Avrupa’ya doğalgaz akışı ne durumda?

04:001/09/2022, Perşembe
G: 1/09/2022, Perşembe
Erdal Tanas Karagöl

Yeni Şafak·Erdal Tanas Karagöl - Avrupa’ya doğal gaz akışı ne durumda?Avrupa’da yaklaşankış ayları ile birlikte doğalgaztedarikinin nasıl olacağı konusunda belirsizlikler atmaya devam ediyor.Her ne kadar, kış ayları için doğalgaz depolama hızlı bir şekilde devam etse de Almanya dışında doğalgaz depolama kapasitesi sınırlı kalmaktadır.En yüksek doğalgaz depolama kapasitesine sahip Almanya’da da bu oran toplam doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 25’ine denk gelmektedir.Bununla beraber,doğalgaz depolama

Avrupa’da yaklaşan
kış ayları ile birlikte doğalgaz
tedarikinin nasıl olacağı konusunda belirsizlikler atmaya devam ediyor.
Her ne kadar, kış ayları için doğalgaz depolama hızlı bir şekilde devam etse de Almanya dışında doğalgaz depolama kapasitesi sınırlı kalmaktadır.
En yüksek doğalgaz depolama kapasitesine sahip Almanya’da da bu oran toplam doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 25’ine denk gelmektedir.
Bununla beraber,
doğalgaz depolama kapasitesine sahip olmayan ve ihtiyaçları ortaya çıkan bir çok Avrupa ülkesinin de doğalgaz depolama imkanına sahip olan Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere bağımlı durumda.

Bu nedenle, başta Almanya ve Fransa olmak üzere yüksek miktarda doğalgaz depolama kapasitesine sahip olan ülkelerde doğalgaz akışının kesilmesi, tüm Avrupa ülkelerini baştan sona olumsuz etkileyecektir.

Bu da büyük enerji krizi anlamına gelecektir.

DOĞALGAZ AKIŞI NE DURUMDA?
Doğalgaz akışı ve dolayısıyla enerji arz güvenliği tedirginlik oluşturmaya devam etmektedir.
Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında yaşanan gerginlik nedeniyle doğalgazda kesintiler, Avrupa ülkelerinin doğalgaz depolama hızını etkilediği gibi doğalgaz iki taraf için bir enerji oyununa dönüşmektedir.
Bu kapsamda Rusya, Fransa’nın
doğalgaz ödemelerini yapmadığı için doğalgaz akışını bugünden itibaren, başlayarak, Rusya’dan satın alınan doğalgazın ödemesinin tamamını gerçekleşinceye kadar doğalgaz sevkiyatını durduracağını açıkladı.
Rusya, daha önce de Avrupa ülkeleri tarafından kendisine uygulanan yaptırımları etkisiz hale getirmek ve sahip olduğu enerji
gücünü göstermek amacıyla ruble ile doğalgaz faturasını ödeme koşuluna uymayan Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Holla
nda ve Danimarka’nın doğalgazını kesmişti.
Diğer yandan, Rusya’ya doğalgazda yüksek oranda bağımlı olan ve doğalgaz akışı kesildiğinde olumsuz olarak en fazla etkilenecek olan
Almanya’ya da doğalgaz akışı,boru hatlarındaki bakım gerekçesiyle kesilmiş durumda.

Bu kesintinin de şimdilik üç gün süreceği beklenmektedir.

Açıkçası, Avrupa ülkelerinin yaklaşan kış aylarında doğalgaz akışının tamamen kesintiye uğrayacağı beklentisiyle en kötü senaryoya hazırlıklı olması gerektiği açık bir şekilde dile getirilmektedir.

KISA DÖNEMDE ALTERNATİF VAR MI?

Enerji arz güvenliğini özellikle doğalgazda arz güvenliğini kısa sürede sağlamak kolay değil.

Avrupa ülkeleri, Rusya’dan tedarik edemediği doğalgazı özellikle
başta ABD olmak üzere
sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile sağlayacağı beklenmektedir. Ancak, mevcut teknik kapasitenin Rusya’dan sağlanan doğalgaza alternatif olmayacağı da bilinmektedir.

Diğer yandan, yakın ülke LNG kaynakları da bu dönemde doğalgaz arz güvenliğine önemli katkılar yapacaktır.

Şu bir gerçek ki, son dönemlerde
enerji arz güvenliğindeki sorunlar nedeniyle
enerji fiyatlarının çok hızlı artması ve bu fiyatların yüksek seviyelerde kalması, başta elektrik piyasası olmak üzere bir çok piyasanın bozulması sebebiyle
enerji arz güvenliğindeki sorununa
çözüm getirilmesi ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan önemli hale geldiği bir dönemdeyiz.
#Avrupa
#doğalgaz
#tedarik
#Rusya