Başkan Erdoğan 13 yıl sonra tekrar ziyaret ettiği Bağdat’taki resmi programları kapsamında, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Heyetler arasında yapılan görüşmelerde imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak münasebet-lerinde yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanımız “Birlikte altına imza attığımız ortak iş birliği için stratejik çerçeve anlaşması, sağlam bir yol haritasını teşkil ediyor.” diye konuştu. Anlaşma metniyle güvenlik, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma, çevre, sınır aşan sular, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda teknik müzakerelerin sürdürülmesine ve takibini sağlayacak ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdiklerini anlatan Erdoğan, ayrıca güvenlikten ticarete, ulaştırmadan tarıma, pek çok başlıkta akdedilen metinlerin, ilişkilerinin ahdi zeminini güçlendirirken yeni işbirliği imkanlarını da beraberinde getireceğini kaydetti.
Güvenlik ve terörle mücadelede iş birliğinin, Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğu belirtilen açıklamalarda Irak topraklarından Türkiye’yi hedef alan terör örgütü PKK’ya ve uzantılarına karşı alınabilecek müşterek adımlar istişare edilerek PKK’nın, Irak’ta yasaklı örgüt ilan edilmesinin Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığı hususu Irak’lı üst düzey yetkililere bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından bildirilmişti. En kısa zamanda Irak’ın ülke güvenliğini tehdit eden PKK’nın Irak-Türkiye dostluğu ve işbirliğini baltalamasına fırsat verilmeden PKK’nın Irak’ta resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlandırılması başta Irak ve Türkiye’nin yararına olacağı aşikardır.
Bu trafiğin ardından en üst düzeyde yapılacak temasta terörle mücadele konusu tüm ayrıntılarıyla masaya yatırılacak. 2023 seçimlerinden hemen sonra başlayan diplomasi trafiğinde, seçimden hemen sonra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler sırasıyla Irak’ı ziyaret etmişti. Erdoğan, Irak’a gitmeden kısa süre önce ise geçtiğimiz günlerde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’yi kabul etmişti. Bu görüşmeden sonra yapılan açıklamalarda PKK’ya karşı ortak mücadele mesajı vermişti. Erdoğan ise “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız” demişti.
Onüç sene aradan sonra 22 Nisan’da Irak’ta temaslarda bulunan Başkan Erdoğan’ın ziyaretine Bağdat yönetimi büyük önem atfediliyor. “PKK’yı bu yaz bitireceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bağdat yönetimi ile yapacağı temasta terörle mücadele konusu bütün ayrıntılarıyla masaya yatırılacak. İlki geçtiğimiz yıl aralık ayında Ankara’da, ikincisi ise 14 Mart’ta Bağdat’ta yapılan Güvenlik Zirvelerinde terör örgütü PKK’ya karşı ortak mücadelede üzerinde durulmuş ve ortak komiteler kurulması kararı alınmıştı. Erdoğan’ın ziyaretinde, Ortak Harekât Merkezi kurulması ve terör örgütüne karşı iki ülkenin ortak mücadele vermesi konusunun değerlendirilmesi bekleniyor. Görüşmelerde ayrıca Bağdat yönetiminin üzerinde hassasiyetle durduğu Kalkınma Yolu Projesi de mercek altına alınacak. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, TBMM’deki AK Parti Grup Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ‘Terörle mücadelede hedefimizde Gara var, Kandil de var.’ dedi.
Bir gazetecinin, “Güvenli hat oluşturulacak mı? Bu ziyarette mi gerçekleşecek?” sorusu üzerine MSB Güler, şu yanıtı verdi: “30 kilometre güvenli hat zaten oluşturulmuş durumda. ‘Oluşturulacak’ mı değil de oluşturulmuş durumda. Ancak orada yapmamız gereken bazı işler daha var, onları çalışıyoruz. Irak’ta 30 kilometre güvenli hat, bunun düzenlemesi yapılmış durumda.”
Terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki varlığına son vermeyi hedefleyen büyük harekat için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Kuzey Irak’ta yapılması beklenen büyük harekat öncesi, komando timleri Irak’ta kontrol altına alınan bölgelere yerleşmeye başladı. Edinilen bilgiye göre, ‘Efsane Tugay’ olarak anılan Bolu Komando Tugayı da bölgeye konuşlandı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli harekatlarla ilgili ABD ile görüşmelerle ilgili soru üzerine, şu ifadeleri kullandı: “Bu açıdan Amerikalılarla konuşmuyoruz. Biz güvenliğimizi tehdit eden yurtdışı kaynaklı bir terör örgütüne yönelik bir operasyon yapacaksak icazet alacağımız tek yer BM’nin 51’inci maddesidir. Bunun dışında herhangi bir uluslararası yapı veya 3’üncü tarafla bu konuyu o açıdan ele almıyoruz. Süleymaniye’den beklentilerimiz var, çeşitli temaslar yapılıyor. Süleymaniye ile ilişkilerimizi öncesinde olduğu noktaya getirmemiz için adımlar atılmalı.”
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.