Euronews’in aktardığına göre; Kalın, Zelenski’nin görüşmeye hazır olduğunu ancak Putin›in, liderler düzeyinde bir toplantı için iki taraf arasındaki görüşmelerin henüz istenilen noktaya gelmediğini düşündüğünü belirtti. Kalın, “Anlaşma mümkün ama ne zaman ve nasıl? Asıl soru bu. Bir noktada olması gerekecek. Bu noktada nihai bir yazılı anlaşma olmamasına rağmen müzakere ekipleri giderek daha da birbirine yakınlaşıyor. İşlerine devam ettikçe ve konumlarını birbirlerine yaklaştırdıkça iki liderin görüşme ihtimalinin artacağını düşünüyorum. Çünkü kalıcı barış anlaşması, kalıcı ateşkes ancak bu stratejik düzeydeki toplantıyla sağlanabilir” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Putin’in Zelenski’nin yerine Moskova yanlısı birini koyma fikrinden vazgeçtiğini ve sevse de sevmese de Zelenski’yi Ukrayna halkının lideri olduğu gerçeğini kabul ettiği belirtti. Putin’in kalıcı ateşkes ve barış görüşmelerini uzatmasının diğer önemli bir nedeni de barış görüşmeleri sırasında güçlü bir konumda olmak ve askeri kayıplar ya da ekonomik yaptırımlarla zayıflamış bir Rusya görüntüsü vermek istememesinden kaynaklanıyor. Bazı tarihçi ve konunun uzmanlarına göre; “Putin Ukrayna’daki Rus azınlığın haklarının gözetilmediği, onlara sistematik kötülük yapıldığına dair bir argüman öne sürüyor. Bu tavrı da Nazilerin azınlıklara olan tavrıyla özdeşleştiriyor. Bir anlamda Ukrayna yönetimini ırkçılık ve aşırı milliyetçilikle suçluyor. Bu şekilde kendi girişim ve harekâtını meşru göstermeye çalışıyor. Putin, Nazi nefretini kullanarak hareketlerine Rus halkı nezdinde meşruiyet temin etmeye çalışıyor. Aynı zamanda Ukrayna halkına da mesaj gönderiyor. Bir çeşit ‘psikolojik harekât’ yöntemi bu. Yoksa Ukrayna idaresinin Nazilik ile bir bağı, alakası yok. Nazi özentisi aşırı sağcı gruplar elbette var. ‘Azov (Azak) Taburu’ bunlardan biri. 2014’teki Maidan olaylarında da bu tür gruplar vardı. Tabii bunlar Ukrayna’yı temsil etmez.
Volodimir Zelenski böyle bir görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti. Erdoğan’ın Putin’e “bazı konular üzerinde uzlaşıya varmanın liderler düzeyinde görüşmeler gerektirebileceğini” ifade ettiği aktarıldı. BBC’nin görüşmeden edindiği bilgiye göre, Putin de bu görüşte olduğunu aktarıyor. Başkan Erdoğan Rusya işgali ve savaşın bitmesi için yoğun bir mekik diplomasisi yürütüyor. Son bir ayda onlarca liderle yaptığı barış görüşmeleri tüm dünyada takdir topluyor. Ukrayna ve Rusya devlet başkanlarıyla olan yakın ilişkilerinde samimi ve güven verici ilişkiler kurması. Montrö Boğazlar Sözleşmesini tarafsızlıkla uygulaması Erdoğan’ı tüm dünyanın gözünde müstesna bir yere oturtuyor. Başkan Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna savaşını barışa çevirme hamlelerine karşı ABD’nin Türkiye’yi S400 hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya verilmesi yönünde baskı yapması ABD, NATO ve kuyrukları İngiltere’nin barış istemediklerini açık etmiyor mu?
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.