EDISYON:

Bu yönetmelik düzeltilmezse terör iltisaklılarının işe girmesi kolaylaşır

04:0023/06/2024, Pazar
G: 23/06/2024, Pazar
Ahmet Ünlü

Bu köşeyi takip edenler personel mevzuatındaki sıkıntıları sürekli gündemde tuttuğumuzu ve sorunları çözüm önerileriyle izah ettiğimizi hatırlayacaklardır. Bazen yazılarımızın rahatsızlık verdiğinin farkındayız ama birilerinin de acıda olsa gerçekleri yazması gerekiyor. Ülkedeki hangi sorunu analiz ederseniz edin altından istisnasız olarak insan kaynağındaki sorun çıkar. Bugünkü yazımızda da Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in teröre nasıl

Bu köşeyi takip edenler personel mevzuatındaki sıkıntıları sürekli gündemde tuttuğumuzu ve sorunları çözüm önerileriyle izah ettiğimizi hatırlayacaklardır. Bazen yazılarımızın rahatsızlık verdiğinin farkındayız ama birilerinin de acıda olsa gerçekleri yazması gerekiyor.

Ülkedeki hangi sorunu analiz ederseniz edin altından istisnasız olarak insan kaynağındaki sorun çıkar. Bugünkü yazımızda da Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in teröre nasıl eleman ve finans sağlamaya zemin oluşturacağını ayrıntılarıyla izah etmeye çalışacağız.


KAMUYA IŞÇI ALIMINDA KPSS ISTISNA HALINE GELDI

İstisnalar dışında kamu kurum ve kuruluşlarına işçi alınması “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılmaktadır ve alınacak personelde de istisnalar dışında KPSS şartı aranmamaktadır. Ancak, istisnalar o kadar azaldı ki neredeyse işçi alımında KPSS istisna haline geldi. Özellikle de Belediye İktisadi Teşebbüslerine işçi alımında KPSS kullanılmamaktadır. Bu konudaki sıkıntıları sıklıkla gündeme getirdiğimiz hatırlanacaktır.

DEM Parti’nin seçimleri kazandığı belediyelerde KPSS şartı olmadan alınacak işçilerin nasıl belirleneceğini izah etmemize herhalde gerek yoktur.


IKAMUYA SINAVSIZ IŞÇI ALIMI NASIL YAPILMAKTADIR?

Yönetmeliğin 2’nci maddesinde Yönetmelik kapsamında olan kurumlardan bazılarının yönetmelikteki usullere tabi olmadan işçi alımı yapabileceği hüküm altına alınmıştır. Yani birçok kamu kurumuna işçi alımı yönetmelik kapsamı dışına çıkarılmıştır. Ancak, yönetmelik kapsamı dışına çıkma sınavsız ve ilansız elaman alımı yapılacağı şeklinde uygulanmaya başlanmıştır. Öyle ki uygulamada BİT’ler (Belediye İktisadi Teşebbüsleri) sınavsız ve ilansız eleman personel alımının merkezi haline getirilmiştir. Şuan BİT’lerde 641.692 işçi çalışıyor.

Diğer yandan, Yönetmeliğin 10’uncu maddesine göre; Kamu kurum ve kuruluşlarının önlisans ve lisans düzeyindeki işçi talepleri KPSS puanıyla, aynı eğitim düzeyindeki münhasıran engelli işçi talepleri EKPSS puanıyla; ortaöğretim ve daha alt eğitim düzeyindeki işçi talepleri ile temizlik hizmetlerinde, güvenlik ve koruma hizmetlerinde, bakım ve onarım hizmetlerinde, eğitim şartı aranmaksızın kömür ve maden işletmelerinin yeraltı işlerinde çalıştırılacaklara ilişkin taleplere gönderilecek adaylar ise noter huzurunda çekilecek kura ile belirlenmektedir.

Bu maddede yapılan değişiklik sonrasında beş altı personel alımı için binlerce kişi noter kurasına katılmakta ve sonrasında piyango usulü alınacak personel sayısının dört katı aday sözlü sınava katılmaktadır. Sonuçta binlerce kişi hayal kırıklığına uğramaktadır. Böyle bir uygulama sonucunun adil ve tutarlı olduğunu iddia etmek mümkün müdür?


