Kırk yıl önce kimsenin aklına böyle bir şey gelmezdi. Bu yıl “NATO Zirvesi”, 1990’ların başına kadar “ Sovyetler Birliği ” içerisinde yer alan Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşiyor. Zirve”nin gündeminde yine “ NATO’nun genişlemesi ” ve “ Ukrayna-Rusya Savaşı ” var. 25 yıldır devam eden genişleme sürecinde son gelişme Finlandiya’nın NATO üyesi olmasıydı. İsveç’in üyeliğiyse Türkiye’nin taleplerinin karşılanmasına bağlı. Ukrayna NATO’ya üyelik için bastırıyor, NATO üyelerinin çoğunluğuysa
25 yıldır devam eden genişleme sürecinde son gelişme Finlandiya’nın NATO üyesi olmasıydı. İsveç’in üyeliğiyse Türkiye’nin taleplerinin karşılanmasına bağlı. Ukrayna NATO’ya üyelik için bastırıyor, NATO üyelerinin çoğunluğuysa bunun için ‘doğru zaman’ın gelmediğini düşünüyor.
NATO’nun Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İtalya ve İspanya gibi önde gelen üyeleri misket bombalarının kullanılmasını yasaklayan bir sözleşmenin imzacıları. Bu silahların kullanımını, üretimini, transferini ve stoklanmasını yasaklayan Sözleşmeye 123 ülke imza attı. ABD, Rusya, Ukrayna anlaşmaya taraf değiller. Ukrayna da, Rusya da bu bombaları kullanıyor.
NATO Zirvesi’yle ilgili bir diğer gelişmeyse “Çin” ile ilgili. Zirveye “NATO” üyesi olmayan Japonya, Avustralya, Güney Kore ve Yeni Zelanda’nın liderleri de davet edildi. ABD başta olmak üzere, NATO içinde ittifakın Çin’e karşı etkin bir pozisyon almasını savunanlar var. Asya-Pasifik’ten dört ülkenin Zirveye katılması tabiatiyle Pekin’in radarına girmiş bulunuyor.