12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin, 28 Şubat post-modern darbesi sonrası yaşanan 2001 ekonomik krizinin ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin neden olduğu maliyetlerin ekonomiye faturası ağır oldu.
Ekonomik göstergelerde yaşan olumsuzluklar, IMF ile imzalanan anlaşmaların zorunlu kıldığı fiyat artışları, borçlanmalar ve borçlanmanın neden olduğu doğrudan ve dolaylı maliyetler ve bankacılık sektöründe yaşanılan iflasların ekonomiye getirdiği maliyetleri de yıllarca ödemek zorunda kaldık.
Türkiye ekonomisinin 2013 yılına kadar gerçekleştirdiği yüksek performans sayesinde ekonomik göstergeler başta enflasyon ve faizler tarihinin en düşük rakamlarını gördü.
Ekonomide var olan güçlü ekonomik göstergeye rağmen, bu dönemden sonra yaşanılan istikrar bozucu faaliyetler ekonomiyi önemli ölçüde olumsuz etkiledi.
FETÖ darbe girişimi sonrası ülkede yaşanan olağanüstü durum sebebiyle piyasalarda artan risk algısı, derecelendirme kuruluşlarının yayımladıkları olumsuz raporlar ve Türkiye aleyhinde başlatılan olumsuz haberler, başta kurlar ve uluslararası doğrudan yatırımlar olmak üzere birçok ekonomik göstergeyi negatif yönde etkilemişti.
En önemlisi de, Türkiye 18 yıl sonra derecelendirme kuruluşlarından hakkıyla aldığı yatırım yapılabilir notunu kaybetti. Türkiye halen 2012 yılında aldığı yatırım yapılabilir notuna ulaşamadı.
Bahsettiğimiz bu maliyetler, ekonomide somut olarak yaşanılan ve ekonomide direkt olarak yaşadıklarımız olarak öne çıkanlar oldu.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.