Uzun süredir kamu mühendislerinin sesi olmaya devam ediyorum ve bundan da mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Kamu mühendisleri hem çalışırken hem de emeklilikte dezavantajlı bir duruma düştü. Birçok yazımda konuyu detaylı bir şekilde açıkladım. Bir okuyucumun sizlere yazarken utanıyoruz feryadını açıklamaya çalışacağım.
Bir okuyucumuz; “Size yazarken artık ben utanıyorum Kamu Mühendislerine destek olun derken. Bunca mücadelemiz ve yazınıza rağmen hala bir adım atılmadı. Övülen onca projemize rağmen @kaMUhendisleri neden ısrarla yok sayılıyor? Sizin yorumunuz nedir?” ifadesini kullanmış.
Başka bir oyucumuz ise; “Ahmet bey kamuda çalışan mühendisler olarak özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadelemizi biliyor ve destekliyorsunuz. Ancak sesimizi ısrarla duymamayı tercih ediyorlar maalesef. Acilen Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullanmış.
Doğrusu üzüldüm. Kamu mühendisleri sorunlarını anlatmaktan ne utanmalı ne de sıkılmalıdır. Kaldı ki haklı mücadelenin her platformda duyurulması şarttır. Ben de her fırsatta sizlerin sesi olmaya devam edeceğim.
Haklı mücadelede sonuca ulaşmak için bıkmadan usanmadan gayret edilmesi gerekmektedir. Kamu Mühendisleri özellikle memur sendikaları aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışmalılar. Örgütlü kesimlerin her zaman sonuç almada etkili olduğu bilinmelidir.
Bir okuyucumuz; “3600 ek gösterge yeniden düzenlenirken haksızlığa uğrayan Kamu Mühendislerinin ek göstergesi de yansıtma oranları artacak seviyede üst ek göstergeye çıkmalıdır. Gönlümüz 7200 olması ama olmaması durumunda en az yeni düzenlemeye göre 5400 ek göstergeye çıkmasının aciliyeti vardır.” ifadesini kullanmış.
Daha önceki yazılarımda da kamu mühendislerinin 3600 ek gösterge düzenlemesinde göreceli olarak mağdur olduklarını belirtmiştim. Bu nedenle makul bir şekilde düzenleme yapılarak mağduriyetin giderilmesi gerekiyor.
Son günlerde üniversitelerin kişiye özel ilanları gündemden düşmüyor. İlanlar dikkatlice incelendiğinde kişiye özel ilanların rutin hale geldiği görülmektedir. Öyle ki bazı ilanlarda sadece alınacak akademisyenin sadece adına yer verilmediğine şahit oluyoruz. Halbuki yıllar önce YÖK bu konuyu gündemine almış ve kişiye özel ilanları engellemeye yönelik düzenleme yapmıştı.
YÖK’ün internet sitesinde yer alan bilgilere göre bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olunduğu ifade edilmişti. Hala bu yazı YÖK’ün internet sitesinde yer almaktadır. Bu rahatsızlık sonucunda yönetmelikte gerekli düzenleme yapılarak kişiye özel ilanların sona erdirildiği duyurulmuştu.
YÖK tarafından internet sitesinde yayımlanan yazıya bakınca kişiye özel ilanların bundan sonra olamayacağını anlıyorsunuz. Ama nafile. Bilim yuvası olan üniversiteler hiçbir kural tanımadan kişiye özel ilanlara devam ediyor. Yayımlanan ilanlar için bir kontrol mekanizması olmayınca kişiye özel ilanlar da kaldığı yerden yönetmelik düzenlemesine rağmen aynen devam ediyor.
Yaşananlar bize YÖK’ün sistem kurmadan yola devam ettiğini gösteriyor. Halbuki kurulacak sistemle üniversitelerin kişiye özel ilanlarının önüne geçilmesi mümkündür. Ancak YÖK’ün izlemeyi çok sevdiği anlaşılıyor.
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) yapılan yeni düzenlemeye göre, üniversitelerde profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi alım ilanlarında başvuru koşulu olarak, adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak, ayrıca ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecekti.
Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğine yeni bir madde eklenerek ilana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecekti.
Zira yönetmelikte yapılan değişiklikle genel şartları düzenleyen üçüncü maddeye aynen; “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez.” ifadeleri eklenmişti.
Hatta dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni düzenlemeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda;
“Yeni YÖK olarak ilk kez hayata geçirdikleri YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesi›nin tanıtım toplantısında, bazı akademik kadro alımlarında yaşanan durumlardan rahatsız olduklarını ve bunları engellemeye yönelik düzenlemeler yapacaklarını ifade ettiklerini hatırlatan Saraç, bu kapsamda yükseköğretim kurumlarının akademik kadro istihdamında liyakat ve fırsat eşitliğini artırmak amacıyla Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde yaptıkları düzenlemenin bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.
Yaptığımız bu çalışma neticesinde, profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek. Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim...”ifadelerini kullanmıştı.
Gelinen noktada ise bir arpa boyu yol alınamadığı anlaşılıyor. Ortada açık bir düzenleme olmasına rağmen Yönetmelikteki değişikliğin üniversitelerce dikkate alınmaması anlaşılabilir bir durum değildir. Kaldı ki yapılan işlemler bilerek ve istenerek yapılmaktadır.
Mevzuat gereği kasten bir mevzuatın uygulanmamasının çok ciddi disiplin yaptırımı bulunmaktadır. Anlaşılan o ki kasten yönetmelik hükümlerini uygulamayanlar başlarına hiçbir şey gelmeyeceğinden o kadar eminler ki hız kesmeden şahsa özel ilana çıkmaktan çekinmiyorlar. Ne diyelim şahsa özel ilana çıkanları sıygaya çekecek bir Molla Kasım gelir diye beklemekten başka çaremiz kalmadı.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.