Reddedemiyorlar…

04:0127/04/2023, الخميس
G: 27/04/2023, الخميس
Ali Saydam

Ülkemizin medarıiftiharı Baykar Teknoloji manşetlerde yer almaya devam ediyor… Peş peşe yeni ürünler lanse ediliyor… Akıncı, Kızılelma, TB2 ve diğerleri… Şeamet İttifakı’nın bazı üyeleri bile kerhen de olsa millî gururumuza sahip çıkmak zorunda kalıyorlar… Bizim için neredeyse ‘sıradan zaferler’ hâline gelen bu duruma, Şeamet İttifakı’nı desteklemek adına, genelde Tayyip Erdoğan ve Türkiye düşmanlığını ‘sınırsız sorumsuz’ bir şekilde pompalayan Batı basını bile kayıtsız kalamadı… Başarıyı reddedemedi…



Ülkemizin medarıiftiharı
Baykar Teknoloji
manşetlerde yer almaya devam ediyor… Peş peşe yeni ürünler lanse ediliyor…
Akıncı, Kızılelma, TB2
ve diğerleri…
Şeamet İttifakı’nın
bazı üyeleri bile kerhen de olsa millî gururumuza sahip çıkmak zorunda kalıyorlar…
Bizim için neredeyse ‘sıradan zaferler’ hâline gelen bu duruma, Şeamet İttifakı’nı desteklemek adına, genelde
Tayyip Erdoğan
ve Türkiye düşmanlığını ‘sınırsız sorumsuz’ bir şekilde pompalayan Batı basını bile kayıtsız kalamadı… Başarıyı reddedemedi…
New Yorker
dergisine beyanat veren
ABD
Dışişleri Bakanlığı eski Türkiye uzmanı
Rich Outzen
şöyle demişti: “Savaşların yürütülme biçiminde devrim yaptılar.”
Şimdi de Alman dergisi
Der Spiegel
’in son sayısında iki tam sayfa olarak
Şebnem Arsu
ve
Maximillian Popp
imzasıyla “Drone Prensi” başlığı ve “Modern savaş yönetimini değiştirdi” ifadesiyle
Selçuk Bayraktar
ve şirketin faaliyetleri üzerine etkili bir makale yayınlandı.

Kendisi siyasetten uzak durduğunu söylese de Selçuk Bayraktar’ın bir dönem sonra Cumhurbaşkanı’nın halefi olabileceği iddia edilen yazıda, şu görüşlere yer verildi:

- “Bayraktar dronların başarısı sayesinde Türkiye’de o kadar popüler ki, hiçbir hükûmet ondan ve şirketinden uzaklaşamaz. Bu nedenle Türk siyaseti üzerindeki etkisinin artması muhtemel.

- 2021’de Baykar, yıllık 664 milyon dolarlık satışla Türkiye’nin en büyük silah ihracatçısıydı. Şirket, Ukrayna’daki savaş sonucunda büyümeye devam etti.

- Geçen yıl Baykar, 27 ülkeye 1,18 milyar dolar değerinde insansız hava aracı ve diğer teknolojileri ihraç etti.

- Bayraktar TB2 insansız hava araçları, Trablus’taki hükûmetin, Hafter’in ayaklanmasını bastırmasına yardımcı oldu.

- Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı zaferinde etkili oldular.

- Ukrayna’da kullanıldılar.

- Baykar, Erdoğan’ın iktidara geldiği 2003’ten bu yana 10 kat büyüyen Türkiye’nin savunma sanayisinin amiral gemisi.

- Bayraktar, dronların diğer silahlardan daha hassas olduğunu söylüyor ve operasyonları kameralarla kaydedildiği için hesap verilebilirliğin daha fazla olduğunu belirtiyor.”

