|
Olmaz olmaz, deme!..

Sermaye piyasalarında uzman ve uzun yıllardır başarılı yatırımlar gerçekleştirmiş bir arkadaşımız, Dolar/TL kuru hakkında bir yıl arayla yayınlanmış iki rapor göndermiş.



İkisinin de aynı kurum tarafından hazırlandığını düşünmek hayli zor. Bu kurum, merkezi Paris’te bulunan, Avrupa’nın büyük finans şirketlerinden ve Fransa’nın en eski bankalarından biri olan
Société Générale
.
20 Ağustos 2018’de Société Générale’in manşetlere taşınan açıklaması, finansal haber sitesi Forex Live’da, söz konusu banka için çalıştığı ifade edilen analist
Phoenix Kalen
’in imzasıyla yer almış.
Kalen, Lira’nın, Dolar karşısında 8 TL’yi bulacağını, o zaman da “Türkiye’nin bazı stratejik hedeflerinden taviz vermeye” mecbur bırakılabileceği kehanetinde bulunmuş. Haberde, kendisine İsveç bankası
SEB
’nin analisti
Per Hammarlund
’un da katıldığı bildiriliyor.
Tarihe dikkat! 20 Ağustos 2018. Yani,
13 Ağustos finansal darbe girişiminden
bir hafta sonra… Bu haberi, o tarihte ballandıra ballandıra hangi dijital platform vermiş?
ahvalnews.com
… Yani, FETÖ’nün haber kanalı. Dilerseniz girin bir bakın. Pek çok tanıdık yüz bulacaksınız…

Gelelim 2019 yılının 6 Ağustos’una…

Bakın, aynı Société Générale ve aynı analist Phoenix Kalen bu kez hangi kehanette bulunuyorlar:

“Banka, Dolar/TL kurunda kısa pozisyon tavsiyesi verdi. Buna göre Dolar/TL’de hedef 4.7026, zararı durdur emri ise 5.8091 seviyesinde bulunuyor.”

Bloomberg’de yayınlanan haber şöyle devam ediyor:

“Deutsche Bank’ın Rus Rublesi ve Güney Afrika Randı karşısında Türk Lirası alım tavsiyesi vermesinin ardından Société Générale de aynı tavsiyede bulundu.

Londra’da bulunan gelişen piyasalar stratejisti Phoneix Kalen’in müşteri notunda, Türkiye’nin küresel faiz avı ve ekonomik dengelenmeden fayda sağlayacağı belirtildi.

Kalen, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının Türkiye’ye etkisinin sınırlı olduğunu ve Türkiye’ye yönelik ABD yaptırımı riskinin de savuşturulduğunu ekledi.”

Société Générale’in ağzından bal damlıyor. Bana bunu yollayan arkadaşa, “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” dediğimde, yazdığı cevap şu oldu: “Ben 20 senedir tek bir rapor okumam. Kredi notu takip etmem. Kriz öncesi Yunanistan’ın ve batmadan hemen önce Lehman Brothers’ın notları A idi. Deutsche Bank’ın da notu A idi bir zamanlar.”

İlginç bir görüş… Daha da ilginci konuyu tartıştığım bir başka finans uzmanından geldi: “Ters manyel olmasın. TL’yi gereğinden hızlı bir şekilde güçlendirip bu sefer de ithalatımızı olumsuz yönde etkilemeye çalışmak istemedikleri ne malum?!”

Türkiye, o kadar çeşitli yönden o kadar farklı ataklar yiyor ki, insanın “Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz” şeklinde ifade edilen komplo teorilerine yatkın yaklaşımlara itibar edesi geliyor.

#Société Générale
#Phoenix Kalen
#SEB
#FETÖ
#ABD
5 yıl önce
Olmaz olmaz, deme!..
Uyanıklığa övgü
Yapay zeka bizi nasıl işsiz bırakır?
Perdeler çok kalınlaşmış
Doğrudan yatırım doğudan gelir
Temmuz sonrasında memurların bilmesinde fayda olan pratik güncel mali bilgiler