EDISYON:

O ‘ruhu’ anlamak...

04:0020/08/2024, Salı
G: 20/08/2024, Salı
Ali Saydam

Cumartesi günkü Zeitgeist (Zamanın Ruhu) başlıklı yazımızda, Sayın Cumhurbaşkanı’nın AK Parti’ nin kuruluş yıl dönümünde kullandığı, bizce tarihi öneme sahip ve Parti’de bir ‘kırılma noktası’na işaret eden yaklaşımından söz etmiştik. Cumhurbaşkanı, “Zamanın ruhunu doğru okumanın” öneminden ve o doğrultuda değişimi yönetmekten söz etmişti… Aslında, ‘ zamanın ruhu’nun onun vizyonundaki karşılığının, tam da doğru okunmadığına işaret ettiği anlaşılıyordu… Biz de bu okumayı yaparken, siyasi iletişim

Cumartesi günkü
Zeitgeist
(Zamanın Ruhu) başlıklı yazımızda,
Sayın Cumhurbaşkanı’nın AK Parti’
nin kuruluş yıl dönümünde kullandığı, bizce tarihi öneme sahip ve Parti’de bir ‘kırılma noktası’na işaret eden yaklaşımından söz etmiştik. Cumhurbaşkanı, “Zamanın ruhunu doğru okumanın” öneminden ve o doğrultuda
değişimi yönetmekten
söz etmişti…
Aslında, ‘
zamanın ruhu’nun
onun vizyonundaki karşılığının, tam da doğru okunmadığına işaret ettiği anlaşılıyordu…
Biz de bu okumayı yaparken, siyasi iletişim hedeflerini simgeleyen şu anahtar sözcüklere dikkat çekmiştik:
Liyakat, ‘gençlik ve dinamizm’, ‘vaat ve güven’, ‘istişare, ikna ve ittifak’…
Cumhurbaşkanı aslında rotayı çizmiş, hedefi de yıllardır gösteriyordu; değerlere sahip çıkarak ‘
zamanın ruhu’nu
yakalamak!…
Yeni Türkiye
ifadesinde de
Türkiye Yüzyılı
tasavvurunda da ve değişimi işaret ettiği, duruma özeleştiri penceresinden yaklaştığı hemen her beyanatında da bunu açıkça okuyabiliyorduk... O hedefin en önemli iki yapı taşı ise ‘
kültür
’ ve ‘
eğitim
’ idi… Yani “Devletin temelini oluşturan”,
millî kültür
ve
değerler

Sayın Cumhurbaşkanı’nın son 6 yıl içindeki konuya ilişkin bazı nokta atışlarını hatırlayalım:

2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni
: “Varlığımızı korumak ve geleceğe taşımak için, kültür ve sanatın gücüne, etkisine, kapsayıcılığına ihtiyacımız var... ...Tarihteki kadim medeniyetlerin ve büyük devletlerin ortak özelliklerinin, kültür ve sanat alanında önemli değerler üretmeleri…”
7 Eylül 2019, Odunpazarı Modern Müzesi Açılış Töreni:
“Türkiye, geçtiğimiz 17 yılda her alanda tarihinin en büyük dönüşümlerine, en büyük reformlarına, en büyük yatırımlarına, en büyük eserlerine, en büyük hizmetlerine kavuşmuştur. Bununla birlikte iki konuda nispeten hedeflerimizin gerisinde kaldık. Biri insan yetiştirme olan eğitim, diğeri ise insanı zenginleştirme olan kültür ve sanattır.”
16 Aralık 2023, İlim Yayma Ödülleri Töreni:
“Binlerce, on binlerce hocamız olmasına rağmen kendi alanında yeni çığırlar açma potansiyeline sahip telif eser sayımız bir hayli düşüktür. Tercüme eserler dünyanın birikimini ülkemize taşımak bakımından elbette önemlidir, ama bunlar telif eserlerle taçlandırılmadıkça hedeflerimize varmamız mümkün değildir.”
20 Aralık 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri Töreni:
“İtalya’da 15. yüzyıldan kalma bir duvar yazısında şöyle diyor: Yapabilen istemiyor, isteyen yapamıyor, bilen yapmıyor, yapan bilmiyor ve dünya böylece kötüye gidiyor. Ülkemizdeki meselenin kökeninde tam da burada ifade edilen kısır döngü var. Siyasetten edebiyata, sanattan zanaata her alanda yapabilenin istemediği, bilenin yapmadığı, yapanın bilmediği garip bir tabloyla karşı karşıyayız. Gençlerimizin bu gidişatı değiştirmek için niyet sahibi olduğuna ancak yeteri kadar gayret göstermediğine, yeteri kadar cesaret sergilemediğine üzülerek şahitlik ediyoruz. Önümüzdeki dönemde gençlerimizi bu doğrultuda harekete geçirmek için daha çok mekanizmayı çevreye alacak, kendileriyle daha yakın mesai içinde olacağız. Dar kadrocu ve hizipçi anlayışın yerini daha çoğulcu, daha kuşatıcı, daha özgürlükçü, daha liyakatli bir yaklaşım almadan hedeflerimize varamayız.”
Ve nihayet 14 Ağustos 2024 günü yaptığı konuşma… AK Parti kurmaylarının ‘
zamanın ruhu’
nu okumaya çalışmadan önce, Başkanlarının ne demek istediğini okumayı başarmalarında büyük yarar var…
Günün sözü

“Eğer hayat terazimizin zevk kefesiyle denkleşecek bir akıl ve muhakeme kefesi olmasaydı kanımızdaki azgınlık, tabiatımızdaki kötülük bize en olmayacak işler yaptırırdı.”

William Shakespeare

İletişim aklı 57

İletişim Aklı bilir ki; “Şüphe varsa gerçektir.” O nedenle hedef kitlenin algılamasında şüpheye yer bırakmamak, herhangi bir tereddüte, gri alana izin vermemek için çalışır. Çünkü şunu da bilir ki; o gri alanları kendisi ‘doğru bilgiyle’ doldurmazsa, başkaları her türlü yalan ve karalamayla doldurabilir.

Gözümüze takılanlar…

*Samsung Electronics’in IOC iş birliğiyle hayata geçirdiği “Paris 2024 Dijital Olimpiyat Topluluğu” projesine seçilen “Solve for Tomorrow Türkiye” takımı lideri Mustafa Akay, “Dijital Olimpiyat Topluluğu”na dünya genelinde proje elçisi seçilen ilk 10 gençten biri olmuş. Akay’ın da aralarında olduğu Türk gençlerinin Aruna takımı, sağlık çalışanlarını enjektör iğnesi kazalarından korumak amacıyla geliştirdikleri projeyle takdir toplamış. Gençler çalışmalarını, diğer projelerle birlikte Paris 2024 Olimpiyat oyunlarının ardından 8 Eylül’e kadar sürecek Paralimpik Oyunları boyunca sergileyecekmiş (Duygu Sayıner Çıdamal, Medyaevi). Gençlerimizi kutluyoruz, Olimpiyatlardan ‘altınsız’ döndük diye üzülenler için altın değerinde bir haber oldu bu!..

*DeFacto’nun 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından başlattığı yardım çalılmaları, The International CSR Excellence Awards’ta (Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Mükemmellik Ödülleri) ödüle layık görülmüş (Ece Okumuş, C Partner). Depremi izleyen bir kaç hafta içinde Firma’nın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesindeki depremzede tüm çocukların giyim ihtiyacını bir yıl boyunca karşılayacağı haberi hepimizin yüzünü güldürmüştü. Çocuklarımız kadar, deprem felaketinin kırdığı kalplere de dokunan bu hamleyi hatırlamakta yarar var.

#Siyaset
#Tarih
#Toplum
#Ali Saydam

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.