Der Spiegel, her ne kadar ABD Senatörü
Bob Menendez’in
, Türkiye’nin insansız hava aracı satışlarının “barış ve insan hakları için tehdit” olduğu yönündeki sözünü alıntılayıp, haftalık eleştiri dozunu ihmal etmese de, Ukraynalı bir askerin bestelediği pop şarkısını Bayraktar’a ithaf ettiğini ve Kiev Hayvanat Bahçesi’nde yeni doğan bir lemura adlarının verildiğini belirterek ne kadar sevildiklerini vurgulamadan da geçmemiş…

Bir kez daha hatırlamakta yarar var; haklı olmak için güçlü de olmak gerekiyor…

Günün sözü
Zafer, sorunların içindeki fırsatı bulmaktan geçer.
Sun Tzu
Gözümüze takılanlar…
Memorial Hastanesi’nden Prof. Dr. Fatih Aydoğan
ve
Prof. Dr. Bingür Sönmez
, hastalarıyla birlikte
Emaar Akvaryum
’da ‘kanser ve kalp farkındalığı’ için dalış yapmışlar. Dünya serbest dalış rekortmeni olan millî sporcu
Şahika Ercümen
’in de eşlik ettiği etkinlikte, “Kanser Hayallerinizi Ertelemesin” gibi özel mesajlar içeren pankartlar da açmışlar. Şöhret (celebrity) kullanımını da içeren bu ilgi çekici etkinliğe iletişim terminolojisinde ‘
medyada görünürlük
’ (publicity) diyoruz. Ancak publicity, iletişimin nihai hedefi olan ‘davranış değişikliği’ için tek başına yeterli değildir. Uzun vadeli bir strateji ve aksiyonlarla sürdürülmesi gerekir. (Ali Balcı, Memorial İletişim)
Boyner’
in yeni reklam filmi TV’lerde gösteriliyor. Sloganı müthiş: “Bi’ tanısan seversin!” Farklı yaşam tarzlarına sahip insanların diyalog ihtiyacına dikkat çekiyor… Buraya kadar her şey harika… Fakat film,
Apple
ya da
Adidas
gibi has kan bir Batı markasını anlattığı izlenimini bırakıyor. Seçilen oyuncular, ışık, koreografi kesinlikle bizden değil… Yalnızca müzik, metro ve bir iki sahnede gördüğümüz minibüs Türk usulü gibi… (Hüma Babal Kaya, Artı)
Siber güvenlik şirketi
Trend Micro
’nun hazırladığı 2022 yılı raporuna göre; tüm sektörlerden tüketicileri ve işletmeleri hedef alan siber tehdit tespitlerde yüzde 55, engellenen kötü amaçlı dosyalarda yüzde 242’ye ulaşan artış yaşanmış (Şevval Özlem, PIAR İletişim). Öte yandan dijital güvenlik firması
ESET
, kullanılmayan ve ikinci el piyasasında ‘
satılan
’ kurumsal ağ cihazları olan yönlendiricilerle (router) ilgili yeni araştırmasını açıklamış. ESET, 16 farklı ağ cihazından gelen yapılandırma verilerinin yüzde 56’dan fazlasının hassas şirket verileri taşıdığını tespit etmiş (Serhat Özkütükçü, Denove). Bilişim teknolojileri şirketi
Veeam
’in Ürün Stratejilerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü
Rick Vanover
’in açıkladığı “Bulut Güvenliği Birliği”nin (CSA) raporuna göre; şirketlerin
%96
’sı hassas bulut verileri için yeterli güvenliğe sahip olmadıklarını söylüyorlarmış (Handan Şahin, Caretta). Arama motorunuza “Siber güvenlik için ne yapmak gerekir?” yazdığınızda
1 milyon 400 bin
sonuç çıkıyor. Yani, çok da çaresiz olduğumuz söylenemez… Sosyal şımarıklık dediğimiz, “Biri bu sorunu benim için çözsün” yaklaşımını bir an önce terk edip siber güvenlik için harekete geçmek lazım… Sonra ağlamamak için…
#Baykar
#Akıncı
#Kızılelma
#Recep Tayyip Erdoğan
#Selçuk Bayraktar
#Şebnem Arsu
#Maximillian Popp
#Der Spiegel