logo
EDISYON:

Dört başlıkta memurların sıklıkla sorduğu soruların cevapları

04:0029/09/2024, Pazar
G: 29/09/2024, Pazar
Ahmet Ünlü

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün mahalli idarelerin personele yönelik sorularına ilişkin cevaplardan okuyucularımıza yol ve yön gösterecek nitelikte olanlardan sıklıkla karşılaşılanları paylaşacağız. 1- MÜHENDISLER SINAVSIZ OLARAK MÜDÜR KADROSUNA ATANABILIR MI? Mühendis kadrosunda görev yapan personelin sınavsız ve genel hükümlere göre müdür kadrosuna asaleten atanması mümkün müdür? Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün mahalli idarelerin personele yönelik sorularına ilişkin cevaplardan okuyucularımıza yol ve yön gösterecek nitelikte olanlardan sıklıkla karşılaşılanları paylaşacağız.


1- MÜHENDISLER SINAVSIZ OLARAK MÜDÜR KADROSUNA ATANABILIR MI?

Mühendis kadrosunda görev yapan personelin sınavsız ve genel hükümlere göre müdür kadrosuna asaleten atanması mümkün müdür?

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5’inci maddesinde görevde yükselme kapsamında yapılan atamalar belirtilmiştir.

Bu itibarla, mezkûr Yönetmelikte mühendis unvanlı kadrolardan sınavsız ve genel hükümler çerçevesinde atama yapılabilecek kadrolar açıkça sayılmış olup ilgili personelin müdür kadrosu için görevde yükselme sınavına girerek başarılı olması halinde atanması mümkün bulunmaktadır.


2- NE ZAMAN 30 GÜN YILLIK IZNE HAK KAZANILMAKTADIR?

10 yıl hizmet süresini dolduran personelin yıllık izin süresi ne zamandan itibaren 30 güne çıkmaktadır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince yürürlüğe konulan 154 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36’ncı maddesinin (C) bendinde; söz konusu bentte sayılan hizmet sınıflarına atanan Devlet memurlarından, memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle, memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin buralarda geçen hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1
- Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir.
2
- Bir önceki yıldan devreden izin ile cari yıl izni toplamının kısmen veya tamamen kullanılamaması halinde, sadece cari yıl iznine tekabül eden kısmının bir sonraki yılda kullanılması mümkün bulunmaktadır.
3
- Bu şekilde yıl içinde kullanılan izinler öncelikle bir önceki yıldan devreden izin sürelerinden mahsup edilecektir.

Sonuç olarak, 10 yıl (en az 10 yıl 1 gün) hizmet süresini dolduran personelin söz konusu hizmet süresini doldurduğu günü takip eden günden itibaren yıl içinde 30 günlük izin hakkına sahip olacağı değerlendirilmektedir.


3- MÜDÜR KADROSUNDAN ŞEF KADROSUNA ATANANLARIN EK GÖSTERGESI

Belediyede görev yapan personelin basın yayın ve halkla ilişkiler müdürü kadrosundan şef kadrosuna atanması halinde hangi ek göstergeden faydalanacaktır?

657 sayılı Kanun’un 43’üncü maddesi ile Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik’te yer alan hükümler birlikte dikkate alındığında ilgili personelin basın ve halkla ilişkiler müdürü kadrosundan şef unvanlı kadroya sınavsız genel hükümlere göre atanabileceği ve kazanılmış hak aylığı itibarıyla 1. derecenin 4. kademesinde olmasından dolayı 2800 ek göstergeden faydalanması gerekmektedir.


4- BELEDIYE ŞIRKETLERINDE GEÇEN HIZMETLER YILLIK IZINDE VE KAZANILMIŞ HAK AYLIĞINDA DEĞERLENDIRILIR MI?

Belediyelerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde geçen hizmet süreleri kazanılmış hak aylığında, üst dereceli kadrolara atanmada ve yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilir mi?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri mülga 217 sayılı KHK hükümleri, 154 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 30 uncu maddesinde konuyla ilgili birçok düzenleme yer almaktadır. Bu itibarla;

1
- Belediyelerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde teknik/sağlık hizmetlerinde geçen hizmet sürelerinin ilgililerin kazanılmış hak aylık derecelerinde tamamının sayılması gerekir.
2
- Belediyelerin sermaye payının yarısı veya yarısından azına sahip olduğu şirketlerde teknik/sağlık hizmetlerinde geçen hizmet sürelerinin ilgililerin kazanılmış hak aylık derecelerinde 12 yılı geçmemek üzere 3/4’ü dikkate alınır.
3
- 657 sayılı Kanun’un 68/B maddesi uygulaması açısından; belediyelerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde geçen hizmet sürelerinin tamamının sayılması, belediyelerin sermaye payının yarısı veya yarısından azına sahip olduğu şirketlerde geçen hizmet sürelerinin ise “yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda” kapsamında altı yılı geçmemek üzere 3/4’ünün dikkate alınması gerekir.
4
- Belediyelerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip olduğu şirketlerde geçen hizmet sürelerinin 657 sayılı Kanun’un 102’nci maddesi gereğince yıllık izin uygulaması açısından tamamının sayılması gerekmektedir.
#Ekonomi
#memur
#soru cevap
#Ahmet Ünlü

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.