonomik ve siyasi açıdan değeri arttıkça Doğu Akdeniz’in önemi daha da artıyor.
Doğu Akdeniz meselesi gündeme geldiğinde,
bölge ülkelerinden daha fazla bölge dışı ülkelerin özellikle de enerjiyi kontrol eden ülkelerin müdahil olduğunu görüyoruz.
Ayrıca, mevcut enerji denkleminde merkezde olan ve yıllarca enerji politikalarını kurgulayan ülkelerin olası değişiklikte dışarıda kalmamak için farklı argümanlar ile bu bölgede boy göstereceklerini de unutmamak gerekiyor.
Ayrıca, Doğu Akdeniz’de keşfedilecek kaynakların miktarı arttıkça bu bölgede var olmak isteyen ya da bölgedeki enerji denkleminin bir parçası olmayı hedefleyen bölge ülkelerinin ve bölgede etkin olmaya çalışan bölge dışı güçlerin farklı argümanlar ile
çabaları daha da artacaktır.

Bu nedenle, Doğu Akdeniz’deki kaynakların enerji denkleminde sebep olacağı olası değişiklikte denklem dışında kalmamak için sürekli değişen güç dengeleri ve işbirlikleri bu dönemin en önemli enerji-politik meseledir.

Son dönemde, Doğu Akdeniz’de suların tekrar ısınması, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması için bölge ve bölge dışı ülkeler tarafından farklı argümanların dile getirilmesi bölgede yeni bir enerji denkleminin habercisidir.

Şu bir gerçek ki, Doğu Akdeniz’de yeni rezervlerin keşfi ve bu rezervlerin
Doğu Akdeniz’den uluslararası piyasalara taşınması da hem bölge ülkeleri hem de Türkiye’yi ekonomik, siyasi ve daha birçok
açıdan yakından ilgilendirmektedir.

TÜRKİYE VE DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ

Doğu Akdeniz Türkiye için çok önemli bir bölgedir. Doğu Akdeniz,
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma konusunda
önemli potansiyeli olması, keşfedilecek kaynakların
uluslararası piyasalara taşınmasında
Türkiye’yi bu bölgede ekonomik açıdan en uygun rota haline getirmesi ve enerjinin sebep olacağı işbirlikleri açısından stratejik bir bölgedir.

Türkiye’nin bu rolü nedeniyle de, bölge ülkelerinin kaynaklarının taşınmasında ve yeni işbirliği sağlanmasında Türkiye’ye öncü bir rol vereceği açıktır.

En önemlisi de Türkiye, Doğu Akdeniz’de sahip olduğu kıta sahanlığı ve dolayısıyla sahip olduğu haklar açısından da enerji denkleminin oluşmasında
kilit bir ülke konumundadır
. Bu konumu keşfedilecek kaynak miktarları arttıkça daha da güçlenecektir.
Diğer yandan, Türkiye'nin kendisi için hedeflediği enerji ülkesi olma ve bu bölgede stratejik açıdan enerjide merkez ülke olmasında ancak ve ancak sahip olduğu ve olacağı ekonomik
ve siyasi gücü belirleyici olacaktır.
Yani, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de oluşacak denklemdeki güçlü rolü, bu dönemde ekonomik ve siyasi açıdan ne kadar etkin olacağıyla birebir ilişkilidir.
Bu yüzden enerji açısından Türkiye için yeni bir dönemin başladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
#Doğu Akdeniz
#Enerji
#Doğal Gaz
#Petrol
il y a 2 ans
Doğu Akdeniz’in enerji politiği açısından değeri
Milletin kuşandırdığı kılıçlar millete çevrilemez Değil darbe teşebbüsü hayaline bile izin verilemez
Türkiye’deki Amerikan Muhipleri, bunları konuşmaya cesaretiniz var mı?
Teğmenken göz yumarsan general olunca darbe yapar
İngiliz ve Amerikan istihbaratından ‘mesaj’ var…
Sistemin içinde kalmak