Yeni Demir Perde!

04:0023/07/2023, Pazar
G: 23/07/2023, Pazar
Abdullah Muradoğlu

Vilnius’taki “ NATO Zirvesi ”nin sonuç bildirisinde Çin’in iddialı politikalarının ve artan askeri gücünün NATO’nun çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine karşı tehdit oluşturduğuna dikkat çekilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin ise yaptığı bir açıklamada NATO’yu modası geçmiş “ Soğuk Savaş zihniyeti ”ni ve “ sıfır toplamlı oyun ” kavramını terk etmeye davet etmişti. Wenbin ayrıca NATO’nun Asya-Pasifik’te tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir tutum izlemekten vazgeçmesi gerektiğini

Vilnius’taki “
NATO Zirvesi
”nin sonuç bildirisinde Çin’in iddialı politikalarının ve artan askeri gücünün NATO’nun çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine karşı tehdit oluşturduğuna dikkat çekilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü
Wang Wenbin
ise yaptığı bir açıklamada NATO’yu modası geçmiş “
Soğuk Savaş zihniyeti
”ni ve “
sıfır toplamlı oyun
” kavramını terk etmeye davet etmişti. Wenbin ayrıca NATO’nun Asya-Pasifik’te tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir tutum izlemekten vazgeçmesi gerektiğini belirterek, “
Genişlemeye devam etmek için bahaneler uydurmayın, dünya barışı ve istikrarında yapıcı bir rol oynayın
” demişti.

Pekin’deki rahatsızlığın en önemli sebeplerinden birisi, Asya-Pasifik’ten Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin de Vilnius’taki “NATO Zirvesi”ne katılmış olmalarıydı.

Biden Yönetimi bir taraftan Pekin ile diyalog geliştirmeye çalışırken, diğer taraftan da Çin’e karşı sert bir politika gündemi takip ediyor. Amerikan Kongresi’nde her iki parti içindeki Çin karşıtı şahinlerin çoğunlukta olması Biden Yönetimi’ni çift dilli bir politikaya yöneltiyor.

Amerika’da “
Anti-Çin Partisi
”, Biden Yönetimi’nin Çin ile “diplomasi” dahil olmak üzere tüm diyalog girişimlerinin ABD’yi zayıf gösterdiğini savunuyorlar. Washington ve Pekin arasındaki diyalog girişimlerine kesif bir “
güvensizlik
” havası hakim. Çinliler Amerikalılara,
“bize bir şey söylüyorsunuz, söylediğinizden başka bir şey yapıyorsunuz”
diye serzenişte bulunuyorlar.
ABD Dış İşleri Bakanı
Antony Bilinken
’dan sonra ABD Hazine Bakanı
Janet Yellen
ve Biden Yönetimi’nin İklim Özel Temsilcisi John Kerry de Pekin’i ziyaret ettiler. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Bilinken ile bir araya gelirken Janet Yellen ve John Kerry ile görüşmedi. Kerry ile aynı sıralarda Çin’i ziyaret eden Dışişleri eski Bakanlarından
Henry Kissinger
ise Pekin’de adeta kırmızı halılarla karşılandı. Kissinger, 1972’de ABD Başkanı
Richard Nixon
’ın Pekin’e giderek Çin Komünist Partisi Lideri
Mao Zedung
ile buluşmasını sağlayan kişiydi. Soğuk Savaş’ın sıcak bir döneminde gerçekleşen bu sürpriz buluşma ABD ve Çin ilişkilerinin seyrini değiştirmişti.
Kissinger Pekin’de Çin Savunma Bakanı
Li Shangfu
ve Çin’in en üst düzey diplomatı
Wang Yi
ile görüştükten sonra Şi Cinping tarafından da kabul edildi. 100 yaşındaki eski kurt diplomat Kissinger ABD’nin Çin ile yapıcı bir diyalog ve işbirliği yapmasını savunduğu için Çin karşıtı şahinler tarafından taciz ediliyor. Pekin ise Kissinger’ı “Çin’in dostu” olarak görüyor.

Vilnius Zirvesi’ne dönecek olur isek, Pekin ABD’nin Avrupalı müttefikleriyle Asya-Pasifik’teki müttefiklerini Çin’e karşı bir araya getirmeye çalıştığından şikâyet ediyor. Çinliler NATO’nun da ABD’nin bu politikasının bir aracı olarak kullanılmak istendiğine sıklıkla dikkat çekiyorlar.

Amerika’daki “Anti-Çin Partisi” şahinleriyse NATO’nun sadece Avrupa’da değil, Asya-Pasifik’te de genişlemesi gerektiğini savunuyorlar. Nitekim
ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi
” üyeleri Demokrat Parti’li
Tammy Duckworth
ile Cumhuriyetçi Parti’li
Dan Sullivan
16 Temmuz’da “
NBC News
” kanalında
Chuck Todd
tarafından sunulan “
Meet The Press
” programına katılarak, NATO’nun Çin’in komşularına kadar genişletilmesini savundular. “
Senato Dış İlişkiler Komitesi
”nin de üyesi olan Senatör Tammy Duckworth ABD’nin Tayvan’ı silahlandırmasıyla ilgili tasarılarda önemli rol oynayan etkili bir siyasetçi olarak biliniyor.
Meet The Press
” programına katılan her iki senatör de önümüzdeki 10 yıl içinde NATO’nun Asya’ya doğru genişlemesinin kaçınılmaz olduğunu savunuyorlar. Senatör Duckworth,
“Açıkçası İngiltere, Avustralya ve ABD arasındaki başarılı AUKUS anlaşması ile bunu yapmaya başladık bile”
diyordu. Duckworth, ABD’nin Asyalı müttefiklerinin Ukrayna’da olanlara çok yakından baktıklarını, NATO’ya katılmanın ve NATO müttefiklerinin Hint-Pasifik bölgesine geri dönmelerinin daha büyük bir ihtiyaç olduğunu anladıklarını öne sürüyordu.
Beyaz Rusya ve Ukrayna hariç Rusya’nın Batı sınırlarında NATO üyesi olmayan ülke kalmadı. Avrupa ve Rusya arasında NATO, “
eski Soğuk Savaş
” dönemindeki “
Demir Perde
”yi andıran bir duvar oluşturuyor gibi görünüyor. ABD’deki “Anti-Çin Partisi”nin şahinleriyse NATO’nun Asya-Pasifik’te, Çin’in doğusu ve güneyinde de benzer bir çevrelemeye gitmesini istiyorlar. Şahinlerin niyet haritasına bakıldığında “
Yeni Soğuk Savaş
”ın kapsamı daha iyi anlaşılacaktır.
#Politika
#Siyaset
#ABD
#Abdullah Muradoğlu