1950 yılında Eskişehir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. 1968 yılında Polis Koleji, 1971’de ‘Polis Akademisi’nden mezun olduktan sonra yaklaşık 7 yıl muhtelif illerde Terör ve İstihbarat müdürlüğü yaptı. 1987-1997 yılları arasında sırasıyla, Giresun, Hatay, Niğde il Emniyet Müdürü ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 28 Şubat Sürecinde cunta tarafından Mamak Askeri Cezaevine kapatıldı. 56 Gün Cezaevinde kalan Orakoğlu, Dz. K.K Askeri Mahkemesi ve Ankara 2’nolu DGM’den PVSK 7 maddesi gereği kanuni görevini yaptığı için beraat etti. Halen SDE Başkan Danışmanlığı görevinde bulunan Orakoğlu’u 3 çocuk ve 5 torun sahibi. Deşifre, İhanet Çemberi ve Ankara’da Gölge Oyunları isimli yayınlanmış 3 kitabı bulunuyor.
3 Ocak’ta Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve beraberindeki 9 kişi CIA ve MOSSAD işbirliğiyle düzenlenen suikast’la öldürüldüler. Süleymani’nin suikast öncesi günlerde bölgedeki hareketleri adım adım izlendi.
İran derin devleti ve istihbaratının beyni olan Kasım Süleymani ‘nin Şam Havalimanı’ndan Bağdat Havalimanı çıkışına kadar tüm adımlarının bir muhbir ağı tarafından Pentagon’a aktarıldığı güvenilir kaynaklarca ifade edildi. Aslında Süleymani ve yanındaki milis güçlerin üst düzey yöneticileri kendilerinin fark edilmemesi için bazı tedbirleri almışlardı. Cham Wings özel havayoluna ait uçağa Şam’dan binen Kasım Süleymani ve refakatindeki yetkililerin adları uçak yolcu listesinde yer almadı. Süleymani Bağdat’a indikten sonra da gümrükten geçmedi. Buna rağmen Süleymani’nin Suriye’den kalkış ve Bağdat’a iniş yaptığı saatler, ABD ordusuna aktarıldı. Amerikan NBC kanalı, Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü operasyonun ilginç ayrıntılarını paylaştı ve suikast ile ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. Suriye’nin başkenti Şam’daki havalimanında muhbirlerden aldığı gizli bilgileri edinen CIA, Bağdat’a gitmek üzere havalanan İranlı General Süleymani’yi hangi uçağın taşıdığını tam olarak biliyordu. Süleymani ve Ebu Mehdi el Mühendis’i taşıyan iki araba ve eskortların her biri dört ‘’Cehennem Ateşi ‘’ füzesi ile donatılmış üç Amerikan insansız hava aracı tarafından vurularak öldürülmüşlerdi. NBC, operasyondan ABD Başkanı Donald Trump dışında sadece İsrail Başbakanı Netanyahu’nun haberi olduğunu ve saldırı konusunda ondan yardım alındığını ileri sürdü.
Aslında, Kasım Süleymani’nin ölüm kararı Trump ve CIA Başkanı Haspel tarafından yapılan gizli bir toplantıda alınmıştı. Suikast’ten kısa bir süre önce ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yapılan Haşdi Şabi saldırısının arkasında Kasım Süleymani’nin olduğu MOSSAD tarafından tespit edilmişti. Ölüm kararının bizzat Trump tarafından Netanyahu ile paylaşıldığı biliniyor. Üstelik, suikastten birkaç gün önce, CIA Direktörü Gina Haspel’in, Başkan Trump’a, Süleymani’nin dirisi ölüsünden daha tehlikeli değerlendirmesinde bulunduğu ve suikast kararının bu değerlendirme sonrası alındığı, iddia edildi. Ayrıca, Kudüs Gücü Komutanı’nın öldürülmesinin Ortadoğu’da ABD’nin güvenliğini zayıflatmak yerine güçlendireceği kanaatına vardıkları iddia edilmişti.
Kasım Süleymani ile ABD arasındaki ilişkiler günümüzde tam anlamıyla deşifre olmuş durumda. ABD işgalinden ve bu işgalin açtığı kapılardan girerek yerleştiği bütün Irak topraklarında tam yetkili olarak dolaşma imtiyazı ve gücünü kullanabilirken ne olmuştu da ABD ve İsrail Süleymani’yi ortadan kaldırmaya karar vermişlerdi. Tali neden İran’ın Irak’taki varlığı artık giderek ABD işgalinden daha fazla rahatsızlık konusu haline gelmişti. Iraklılar SUNNİ ve Şİİ’ler ABD’den olduğu kadar İran’dan da bağımsızlıklarını istiyorlardı. Ancak asıl neden ‘’Tanrıyı kıyamete zorlamak” isteyen Evangelistlerle, Mescid-i Aksa’ya saldırmak için bölgede krizin derinleşmesini isteyen Siyonistler’e Trump yaklaşan seçimler nedeniyle göz kırparak destek istemektedir. İran’ın bölge ülkelerini ABD ile müşterek mücadeleye çağırması karşısında Türkiye’nin ihtiyatlı hareket etmesi elzemdir. Zira İran Türkiye ve Rusya ile birlikte Astana zirvesinde yer almasına rağmen PKK/PYD ve FETÖ terör örgütlerine neredeyse açık destek vermektedir. Bölgede devlet dışı ve devlet içi aktörlerin birlikte kullanması Kasım Süleymani’nin mezhepçi politikalarıyla iç içe geçmesi neticesi kan ve göz yaşı dökülmesine neden olunmuştur. İran bölgede ABD ile zımni bir anlaşma içinde Amerikan stratejilerine payanda olmuştur.
Kasım Süleymani’nin ölümü ambargolar nedeniyle gittikçe zorlaşan hayat şartlarından dolayı iç muhalefeti törpüleyip, içeriyi de konsolide etmişti.
Oysa şimdi uçak faciasından sonra, uçakta hayatını kaybeden İranlıların cenaze törenleri sırasında göstericiler “Diktatöre ölüm” sloganı ile yeniden sokağa döküldü. Rejim göstericilere karşı Süleymani’nin cenaze törenini kullandı, şimdi de protestocular uçakta hayatlarını kaybedenleri bahane ederek yeniden sokağa çıktılar. Her ne kadar Trump ABD’nin İran’ın rejimi ile ilgili bir sorunları olmadığını iddia etse de molla rejimi İran’da sallanmaktadır!
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.