Konut devrimini ‘iyi anlatmak’ lazım…

04:0015/09/2022, Perşembe
G: 15/09/2022, Perşembe
Ali Saydam

Yeni Şafak·Ali Saydam - Konut devrimini ‘iyi anlatmak’ lazım...Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesiniSayın Cumhurbaşkanıaçıkladı.Peki ne biliyoruz?Başvurular Ekim ayının sonuna kadar sürecek… Öncelik dar gelirlilerde… Buna göre kontenjanlar belirlenmiş… Satışın %20’si gençlere… Yüzde 20’si emeklilere… Şehit yakınları ve gazilere ayrılan kontenjan %5… Engellilere %5… Geri kalan %50’den de belirlenmiş şartları sağlayan herkes yararlanabilecek…Bu kapsamdaToplu Konut İdaresi’nce (TOKİ)

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini
Sayın Cumhurbaşkanı
açıkladı.

Peki ne biliyoruz?

Başvurular Ekim ayının sonuna kadar sürecek… Öncelik dar gelirlilerde… Buna göre kontenjanlar belirlenmiş… Satışın %20’si gençlere… Yüzde 20’si emeklilere… Şehit yakınları ve gazilere ayrılan kontenjan %5… Engellilere %5… Geri kalan %50’den de belirlenmiş şartları sağlayan herkes yararlanabilecek…

Bu kapsamda
Toplu Konut İdaresi’
nce (TOKİ) 500 bin konut, 250 bin arsa ve 50 bin iş yeri satışı yapılacak… Amaç, 3 milyon 750 bin kişiye ulaşmak…

Arsa ve iş yeri başvuruları 10 Ekim’de başlayacakmış… Ev için ise dün başladı… Sistem açılır açılmaz açıklanan ilk başvuru rakamı 90 bindi… Kısa süre içinde 250 bini geçtiğine şahit olduk…

TOKİ Başkanı
Ömer Bulut,
dün bir TV yayınında konuktu… Sistemi istismar etmek isteyenlere yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da vurguladığı önlemlerin bazılarını sıraladı:
“Evin ödemesi bitmeden satamazsınız. Borcunu kapatma imkânı verilmedikçe borcunu kapatıp yine satamaz. 3-4 yıl boyunca borcunu kapatsa da satış yapma hakkını elinden alacağız. Alan kişi kiraya verebilir.”

Buraya kadar yazdıklarımızı herkes biliyor zannediyorsanız, büyük bir yanılgı içindesiniz… Hem bu temel bilgileri hem de insanların kafasındaki ayrıntılı soruların karşılığını yavaş yavaş bulacağız inşallah…

Örneğin; şu duruma bakalım:
“Ahmet 18 yaşını aşmış… İkametgahı bir seneden fazla süredir İstanbul’da… Annesiyle babasının yanında yaşıyor. Babasının ayrıca bir evi var (ya da yok)… Hane gelirleri 18 bin liranın altında (ya da üstünde).”
Şimdi soru:
“Ahmet’in ev ya da arsa için şahsen başvurma hakkı yukarıdaki alternatiflerden hangisinde var?”
Mesela; taksitler var…
20
yıl vadeyle
2+1
konutlar için 2.280 liradan,
3+1
konutlar için 3.187 liradan başlıyor… Ya sonrası?.. Taksitler, enflasyon ya da memur maaşlarındaki yükselişle doğru orantılı artacak mı; sabit mi kalacak?..

Ya da diyelim ki 3 sene sorunsuz ödemelerini yapan Hayriye Hanım, birden paraya sıkışsa ve ödeme yapamayacak duruma gelse, yatırdığı parayı kayıp mı edecek?..

Şunu da sorsak… Yüzde 10 peşinat için bireysel kredi alınmasında kolaylık gösterilecek mi?..

Tabii benzer daireler yaklaşık 1,5 milyon lirayken TOKİ, sosyal konutları piyasanın yarı fiyatına nasıl mal edip satacak??

Bu yanıtlar bizde var…

Ancak,
Bakan Kurum
’un dün yaptığı açıklamalar ‘etraflıca’ da olsa yetmez… İletişim kampanyaları kapsamında ele alınarak, soru-cevap tekniği, infografikler gibi görselleştirme yöntemleri ve diğer her türlü imkân kullanılarak mutlaka tekrar edilmesi gerekir…
Çünkü
şeamet tellalları
“Ama… Fakat… Oysa… O iş öyle değil” diye söze başlayıp milletin aklını bulandırmak, “Dünyanın en büyük konut projesini” baltalayarak kendilerine siyasi nema çıkartmaya çalışmak için ellerinden geleni yapacaklardır… Her zaman yaptıkları gibi… Onların yelkeninden rüzgârı almak lazım…

Gözümüze takılanlar…

- Malumunuz
Whatsapp
gibi mesajlaşma uygulamaları kazandırdıkları hız ve pratiklik nedeniyle iş yaşamına iyice yerleşti… Hizmet gibi, gibi her saat uyanık kalması beklenen sektörler için faydası kadar yorucu yanları da var tabii… Gece yarısı komik bir video ile de muhatap olabiliyorsunuz. Gazetemiz çok hayırlı bir iş yapmış… Buralardan paylaşılan bilgilerin
doğru, hızlı, faydalı
olması ve muhatabını
rahatsız etmemesi
için 4 soru formüle etmiş… Mesajlarınızı göndermeden önce bunları kendinize sorun diyorlar:
“1. Bu paylaşım gerekli mi?, 2. Kurulan grubun amacıyla örtüşüyor mu?, 3. Mesaj grubundaki herkesi ilgilendiriyor mu?, 4. Göndermek için doğru zaman mı?”
(Albayrak Holding İK Direktörlüğü)
-Dijitalleşmenin etkisiyle kendine alan bulan siber saldırlar, şekil değiştirerek tam gaz devam ediyor… Hackerların yeni yöntemi, kendilerini bilinen e-ticaret sitelerinin işe alım müdürü gibi tanıtarak kurbanlara SMS göndermekmiş... Rastgele gönderilen bu SMS’ler, özellikle yakın zamanda e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmış kullanıcıları tuzağına düşürerek siber tehditler karşısında açık bir hedef hâline getiriyormuş.
Laykon Bilişim
Operasyon Direktörü
Alev Akkoyunlu
, kişilerin kendilerini korumaları için bir dizi önlem sıralamış. Bunların bazıları şöyle: “
SMS ile gönderilen bağlantılara tıklanmamalı, site adresinden önce, siteyle bağlantının güvenli olduğunu gösteren HTTPS ön eki aranmalı.”
(Mustafa Boran, omg! medya)
- Gençlere yönelik hizmet sunan kariyer platformu
Youthall
’un düzenlediği
Youth Awards
’ta sonuçlar açıkladı… 85 binden fazla oyla belirlenen “Gençler Tarafından En Çok Çalışılmak İstenen Şirketler” şöyleymiş:
Arçelik, Hepsiburada, Mercedes-Benz Otomotiv, Nike, Pfizer, Shell, Siemens, TUSAŞ, Unilever ve Yapı Kredi…
Bu firmalar kendi sektörlerinin birincileri olarak öne çıkmışlar... Şimdi diğerlerine düşen görev, bu firmaları gençler için cazip kılanların ne olduğunu anlamak… (Dilber Müge Eti, Eti Danışmanlık)
#TOKİ
#sosyal konut
#Ömer Bulut