Trafik sorununu TEKNOFEST gençliği çözer…

04:0016/01/2025, Perşembe
G: 16/01/2025, Perşembe
Ali Saydam

Türkiye’nin genç kuşaklarına “Yapabiliriz, başarabiliriz; çünkü önümüzde bunu bize ispatlayan abilerimiz, ablalarımız var” dedirten TEKNOFEST’in 2025 yılı teknoloji yarışmaları 20 Şubat’a kadar başvuru almaya devam edecekmiş. Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST’te 45 milyon TL ödül ve 75 milyon TL’den fazla malzeme desteği dağıtılacakmış. Bu kapsamda 51 kategoride

Türkiye’nin genç kuşaklarına “Yapabiliriz, başarabiliriz; çünkü önümüzde bunu bize ispatlayan abilerimiz, ablalarımız var” dedirten TEKNOFEST’in 2025 yılı teknoloji yarışmaları 20 Şubat’a kadar başvuru almaya devam edecekmiş.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan ve
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı
(T3 Vakfı) ile
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST’te 45 milyon TL ödül ve 75 milyon TL’den fazla malzeme desteği dağıtılacakmış.
Bu kapsamda 51 kategoride hayata geçirilen yarışmalardan biri de
İGA İstanbul Havalimanı
yürütücülüğündeki “Akıllı Ulaşım Yarışması”… ABD merkezli yazılım şirketi
Inrix’in
verilerini görmüşsünüzdür. 2024 yılında bir sürücünün trafikte 105 saat harcadığı İstanbul, dünyada trafik yoğunluğunun en yüksek olduğu şehirmiş. New York’u falan sollamışız…
İmamoğlu
, İstanbul’u en azından bir konuda
dünyada 1 numara
yapmayı başarmış…

Bizim TEKNOFEST’in sağladığı motivasyona da gençlerin aklına, heyecanına ve çalışkanlığına da inancımız tam. Akıllı ulaşım çözümleri üreterek milyonlarca İstanbulluya rahat bir nefes aldıracaklarına ve dünyanın önemli metropollerine bu çözümleri sunacaklarından şüphe etmiyoruz.

Bu sene olmazsa, bundan sonra… TEKNOFEST gençliği, öyle Batı’nın Z Kuşağı gibi hazıra konan, yattığı yerden para kazanma derdinde olanlardan değil… Yaparsa bizim gençlerimiz yapar. Yapamayan büyüklerine, belediye başkanlarına da dersini verir…

Portakalı soydular…

62. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 24 Ekim - 2 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlenecekmiş. Geçen yıllarda yaşananlar malum… Festival, genellikle Cannes’a giderken smokinle, Antalya’da sahneye çıkarken hırtı pırtılarla boy gösteren nesli tükenmiş solcuların ödülü alıp hükûmete sövdükleri bir ‘münafıklar’ buluşması olarak konumlanagelmişti…

Bakalım bu kez akıllarını başlarına alacak, festivale kakavan siyasi sloganları karıştırmadan, olayı tüm ülke için bir şenlik hâline getirmeyi, markalarına daha fazla zarar vermeden başarabilecekler mi…

Ekim’e daha 9 ay var… ‘Öncesi-Sırası-Sonrası’ yaklaşımıyla iletişime başlamak, itibarı toparlamak için en doğru zamandalar… Umarız değerlendirebilirler. Tabii bunun için önce neyin neden olmayacağına odaklanmış CeHePe mantığından kurtulmaları gerekecek…

Hımm çok ilginç…

VR Future, yedi ülkede faaliyet gösteren sanal gerçeklik şirketi Excurio ile iş birliği yaparak, Türkiye’nin ilk özel sanal gerçeklik müzesi Müzeverse’i UNIQ İstanbul’da açmış. Müze, en son sanal gerçeklik (VR) teknolojisini hikâye anlatımıyla birleştirerek, geleneksel müze deneyimini dönüştürüyormuş. Açılış gösterimi olan “Piramitlere Yolculuk: Antik Mısır’ın Keşfi”, ziyaretçileri 4.500 yıl öncesine götürüyormuş.

Öte yandan dünyanın en büyük holografik hayvanat bahçesi ve dijital deneyim merkezi Katılım Emeklilik DigiZoo, Mall of İstanbul’da açılmış. 1500 metrekarelik alana kurulan DigiZoo, 50’den fazla canlı türü, sanal gerçeklik deneyimleri, etkileşimli sergilere ev sahipliği yapıyormuş.

Dijitalleşme, sanal gerçeklik, yapay zekâ günümüzün tutkusu ya da bizce ağızlarda sakız olmuş ‘ilginçlik’ler…

‘İlginç olan’ ile ilgili düşüncelerimizi bir kez daha tekrarlamakta yarar görüyoruz… Ne kadar cazip olursa olsun bizde hep bir tereddüt ya da kaçınma hissi uyandırır… Çünkü ışığına tutulduğunuzda oradan oraya savrulmak işten bile değildir. Oysa insan da toplum da kendisini korumalı, pırıltısına kapılmadan yeni ve ilginç olan her ne ise sınadıktan sonra güven aşamasına geçmelidir…

Bakalım bu yeni teknolojilere yatırım yapanlar paralarının ve emeklerinin karşılıklarını alabilecekler mi?..

Gastrodiplomasi biçilmiş kaftandır

5. Uluslararası Turizm Gastronomisi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT, bu yıl “Diversity in Hospitality” (Turizm ve Gastronomi Sektöründe Çeşitlilik) temasıyla, 1-2 Şubat’ta, Antalya’da düzenlenecekmiş. Zirve’nin hedefi; gastronomi turizminin geleceğini şekillendirmek ve Türkiye’yi bu alanda cazibe merkezi olarak markalaştırmak olarak ifade ediliyor.

Kamu diplomasisini işler kılan, ivmelendiren çok önemli ayaklardan biri, gastrodiplomasidir… Çünkü yemek-içmek yalnızca fiziksel ihtiyaç değil, yaşama kültürünün ta kendisidir... Üstelik son derece davetkâr, merak uyandıran ve haz vaat eden bir araçtır… Bu nedenle kültürü tanıtmanın ve benimsetmenin çok uygun bir aracı olduğu gibi hedef ülkelerdeki kitleler nezdinde merak ve yakınlık uyandırmak için de biçilmiş kaftandır…

#TEKNOFEST
#Trafik
#Toplum
#Teknoloji
#Ali Saydam