Türkiye’nin İHA/SİHA üretiminde gösterdiği başarıyı kaleme alan Amerika’nın en saygın dergisi Forbes, sıfır hata sistemiyle nokta atışı gerçekleştiren araçların Türkiye’nin düşmanlarına yıllar boyu göz açtırmayacağından bahsetti. Türk Savunma Sanayisi’nin yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) üretiminde yıllardır artan hız kesmeden artan başarısı ABD merkezli Forbes tarafından manşete taşındı. Son yıllarda, tepeden tırnağa etkileyici bir yerel drone endüstrisi geliştiren Türkiye’nin başarılarının kaleme alındığı analizde, özellikle Bayraktar TB2 ve Anka-S’nin, Suriye, Irak ve Libya’da yapılan operasyonlarda büyük bir zafer elde ettiği yer aldı. Üretimine başlanan ve çok yakında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde yer alacak olan Akıncı, Aksungur ve Alpagu’nun, Türkiye’nin bölgedeki gücüne güç katacağının belirtildiği yazıda, hava araçlarının hedefleri tespit edip yok etme başarısının düşman kuvvetleri için büyük bir tehdit olduğu ayrıntısı da yer aldı. Türk ordusunun, dört pervaneli Kargu-2 kamikaze İHA’larıyla birlikte özellikle PKK terör unsurlarına karşı ciddi bir zafer elde ettiğini ve düşmanlara korku saldığını belirten Forbes analizi, araçların kapalı /açık alan ayrımı yapmaksızın hedefe kilitlenme özelliklerinin başarılarını körüklediği belirtildi. Türkiye’nin var olan İHA ve SİHA envanterinin üstüne eklenecek yeni araçlar “Ülkenin düşmanlarına zor günler yaşatacak”. Akıncı’nın önümüzdeki 10 yıllık süreçte Türkiye’nin istihbarat gözetleme ve hedefleme alanında kullanılacak en önemli araç olduğunun altını çizen Forbes Akıncı’nın bu bağlamda tam bir oyun kurucu pozisyonu elde edeceğini belirtti.
Türkiye’nin ürettiği SİHA’ların elde ettiği başarılar birçok devlet gibi Azerbaycan’ın da dikkatini çekmekteydi. Türk SİHA’larının Suriye ve Libya’daki başarılarından sonra Azerbaycan basınında sık sık Türkiye’nin ürettiği SİHA’ların önemine vurgu yapan haber ve değerlendirmeler yer aldı. Özellikle Suriye’de ve Libya’daki Rusya yapımı silahlara karşı SİHA’ların başarısı dikkat çekici oldu; çünkü Ermenistan da genellikle Rus yapımı silahlar kullanıyor. Bu gelişme Azerbaycan-Türkiye arasında askeri işbirliği için yeni bir zemin oluşturdu. Özellikle Azerbaycan ve Türkiye arasında 25 Şubat 2020’de Bakü’de yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında taraflar arasında imzalanan Karşılıksız Askeri Yardım Anlaşması ile Türk SİHA’larının Azerbaycan’a geleceği şeklinde değerlendirildi. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Savunma sanayimiz, SİHA’larımızdan mühimmatlarımız ve füzelerimize, elektronik harp sistemlerimize kadar bütün tecrübe, teknoloji ve kabiliyetleriyle her zaman Azerbaycan’ın emrindedir” şeklinde bir açıklama yaparak Azerbaycan’ı modern teknolojiler bakımından desteklemeğe hazır oldukları mesajını açık bir şekilde verdi. Bu ziyaretin ardından SİHA’ların Azerbaycan’a verilmesi için taraflar arasında gerekli prosedürün tamamlandığına dair haberler basında yer aldı. İnsansız askeri araçların savaş vasıtası olarak kullanılmaya başlanması savaşın seyrini, savaşan tarafların kabiliyetini ve savaşın sonucunu derinden etkilemektedir. Toprakları işgal altında olan Azerbaycan da bunu dikkate alarak askeri envanterine İHA ve SİHA’ları dahil etmiş durumda.
Daha önce Moskovski Komsomolets gazetesinde yayınlanan bir analizde, “Ermeni hükümetinin Türkiye’nin S/İHA’larının Ermenistan’a karşı savaştığı iddialarının doğru olmadığı, bunların sadece Azerbaycan tarafından satın alındığı bilinen ve Azeri uzmanlarca kullanılan Türk yapımı S/İHA’lar olduğu, Azerbaycan’ın ayrıca İsrail yapımı S/İHA’lar da kullandığı” vurgulanmıştı. Rus İzvestia gazetesi, Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’ların operasyondaki başarısına dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Yazıda gazeteye değerlendirmede bulunan Aleksey Hlopotov adlı askeri uzman, “Gökyüzüne tamamen insansız hava araçları hakim. Ermenistan’ın tankları İHA’lar karşısında savunmasız durumda. Eski tip tanklar artık tarihe karışıyor” dedi. Eylül ayı içinde Azerbaycan ordusunun, Bayraktar TB2’leri kullanarak Ermenistan’a ait dokuz hava savunma sistemini imha ettiği bilgisine yer verildi. Gazetede Defence Express dergisinin, son yıllarda Suriye ve Libya’da Bayraktar İHA’larla en az 23 Rus yapımı Pantsir-S1 füze sisteminin vurduğu iddiasına da dikkati çekti.
Azerbaycan ordusunun, işgal altındaki Dağlık Karabağ’daki askeri operasyonları Rusya’da endişelere neden oldu. Türk SİHA’larının bu harekatta aktif rol alması sayesinde Azerbaycan ordusu çok önemli ilerlemeler kaydetti. Türk SİHA’larının bu harekatta aktif rol alması sayesinde Azerbaycan ordusu çok önemli ilerlemeler kaydetti. Türkiye’nin çatışma bölgesine müdahil olmasıyla dengelerin değişeceğini belirten Rus güvenlik analisti, “Rusya, 30 yıldır Güney Kafkasya’da ana oyuncu. Çatışmada her iki tarafı da silahlandırdı, güç dengesini koruduğunu iddia ederek, etkisini arttırdı. Ancak Dağlık Karabağ anlaşmazlığında Türkiye’nin katılımı Rusya’nın kabusu olabilir değerlendirmesinde bulunmuştu.
Diğer yandan Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan 102. Rus Askeri Üssü’nün 2013 yılından beri neden genişletildiği ve sürekli olarak silahlandırıldığı da bir soru işareti olmaya devam ediyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.