Başbakanlık''tan kurumlara gönderilen yazılarda Ramazan Bayramı tatilinin süresi belirtilmiştir. Tatil 29 Eylül 2008 Pazartesi günü saat 13.00''te başlayıp, 2 Ekim 2008 Perşembe günü sona erecektir. Ancak, 29 Eylül Pazartesi ve 3 Ekim Cuma günlerinde bir buçuk gün idari izin söz konusudur. Memurların bayram tatilinde il dışına çıkması için izne gerek var mıdır? Bu konudaki mevzuat nasıldır?
657 sayılı Kanun''un ikamet mecburiyetini düzenleyen ek 20''nci maddesinde; "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır. Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir. Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilir" hükmü yer almaktadır.
Bu hükümler çerçevesinde, yıllık izinde olan memurların il dışına çıkışlarında herhangi bir yerden izin almaya gerek yoktur. Ancak, bilgi verilmesi olabilecek bir gelişmede ulaşım sağlanması açısından önemlidir. Bu görüşlerimiz, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun''da yer alan "tatil" kavramından kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda bayram tatilinde olası sıkıntıları bertaraf etmek için memurların il dışına çıkışlarında izin konusunda dikkat etmeleri faydalarına olacaktır.
Sigortalı olarak çalışılmayan sürenin borçlanılması mümkün müdür?
Ağustos 1991 yılında askere gittim. Aynı yıl 30 Kasım''da yedeksubay olarak usta birliğine başladım. 1 Mayıs 1995 yılında SSK''lı olarak özel sektörde çalışmaya başladım. 821 gün SSK ödemem var. 25.09.1997 yılında öğretmenliğe başladım. Halen bu görevime devam ediyorum. 1969 doğumluyum. İnternet ortamında emeklilik için sorgulama yaptığımda 55 yaşımda emekli olacağım yazıyor. 10 Eylül 2002 ile SSK''lı olarak işe başladığım 01.05.1995 arasını borçlanmam söz konusu olabilir mi?
16 ay askerlik = 1 yıl 4 ay
821 gün SSK hizmeti= 2 yıl 3 ay 11 gün
25.09.1997 - 20.09.2008 = 10 yıl 11 ay 25 gün memuriyet
10.09.2002 - 01.05.1995 tarihleri arasını borçlanmanız mümkün değildir.
16 ay askerlik için 4 ay fiili hizmet zammı verilecektir.
1 yıl 4 ay + 2 yıl 3 ay 11 gün + 10 yıl 11 ay 25 gün + 4 ay = 14 yıl 11 ay 6 gün hizmetiniz vardır.
10 yıl 24 gün daha çalışmanız halinde 54 yaşınızda (15 yıl sonra) emekli olabilirsiniz. Fiili hizmet zammı süresi(4 ay) hesaplanan yaştan indirilecektir.
Adaylık Döneminde yıllık izin ve askerliğin yıllık izne etkisi
Yeni memuriyete başlayan memurların en fazla merak ettiği konulardan birisi de memuriyete başlamadan önce yapılan askerlik görevi ile memuriyette 1 yılı dolmadan yapılan askerlik görevinin yıllık iznin hesabında dikkate alınıp alınmayacağıdır.
Memuriyet içinde yapılan askerlik sürelerinin ne zamandan itibaren kademe ilerlemesinde değerlendirileceği 657 sayılı Kanun''un 83''üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre konuyu iki başlıkta inceleyebiliriz.
1- Memuriyette iken askere gitme: Askere, memuriyette giden kişinin, askerde geçirdiği süre, hizmette değerlendirilmektedir. Bu nedenle askerlik dahil hizmetin, bir yılı geçmiş olması halinde yıllık izin kullanmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz.
2- Memuriyetten önce askere gitme: 657 sayılı Kanun''un 84''üncü maddesine göre, memuriyetten önce yapılan askerlik süreleri, asaletin tasdikinden sonra hizmette değerlendirilmektedir. Bu halde kişi yıllık izne hak kazanamamaktadır.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.