1965 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1965-1974 yılları arasında Bern Üniversitesi’nde Kimya okudu. 1978-1981 yıllarında Milliyet’te muhabir, Karacan Yayınları’nda (1982-1986), Sabah Gazetesi Dergi Grubu’nda (1986-1988) ve Güneş Yayınları’nda (1988-1990) Genel Yayın Müdürü olarak görev yaptı. 1990 yılında Bersay İletişim Danışmanlığı’nı kurdu. 25 yılı aşkın süre İstanbul Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin iletişim fakültelerinde dersler verdi. 2002’de köşe yazılarına başlayan Saydam, 2012 yılından bu yana haftada üç gün Yeni Şafak’ta yazmaktadır.
Özgür Özel, CHP grup toplantısında ve mitinglerinde hükûmete yönelik bi bir eylem olarak ‘kırmızı kart’ gösterdi de ne oldu?.. Katıldığımız TV programlarında da sordular… Ne düşünüyorsunuz, iletişim açısından anlamı nedir?.. Etkili olur mu; oldu mu?..
Fikrimizi oralarda beyan ettik; “İletişim sonuç odaklı bir iştir” dedik… Kaldı ki yöntem o kadar yanlış, halktan o kadar ‘kopuk’tu ki sonuç beklemek bile abesle iştigal gibi görünüyordu…
Bizi doğrulayan ve bu hareketin asıl muhatabı olan ‘halk geneli’nin ne düşündüğünü de Areda Survey araştırmış. Türkiye genelinde 2.407 kişinin katılımıyla hayata geçen çalışmaya göre; Türk halkının yüzde 74,2’si Özel’in bu eylemini başarısız bulmuş. Başarılı bulduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 25,8 imiş. Eh, fena değil… Onlarca yıldır “30’u aşma; 25’ten şaşma” ilkesi ile genel seçimleri kaybetmede büyük istikrar gösteren CHP yeni lideri ile de hedefini tutturmuş… Tebrikler(!)…
Yüzde 82,8’i ise, kırmızı kart eyleminin muhalefetin sesini duyurması için etkili bir yöntem olmadığı görüşündeymiş. Etkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17,2’de kalakalmış.
“Yıllardır bir garip öfke sözlerimizde / Söylenir oldu oldu da ne oldu…” der Leman Sam’ın 1990 yılında çıkardığı albüm ile aynı adı taşıyan, sözleri Zeynep Talu imzalı “Çağrı” şarkısı… İç siyasete, özellikle de muhalefetin tutum ve davranışlarımıza baktığımızda pek çok duyguya tercüman bir eser…
Alman dergisi Der Spiegel, dijital yayın platformlarının abone sayılarının geldiği yer hakkında bir haber yayınlamış… Netflix, 2024’ün son çeyreğinde, hiç olmadığı kadar hızlı büyüme kaydetmiş ve rekor kırarak 19 milyona yakın yeni abone kazanmış. Böylece dünya genelindeki abone sayısı yaklaşık 302 milyon haneye ulaşmış. Her hanedeki ortalama izleyici sayısı 4 olsa 1,2 milyardan fazla kişi eder.
Öte yandan Disney+’ın 160 milyondan az, Amazon Prime Video’nun ise yaklaşık 200 milyon abonesi olduğu tahmin ediliyormuş.
Peki aradaki büyük farkın nedeni ne?.. Dergi, Netflix’in büyümesini, canlı spor yayınları ile popüler şirket içi yapımların dengeli bir karışımına sahip olmasıyla açıklıyor.
Ayrıca, artan maliyetlerle başa çıkmak için bazı ülkelerde abonelik fiyatlarını yükselten Platform’un finansal performansı da hayli dikkat çekiciymiş. Bir önceki yıla kıyasla kârını neredeyse ikiye katlayarak yaklaşık 1,9 milyar dolar seviyesine ulaşan Netflix, gelirini de yüzde 16 oranında artırarak 10 milyar doların üzerine çıkarmış. Yıl genelinde şirket, toplam 39 milyar dolar gelir ve 8,7 milyar dolar kâr elde etmiş.
Tabii Borsa da bu performansa kayıtsız kalmıyormuş. 2020’de pandeminin tetiklediği kullanıcı artışının ardından, 2022 baharında kullanıcı sayısındaki düşüş nedeniyle yaşanan çöküşten bu yana şirketin piyasa değeri 5 kat artarak 400 milyar doların üzerine çıkmış.
Netflix’in savunduğu değerlerle ilgili, bilindiği üzere çok fazla tartışma var. “Evrensel… Küresel…” nitelemeleriyle dünyaya kabul ettirilmeye çalışılan bu ‘tartışmalı’ değerler, toplumların ‘ortak ruhi şekillenmesi’nin köklerini hırpaladığı ve değiştirmeye çalışması nedeniyle, başta inançlı kesimler olmak üzere dünyadaki büyük kitleler tarafından eleştiriliyor.
Yine bilindiği gibi çözüm, yasaklamak ya da kısıtlamak değil… Daha iyisini, daha etkilisini, daha doğrusunu yapmak… Ancak rakamlar burada trenin kaçmak, savaşın ise kaybedilmek üzere olduğunu gösteriyor…
2025’in ilk günlerinde bizim köşemize de konu olmuştu; 1 Ocak 2025 itibarıyla Sait Faik Abasıyanık’ın vefatının üzerinden 70 yıl geçtiği için kanun gereği eserlerinin telif hakkı serbest kalmıştı…
İlk hareket, 2011 yılından bu yana Abasıyanık’ın eserlerinin telifini elinde bulunduran İş Bankası Kültür Yayınları’ndan gelmiş, yazarın vasiyetinde belirttiği gibi kitaplarından elde edilen geliri Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlamaya devam edeceklerini açıklamışlardı…
Onu, Can Yayınları ve İthaki izlemişti… Benzer bir açıklamayı Everest Yayınları yaptı…
İş Bankası’nın çok doğru bir örnek olarak başlattığı bu hareket, hedef kitlenin kültür ve davranışlarına uygun bir davranış biçimi olarak yayıncılık çevresi için ‘yüz akı’ bir uygulamaya döndü…
Şu günlerde “71. Sait Faik Hikâye Armağanı” için başvuruları toplayan İş Bankası Kültür Yayınları’nı kutlarız… Yalnızca yayıncılara örnek oldukları için değil, kültürümüzün değerli ögelerine sahip çıkmayı ‘uzun vadeli’ bir iş olarak sahiplendikleri için de…
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
Bazen hiç beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşılacak yanlış adımlar atılmak üzeredir, buradan açıkça uyarıyorum yurt dışında da uzun yıllar önemli projelere imza atmış bir kişi olarak İstanbul Valiliğinin kamu/özel tüm işletme kurum ve kuruluşların karma bir komisyon tarafından "yangın denetimi" talimatı vermesi son derece tehlikeli bir yaklaşımdır. Kurunun yanında yaş da yanacak, zaten yüzbinleri bulan işletmelerin denetimi gereğince yapılamayacağı gibi tüm sektörlere darbe vuracaktır. Aynen KUŞ GRİBİNDE YERLİ TAVUKLARIN TELEF EDİLMESİ GİBİ
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.