Ülkemiz, bu alanda en etkili 30 ülke arasına girmeyi başarsa da listede son sıralarda yer aldığı için daha iyisini yapabileceğini biliyoruz. İnancımız tam, potansiyeli görebiliyoruz.
İşte tam da burada yumuşak gücü en kuvvetli destekleyen unsurlardan birinin, hatta dinamosunun hizmet ihracatı olduğunu vurgulamak gerekir.
Küresel rekabette ne kadar fazla mal sattığınızdan çok, kilo başına düşen katma değerin yüksek olması öne çıkıyor. Diğer bir deyişle, ortalama kilo başına düşen doları artırmak... Bunun yolu da hizmet ihraç etmekten geçiyor.
Az buz değil, mal ihracatının dışında kalan ve ülkenin entelektüel sermayesiyle de sıkı sıkıya ilişkili tüm alanlardan bahsediyoruz.
Konuyu biraz daha ete kemiğe büründürelim. HİB çatısı altında toplanan hizmet ihracatına ilişkin alt sektörler şunlar:
Yolcu Taşımacılığı, Liman İşletmeciliği ve Yer Hizmetleri, Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri, Yük taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri, Turizm ve Seyahat, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Eğlence ve Kültür Hizmetleri, Eğitim Hizmetleri ve gastronomi, perakende, danışmanlık gibi diğer sektörler…
HİB’in, işte tüm bu sektörlerdeki firmalar için pazara giriş desteğinden alım-satım faaliyetlerine, fuarlar ve organizasyonlarla uluslararası pazarda muhatap bulmalarından deneyim kazanmalarına kadar pek çok hedefi var.
2018 yılında, 25.6 milyar dolara yakın cari fazla veren hizmet ihracatı, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 23’üymüş. Şimdilik…
HİB’in çalışmaları, sektörlerin iş birliği, bilim, sağlık, üniversite eğitimi gibi ihracat alanlarında devletin yatırım ve teşvikleriyle ülkemizin ortaya koyacağı katma değerin artması işten bile değil.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.