Yeniden Refah Partisi AK Parti'nin devamı olma avantajını kaybetti mi?

04:0012/02/2024, Pazartesi
G: 12/02/2024, Pazartesi
Bülent Orakoğlu

31 Mart yerel seçimlerine sayılı haftalar kala siyaset cephesinde özellikle Özgür Özel CHP’sinde aday belirlemelerde aşırı gerilim ve kaos hakim. Partideki 3 başlılık, aday belirlemelerinde hukuki kurumların devre dışı bırakılarak İmamoğlu’nun inisiyatifine bırakılması partinin yeni Genel Başkanı Özel’in sözde Genel Başkan olarak nitelendirilmesine ayrıca Kılıçdaroğlu’nun da dahil olduğu Genel Başkanlık savaşına dönüşmüş durumda. Lafa geldi mi ideoloji, siyasi duruş, dava, sadakat diyenler aday


31 Mart yerel seçimlerine sayılı haftalar kala siyaset cephesinde özellikle Özgür Özel CHP’sinde aday belirlemelerde aşırı gerilim ve kaos hakim. Partideki 3 başlılık, aday belirlemelerinde hukuki kurumların devre dışı bırakılarak İmamoğlu’nun inisiyatifine bırakılması partinin yeni Genel Başkanı Özel’in sözde Genel Başkan olarak nitelendirilmesine ayrıca Kılıçdaroğlu’nun da dahil olduğu Genel Başkanlık savaşına dönüşmüş durumda. Lafa geldi mi ideoloji, siyasi duruş, dava, sadakat diyenler aday gösterilmeyince soluğu bir başka partide aldı, alıyor. Bu her parti için geçerli, ancak bu anlamda muhalefet cenahı özellikle de CHP’de oldukça hareketlilik ve hararet söz konusu. Bu anlamda da CHP’de tartışmalar bitmiyor. Giden veya dışlandığını hisseden taraf zehir zemberek sözlerle Özel ve İmamoğlu’nun yaptıklarına “Kılıçdaroğlu yanlılarının tasfiyesi” diyor, diğer taraf ise Kılıçdaroğlu yanlılarını “CHP’ye seçimi kaybettirmek çabasında” olmakla suçluyor. Kılıçdaroğlu’nun geri dönüş hesaplarından söz ediliyor.

YENİDEN REFAH PARTİSİ AK PARTİ'NİN DEVAMI MI OLACAK?

Kısaca 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinden büyük bir yenilgi ile çıkan CHP yönetimi partiyi bir türlü toparlayamıyor. Seçimlerden sonra dağılan 6’lı masa ortaklarının durumu da CHP’den farklı değil. Ancak Cumhur İttifakı içinde yer alan Yeniden Refah Partisi 14 Mayıs seçimine kendi amblemi içinde girdi grup kuramadıysa da hatırı sayılır bir oy oranı ile Meclis'e girdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başkan Erdoğan’ı destekleyerek Cumhur İttifakı'na oy veren milli ve yerli seçmenlerin sevgisi ve taktirini kazandı. Bu durum YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın 14 Mayıs seçimlerinde aldığı yüksek oy oranı ile kamuoyunun dikkatlerinin kendisi ve partisinin üzerine odaklanmasına neden oldu. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın CHP ile ittifak yapan Saadet Partisi ve dağılan 6’lı masa ortağı siyasi partileri eleştirmesi olumlu karşılanmış, vaktiyle Milli Selamet’e, Refah’a oy vermiş eski kuşak muhafazakarların oğulları, kızlarının desteği ve biraz da ‘Erbakan’ soyadının sağladığı itimat hissiyle seçmenlerin bir kısmı 14 Mayıs’ta Fatih Erbakan’ın partisine oy verdi. Yenikapı ruhunu oluşturan milli ve yerli muhafazakar gruplar AK Parti sonrasında Yeniden Refah Partisi'nin AK Parti'nin devamı mı olacak konusunda fikir alışverişinde bulundukları iddiaları bile ortaya atılmıştı.

İTTİFAK KARŞITI YAZAR KENDİ SORDUĞU SORUYA CEVAP VEREREK FATİH ERBAKAN’A GAZ VERMEYE DEVAM EDİYOR!
YRP sahneye,
“Erdoğan’dan sonra partinin başına kim
geçer
?” sorularının sorulduğu, bir veliahd arandığı dönemde çıkıyor. Evet damatların, oğullardan birisinin adı geçiyor ama onlar da kolay görünmüyor. Erdoğan henüz fizik olarak
Erbakan
merhumun zorluklarını yaşamıyor, ama diyelim
Fatih Erbakan’la
arasında da 20 küsur yaş var.
Fatih Erbakan
da babasının siyasi mirası ile zemin bulmaya çalışıyor.
Erdoğan
, ayrı parti kurarak paralel bir siyasi çizgide
Erbakan’ın
halefi olmuştu, acaba şimdi de
Fatih Erbakan
, paralel çizgide ayrı bir parti ile siyasi rövanşı alır mı?
NE YAZIK Kİ YRP’NİN MAHALLİ SEÇİMLERİN ÜLKENİN BEKASI İLE İLGİLİ OLMADIĞI İDDİASI AK PARTİ'NİN DEVAMI OLDUĞU AVANTAJINI TÖRPÜLEDİ!

YRP’nin mahalli seçimlerin ülkenin bekası ile ilgili olmadığı savıyla aşırı isteklerde bulunması bazı köşe yazarları ve parti içinde ittifaka karşı çıkan partililerin aleyhte faaliyetleri AK Parti seçmenini YRP'ye karşı itici bir hamle oluşmasına neden oldu. Öncelikle AK Parti ile Yeniden Refah Partisi arasında bir ittifak oluşmasını savunur görünen muhalif yazarımız YRP üst düzey yöneticilerinin “yükselen bir parti’’ olduklarına, yakında üye sayısı itibarıyla “Üçüncü Parti’’ haline geleceklerine inandıklarını iddia ederek 'Yükselme şu anda en çok Yeniden REFAH Partisi için kullanılıyor' tespitinde bulunmuştu. Ayrıca YRP’nin büyük oynadığını belirtmişti. Bu yazarımıza göre “Büyük oynamak tabii ki AK PARTİ'NİN yerine oynamak’’ olarak belirtiliyor.

Ne yazık ki YRP’nin 31 Mart yerel seçiminde AK Parti ile yaptığı ittifak görüşmelerinde bu yazıyı kaleme aldığım saatlere kadar bir anlaşma olmamıştı. Ancak saat 19.15 sıralarında Fatih Erbakan İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının Mehmet Altınöz, Suat Kılıç ve Cemal Arıkan olduğunu açıklayarak aynı zamanda AK Parti ile bir ittifak yapmayacaklarını da kamuoyuna açıklamış oldu. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı 31 Mart seçimlerinin ülke bekası ile ilgili olmadığına inandıranlar bu ittifakı önlemiş oldular. Seçimler İstanbul'da AK Parti adayı Murat Kurum, Ankara'da Turgut Altınok başta olmak üzere Türkiye genelinde milli ve yerli muhafazakar Cumhur İttifakı adaylarının zaferi ile sonuçlanır. İnşallah.

#Siyaset
#Cumhur İttifakı
#Bülent Orakoğlu