Durum gerçekten çok ciddi. Brent petrol fiyatı 2004'ten bu yana ilk kez 30 doların altına düştü. Gelişmelerse, çok yakın vadede durumun dengeye kavuşacağı yönünde sinyaller vermiyor. “
ise etkisiz eleman konumunda. OPEC, 55 yıllık tarihinde hiç bu kadar kırılgan olmamıştı. Halbuki OPEC, 1960'da, petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak amacıyla kurulmuştu. OPEC'i kuran ülkelerse Venezuela, İran, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt idi. Şimdiyse, petrol fiyatlarındaki düşüşler, petrol üreten ülkeler arasındaki savaşın 'ekonomik' olarak sürdürülmesinden başka bir şey değil.
Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalardan en fazla kayba uğrayan ülkeler Rusya, İran, Irak, Venezuela, Nijerya, Brezilya, Meksika, Kazakistan ve Azerbaycan gibi ekonomileri petrole bağımlı ülkeler. Petrol gelirlerindeki azalmadan kaynaklanan sorunlar sebebiyle, Kanada gibi
üyesi bir ülkenin ekonomisi bile geçen yıl durgunluğa girmekten güçlükle kurtuldu. Venezuela'da ise 17 yıldır iktidarda olan “
” seçim kaybettiler.
Ham petrol fiyatları 25 doların altına düşer ve bu durum bir süre daha devam ederse, başta Rusya olmak üzere, petrol ihraç eden ülkelerde işler daha da kızışacak. Petrol gelirlerinin azalması devletin sosyal harcamalarının azaltılmasına yol açıyor ve bu da en fazla dar gelirli kesimleri etkiliyor. Rusya'da protestolar ufak ufak başladı bile. Azerbaycan'daysa hayat pahalılaştı, huzursuzluk artıyor. İç savaş yaşayan Irak'taysa durum daha da vahim. Irak petrol gelirlerinin büyük kısmını kaybederken halk giderek daha fazla yoksullaşıyor. İşsizlik yüzde 30'lara doğru gidiyor ve ülkede açlık yüzden isyanlar çıkacağına dair uyarılar peşpeşe geliyor.
Petrol fiyatların düşmesinde baş aktör olarak rol oynayan Suudi Arabistan'ın kendisi de eşikte. Riyad üretimi artırarak fiyatları düşürürken kendi ekonomisi de büyük zarar görüyor. Bütçe açıkları sebebiyle, ülkenin petrol gelirleriyle beslenen kesimlerini zor günler bekliyor. Şimdilik kasadan harcayan Riyad'ın bu oyunu ne kadar sürdüreceği bilinmiyor. Nüfusları az olsa da,“
in petrol zengini ülkeleri için durum pek farklı değil. Ekonomik ve siyasi ambargodan çıkmak üzere olan İran'ın ölümcül petrol oyununu durdurabileceği ise şüpheli.
Petrol fiyatlarındaki düşüşlerin 'kırmızı çizgi'yi aşması halinde Arap Yarımadası'ndan Orta Asya'ya, Güney Amerika'dan Afrika'ya kadar büyük bir coğrafya daha yaygın, daha şiddetli isyanlara ve çatışmalara sahne olabilir. Böyle bir atmosferden radikal, şiddet yanlısı aşırı akımların güçlenerek çıkacağını tahmin etmek çok zor değil. “
”nın bastırılması, daha iyi bir geleceğe dair umutların söndürülmesi ve göç dalgalarının önüne set çekilmesi kitleleri daha önce denemedikleri türden başkaldırılara sevk edebilir. Bu gelişmeler kendi bölgelerinden taşarak dünyayı etkileyebilir. “
”, yağmurdan kaçarken doluya tutulabilir.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.