Adını bile muhalefet koymuştu; etki ajanlığı…
Tabii ki hayır!..
Pek çok kritik konuda olduğu gibi burada da tabiri amiyaneyle iletişim boyutunda; “Saldım çayıra, Mevlam kayıra” durumu vardı…
Dün son anda, Teklif geri çekildi. Bu kararı muhalefet, zafer çığlıklarıyla duyurdu.
Gelişen teknolojiler, sosyal medyanın çeşitlenerek etki alanını büyütmesi karşısında ülkemizin ve halkımızın âli menfaatlerini korumak için böyle bir yasaya ihtiyaç var mı?
Var tabii ki!
Peki, söz konusu Teklif’te ‘sübjektif’ nitelemelere yol açacak çerçeve ve tanım eksikliği olabilir miydi?
Tabii ki olabilirdi…
Peki muhalefete düşen neydi? Şuydu:
“Böyle bir Yasa’ya, maddeye ihtiyaç var. Ancak, önerildiği gibi değil, şöyle olsun” diyerek alternatif çözümler sunmak…
Sonuçta, Teklif geri çekilince muhalefet ittifakının, “Biz başardık” havasına girmesi kaçınılmaz oldu. Bir kez daha “Yemeyenin malını yediler”…
KADEM’in düzenlediği “Yapay Zekâ ve Kadın” temalı 6. Uluslar arası Adalet ve Kadın Zirvesi’ni yakından takip ettiğimizi yazmıştık. Cumhurbaşkanı’nın Zirve’deki açılış konuşması, kadınların adil şartlara kavuşması için gerekli düzenlemeleri, uygulamaları hayata geçirecek kadrolar bakımından da önemliydi: Erdoğan şöyle demiş: “Kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak görüldüğü, kadının metalaştırıldığı, kadının sadece adının olduğu, siyasete, iş dünyasına, eğitime, devlet idaresine kadın elinin değmediği, velhasıl kadının üretimden, toplumdan, siyasetten, akademiden dışlandığı bir sistem sadece eksik değildir, aynı zamanda adaletsizdir. Toplumun gücünün yarısını yok sayıyor demektir.” Sonra da bürokrasiyi ilgilendiren bir mesaj daha vermiş: “Kadınların insan onuruna yakışan bir hayat sürmeleri, her alanda aktif rol almaları, hak, fırsat ve imkânlardan adil ve eşit şekilde faydalanmaları için nerede eksiğimiz varsa kapatacağız.” Mesaj alınmıştır herhâlde… Zirve’ye katılan arkadaşlara sorduk; yapay zekâ ile yeniden üretilen adaletsizlik ve ayrımcılık karşısında ne yapılabilir?.. Tüm gün dinledikleri konuşmalardan şunları süzmüşler: 1. Regülasyonlar şart ve bu tüm dünyadaki iyi uygulamalar ve kılavuzlar dikkate alınarak yapılmalı. 2. En iyi çözüm, medyadaki gibi farklı alternatifler üretilmesi. Bir yapay zekâ aracının ürettiği içeriğin, bir başkasına başvurularak denetlenmesi… KADEM’in önerileri için Sonuç Bildirisi’ni dikkatle incelemekte yarar olabilir.
Kahramanmaraş ve Adıyaman’da hizmet veren AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. ARGE Merkezi tarafından yeni geliştirilen İHA, dronlara göre 4 kat daha hızlıymış. Dağlık ve ulaşımı zor bölgelerde elektrik arızasının olduğu yeri kısa sürede tespit edebilen yüzde 100 yerli bir üretim olan İHA, maaliyetleri de büyük oranda düşürüyormuş (Dilek Keçeci, Contact Plus). Ülkemizin çeşitli firmalarının teknoloji üretimi ve bunu ‘iyilik’ için kullanmalarına tanık olmak memnuniyet verici. Daha da iyisi deprem bölgesine fayda sağlayacak olmaları…
Sosyal fenomenlere ilgi duyanlar, dünyada hızla yükselen eğilimleri merak edenler ya da bu işlerin profesyonelleri için Perşembe günü dikkat çekici bir söyleşi düzenleniyormuş. Enstitü Sosyal’in İki Nokta Buluşmaları’na Türk tarihi, Türkiye-Doğu Asya ilişkileri, Kore’de İslam ve üçüncü dünya kültürü alanlarında çalışmaları bulunan Cemil Lee konuk olacakmış. Lee, “K-Pop Kültürünün Doğuşu ve Dünyaya Yansımaları” üzerine konuşacakmış.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.