“
”nın ardından
'nin 1 yıl kadar süren sivil yönetimi istisna tutulacak olursa, 1952'den bugüne kadar Mısır'da askeri rejim hakim. Generaller arasında üleştirilen ve yaygın bir ağ teşkil eden ordu şirketleriyse ekonomiyi tekelinde tutuyor. Başta ABD ve Suudi Arabistan olmak üzere ülkeye dışardan gelen yardımların kontrolü de keza generallerde. Her yıl 20 milyon tona yakın buğday tüketen Mısır, buğday ithalatında dünya ülkeleri arasında birinci sırada. Ülkede üretilen unun yüzde 70'iyse kamu sektöründen geliyor. Yani, 90 milyonluk Mısır halkının boğazı askeri rejimin avuçlarının arasında.
2013'teki askeri darbeyle eski rejimi yeniden ihdas eden General Sisi'nin kemer sıkma politikası sebebiyle başta ekmek olmak üzere temel gıda ürünlerine yapılan zamlar halkı canından bezdirdi. Mısır parasının Dolar karşısında değer kaybetmesiyle birlikte un, pirinç, şeker gibi gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 50'in çok çok üzerinde artış kaydetti. Ekmek zamları üzerine birçok şehirde halk sokağa dökülerek Hükümeti protesto etti. Askeri rejimi destekleyen basında da hükümete yönelik eleştiriler yer aldı. Ancak basın süratle ağız değiştirerek protestoların faturasını can derdinde olan “
”e çıkardı.
Aslında “
” Kuzey Afrika'nın askeri rejimlerle yönetilen birçok ülkesinin yakın tarihinde sıklıkla karşılaşılan bir durum. Mısır'da
döneminde, 1977'de çıkan “
”nda 70'den fazla gösterici katledildi. 2008'de
döneminde gerçekleşen ekmek zammı protestolarında da onlarca gösterici hayatını kaybetti.
Mısır'ın yanı sıra 1980'lerde Sudan, Tunus ve Cezayir'de de “ekmek isyanları” vuku bulmuştu. Protestocular “
sloganlarıyla 'temiz' ve 'adil bir yönetim' talep ettiklerini canları pahasına ilan etmişlerdi. Kuzey Afrika halklarının bu en tabii hak arayışları askeri rejimler tarafından hep kanlı şekilde bastırıldı. Keza “
” da '
',
ve '
'ten bunalan genç kitlelerin '
, '
l
' ve '
isteğinin tabii bir sonucuydu. Bu son derece insani taleplerin nasıl boğulduğuna hep birlikte tanık olduk.
Sonuç olarak söylemek gerekirse, “
”ne egemen olan güçler, Arap halklarını sıkı şekilde kontrol etmeleri için askeri rejimlere desteklerini halen sürdürüyorlar. Son günlerde yeniden ekmek isyanlarına sahne olan Mısır'da General Sisi yönetimi de Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek'in izinden gidiyor. Ülkede ekonomi iflas etmiş durumda, devalüasyon ve enflasyon son otuz yılın en yüksek rakamlarına ulaştı. On binlerce muhalif ise hapislerde çürütülüyor. General Sisi için de “
halkın refahı ve mutluluğundan daha öncelikli. Askeri rejim bu sayede varlığını sürdürüyor. ABD bu yüzden Sisi'yi destekliyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.