“IŞİD’de savaştıktan sonra ülkelerine dönenler ve 5 bine yakın çocuğa ne olacak, onlar topluma nasıl entegre edilecek” soruları birçok başlıkla birlikte dünya kamuoyunun gündeminde. Orada kimin ne için savaştığı konusu müphemliğini korurken bölgede oluşan Alacakaranlık kuşağına 110 ülkeden 40 binden fazla kişi akmış.
“Londra’daki King’s College’da Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi’nin Temmuz 2018’de yaptığı bir çalışmaya göre 4,640’ı çocuk olmak üzere 80 ülkeden toplam 41,490 kişi, doğrudan IŞİD’le bağlantılı.” 2015 itibarıyla birçok ülkenin IŞİD’e karşı hareket başlatması IŞİD’e katılımları durdurmuş olsa da bitirmemiş. 146 ülke, toplam 53 bin 781 vatandaşının IŞİD’e katılabileceği endişesini taşıyor. Soufan Center’ın “Halifeliğin Ötesi: Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit” isimli rapor bu konuda haberlerde kullanılan önemli kaynaklar arasında yer alıyor.
Tüm bunların ötesinde “radikalleşme nedir” sorusu başta olmak üzere, radikalleşmenin nerelerde aranacağı, nasıl önleneceği, ekstremistlerden ılımlı ya da sert İslamcılara pek çok kavram ayrı tartışmaların konusu. “Ben bu kavramları kabul etmiyorum” demek yetmiyor. Alacakaranlık kuşağı artık tek bir bölge değil. Şimdilik sadece buzdağının üstünde görünenlere bakıyoruz. Ancak buzdağı suyun altında olduğu gibi duruyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.