IBAZI BELEDIYELER TERÖR ILTISAKLILARINI IŞÇI YAPMIŞLAR

Kayyum atanan birçok belediyede terörle iltisaklı personel alındığı basına yansımıştı. Mevcut yönetmeliğe göre bunda şaşılacak bir şey olmadığını söylemek isteriz. Düşünün ki bu belediyeler işçi almak için ilana çıktılar. Bu ilana sadece ilanda belirtilen ilde ikamet edenler müracaat edebilmekte ve kura sonucuna göre de boş kadro sayısının dört katı aday mülakata girebilmektedir. Bu şartlarda örneğin Diyarbakır veya Mardin Büyükşehir Belediyelerine kimler işçi olarak girebilir? Yani sonucu tahmin etmek için müneccim olmaya gerek olmadığını ifade etmek istiyoruz. Eğer yönetmelikte gerekli düzeltmeyi yaparak liyakati ve merkezi sınavı esas almazsak sonuçlar değişmeyecektir.

Bir de ilansız ve sınavsız olarak BİT’lere yapılan işçi alımı var. Buralara işçi alımında hiçbir kural yoktur. Şu an Diyarbakır veya Van Büyükşehir Belediyesine ait BİT’lere kimlerin işçi olarak alınacağını varın siz hesap edin. Kayyum atamasıyla mesele kısmen çözülebilir ama birçok yerde aynı mesele katlanarak devam eder. Yani vergilerimizle devlete ve millete ihanet edenleri ödüllendirmeye devam edilir.


IKAMU KURUMLARI IŞÇILERI IŞYERININ BULUNDUĞU IL’DEN TEMIN EDIYORLAR

Yönetmeliğe göre, kamu kurumları işçi ihtiyaçlarını; iş kolu, meslek pozisyonu, öğrenim, iş tecrübesi, ücret, sosyal yardımlar gibi ayrıntılarla yazılı veya elektronik ortamda işçinin çalıştırılacağı işyerinin bulunduğu yerdeki kurum il müdürlüğü veya hizmet merkezinden talep etmek ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü veya hizmet merkezi tarafından gönderilenler arasından karşılamak zorundadırlar.

Kariyer meslekler için işçi talepleri ulusal düzeyde belirlenmektedir. Diğer işçi taleplerinin ise hangi düzeyde karşılanacağı kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmektedir.

İşte bu yöntem maalesef doğu ve güneydoğu illerindeki belediyelerdeki terör örgütüne müzahir kişilerin işçi olmalarına zemin hazırlıyor. Kaldı ki bu illerdeki belediyelerin ve bunların kurdukları veya üye oldukları mahallî idare birlikleri ile bağlı kuruluşlarının Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurdukları şirketler ile kooperatiflere yapılacak işçi alımlarında KPSS şartı aranmaması işin tuzu biberi olmaktadır.

Hem kamu kaynağı kullanacaksınız hem de terör yandaşlarını sınavsız bir şekilde işçi yaparak şehitlerin kemiklerini sızlatacaksınız. Bu personellerin aldıkları ücretlerin bir kısmını gönüllü veya gönülsüz bir şekilde terör örgütlerine vermesine kimse şaşırmamalıdır. Şayet işçi alımları il düzeyi yerine memur yerleştirmesinde olduğu gibi ülke düzeyinde ve merkezi sınav sonuçlarına göre yapılsa bu kadar terör yandaşının kamuya girmesi mümkün olamazdı.

Bu belediyelerin taşeron işçi alımları ise tam bir faciadır. Şuana kadar kimse bu işe dur dememiştir. Herkesin üzerinde durduğu husus, niçin belediye işçilerinin hendek kazmada vb. işlerde terör örgütüne yardımcı olduğudur. Personel alım sürecine bakıldığında yaşananlar daha iyi anlaşılacaktır. Zira terör iltisaklısı işçi niçin işe alındığını bildiği için gönüllü olarak birçok şeyi yapacaktır.


IKONUNUN ÖRNEKLE AÇIKLAMASI

Örneğin Mardin veya Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerine kadrolu işçi alımı yapılacaktır. Bu belediyeler Diyarbakır veya Mardin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne işçi alımına ilişkin ilanı gönderecektir. İl müdürlüğü sadece Diyarbakır’da veya Mardin’de ikamet edenler arasından KPSS puanına gerek olmadan kura ile seçilenlerden dört katı adayı belediyede göndermektedir. Belediyede oluşturulan komisyon huzurunda bu kişiler sözlü sınava girmekte işçi alımı gerçekleşmektedir.

KPSS şartı aranmadan kura ile işçi alınmasındaki durumun vahametini herhalde anlatmaya dahi gerek yoktur.

#Ekonomi
#kamu
#işçi
#KPSS

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.