TÜİK İkinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.2 büyüyen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde (yüzde 21.7) büyüdü.2. çeyrek büyüme rakamının 1999 yılından bu yana yaşanılan en yüksek büyüme hızı olduğunun da altını çizelim.Yine OECD ve G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme hızı yakalayan 2. ülkeyiz.Ayrıca, 2. çeyrek büyüme rakamları sonrasında yerli ve yabancı birçok kurum ve ekonomistin 2021 yılının tamamına ilişkin yıllık büyüme beklentilerini
TÜİK İkinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.
Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.2 büyüyen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde (yüzde 21.7) büyüdü.
2. çeyrek büyüme rakamının 1999 yılından bu yana yaşanılan en yüksek büyüme hızı olduğunun da altını çizelim.
Yine OECD ve G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme hızı yakalayan 2. ülkeyiz.
Ayrıca, 2. çeyrek büyüme rakamları sonrasında yerli ve yabancı birçok kurum ve ekonomistin 2021 yılının tamamına ilişkin yıllık büyüme beklentilerini revize ettiğini de söyleyelim.
**
Öncelikle büyüme rakamının belirleyicilerine değinelim.
Harcamalar yönünden GSYH zincirlenmiş hacim endeks değeri 186,3 (cari fiyatlarla 1. 581 milyar TL) olarak gerçekleşti. Bu değer geçtiğimiz yıl aynı dönemde 153’tü( cari fiyatlarla 1.037 milyar TL). Endeks değerinin bir yıl önceki değere göre artışı yüzde 21.7’lik büyüme oranını vermektedir.
Harcamalar yönünden GSYH incelendiğinde (iç talep); hane halkı tüketim harcamalarında yüzde 22.9 ve yatırım harcamalarında da yüzde 20.3 oranında artışın belirleyici olduğunu görmekteyiz.
Diğer yandan dış talep (ihracat) artışının da büyümeye önemli katkı verdiği, büyümenin yarısının (yüzde 10,8) ihracat artışından kaynaklandığı gerçeğini de görmeliyiz.
Kamu tüketiminin manşet orana düşük düzeyde (0,7 puan) destek vermesi yine kamu harcaması öncülüğünde büyüme yaşanmadığı ve mali disipline uyulduğu noktasında sevindirici.
**
Yatırımların ve bağlantılı ihracatın yüksek artışı sanayi sektöründeki pozitif gelişmeleri (yüzde 40,5 artış) yansıtmaktadır. İhracatın yüzde 95’inin sanayi ürünü olması bu argümanı tamamlamaktadır.
**
Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün milli gelirden aldığı pay yüzde 42.8 iken, açıklanan verilerde yüzde 49.8’e çıkmış. İşgücünün payı ise yüzde 37 seviyesinden yüzde 32.9’a gerilemiş.
**