Türkiye’nin potansiyelini gösteren iki araştırma

04:0025/04/2019, Perşembe
G: 25/04/2019, Perşembe
Ali Saydam

Dünya Ekonomik Forumu’nun, her yıl çeşitli konularda dünya çapında araştırmalar yaptırıp yayınlar. Bu araştırmalardan biri, yargı bağımsızlığı üzerine... “Ülkenizde adli sistem, hükûmet, bireyler ve şirketlerden ne kadar bağımsızdır?” sorusuna 1 ile 7 aralığında verilen cevaplara dayanarak 2018 için bir ülkeler sıralaması oluşturulmuş. Buna göreTürkiye’nin skoru 3.1 ve 137 ülke içinde 103. Sırada yer alıyor…İlk beş ise şöyle sıralanıyor:1.Finlandiya 6.8;2.Yeni Zelanda 6.7;3.Norveç 6.6;4.İsviçre

D
ünya Ekonomik Forumu
’nun, her yıl çeşitli konularda dünya çapında araştırmalar yaptırıp yayınlar. Bu araştırmalardan biri, yargı bağımsızlığı üzerine... “Ülkenizde adli sistem, hükûmet, bireyler ve şirketlerden ne kadar bağımsızdır?” sorusuna 1 ile 7 aralığında verilen cevaplara dayanarak 2018 için bir ülkeler sıralaması oluşturulmuş. Buna göre
Türkiye
’nin skoru 3.1 ve 137 ülke içinde 103. Sırada yer alıyor…


İlk beş ise şöyle sıralanıyor:
1.
Finlandiya 6.8;
2.
Yeni Zelanda 6.7;
3.
Norveç 6.6;
4.
İsviçre 6.5;
5.
Hollanda 6.4
ABD
’nin 25. sırada yer aldığı araştırmada, Türkiye’nin üstündeki üç ülke şöyle: Arjantin, Macaristan, Kırgızistan. Altında ise; Kamerun, Lübnan ve Peru… Araştırmanın tamamı için Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) web sitesine girmeniz ve ‘arama’ motoruna ‘
Juridical Independence
’ yazmanız yeterli.
Aynı kuruluşun hazırladığı ve ‘Adlî Sistem’ sorgulamasının da içinde yer aldığı 140 ülke ekonomisini rekabetçi avantaj açısından karşılaştırılan
Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi 4.0
araştırmasına bir göz atmakta yarar var… Araştırmanın tamamını görmek isteyenlerin yine DEF web sitesine ve orada ‘
Reports
’ sekmesine girmeleri yaralı olur.

Bu listede Türkiye 61. sırada yer almış… Bu sırayı belirleyen başlıklar ve Türkiye’nin bu parametrelerde kaçıncı olduğu raporun 567. sayfasında şöyle belirtilmiş: Kurumlar (71.), Altyapı (50.), Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin Uygulanması (71.), Makroekonomik İstikrar (116.), Sağlık (48.), Yetenek Yönetimi (77.), Ürün Pazarı (76.), İşgücü Piyasası (111.), Finansal Sistem (65.), Pazar Büyüklüğü (13.), İş Dinamikliği (76.), İnovasyon Kapasitesi (47.).

Türkiye’nin çok büyük bir pazarı, iyi bir inovasyon performansı, güçlü araştırma kurumları ve iyi bir yayın sicili olsa da girişimcilerin önünde yüksek maliyetler gibi engeller olduğu da raporda belirtilmiş… Türkiye’nin makroekonomik istikrarını etkileyen faktörlerin başında da Amerika’nın ticari yaptırımları sayılmış…

Şimdi, Amerika’nın ticari yaptırımları ya da tehditlerini, döviz krizine neden olan girişimlerini, saldırılarını, ataklarını ve bu listelerin, araştırmaların hazırlanmasındaki olası sübjektif değerlendirmeleri de bir süreliğine kenarda tutalım ve bu iki araştırma sonucunu, Türkiye’nin listelerdeki pozisyonunu birlikte değerlendirelim… Küresel anlamda rekabet edebilirlik düzeyimizi etkileyen faktörlerden biri hiç kuşkusuz ki adalet sistemimiz…

Adalet sistemimizi kökünden sarsan, bu konuda güven ve itibar zedelenmesine yol açan ise yıllar boyu yargı kademelerine yerleşmiş FETÖ mensuplarının verdiği kararlar, açtığı soruşturmalar, uyguladığı cezalar oldu… Kamu vicdanınca karşılık bulamayan bu adli karar ve uygulamalar Türkiye’deki bağımsız yargı algılamasına büyük zarar verdi.

FETÖ kadrolarının temizlenme süreci bile istismar edildi… Bu temizlikte kurunun yanında yanan (!) yaşlar bizde ve Batı’da şiddetle abartıldı.

Yargı paketleri, yeniden yapılanma çalışmalarıyla bir kez daha istismara neden olabilecek tüm boşlukların izini dahi adalet sisteminden silmek için uğraş veriliyor.

Ancak buna rağmen Türkiye, yargı bağımsızlığı konusunda 103. sırada yer alırken, Rekabet Edebilirlik Endeksinde aslında gidilecek yol olmasına rağmen 61. sırada yer alması son derece dikkat çekicidir. Bu tablo bize Türkiye’nin sert güç konusunda yumuşak güce oranla çok daha ileride olduğunu, yumuşak güç tarafındaki iyileştirmelerle öte tarafta büyük bir hızla yukarı tırmanma potansiyelinin olduğunu göstermektedir.

#Dünya Ekonomik Forumu
#ABD
#FETÖ
#Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi 4.0