Katar çok küçük bir ülke ama 2000’lerin başlarından itibaren bölgedeki siyasi gelişmelerde Suudi Arabistan’dan daha fazla öne çıktı. Mevcut rezervlerine ilaveten İran ile paylaştığı ve henüz üretime açılmamış bulunan Pars sahasındaki(Güney Pars) doğal gaz yatakları ayrıca göz kamaştırıyor.
ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman ve Mısır diktatörü General el-Sisi’nin ürkütücü kılıç dansı eşliğinde el bastıkları sihirli kürenin içinden İran’dan sonra Katar’ın çıkacağı pek tahmin edilmiyordu. Her geçen gün Washington’daki iktidarı daha da tartışmalı hale gelen Trump’ın kişisel hırslarıyla Riyad’ın(ve Kahire’nin) stratejik çıkarları birleşince olanlar oldu. Trump ve Riyad arasındaki yüz milyarlarca dolarlık “al-ver” anlaşması, Katar’ın defterinin dürülmesine ilişkin plânın yürürlüğe konulmasını kolaylaştırdı. Katar’ın bölgede Riyad’dan bağımsız politika izleme iradesi göstermesi defterinin dürülmesi için yeterli sebep.
Uzun yıllara, hatta kuşaklara yayılan “Peleponnes Savaşları”nın iki ana aktörü vardı, Atina ve Sparta. Peleponnes yarımadasının diğer şehir devletleri bu iki güç etrafında kutuplaşmıştılar. Atina’nın giderek zenginleşerek yükselmesi yarımadanın en büyük askeri gücü olan Sparta’yı rahatsız etti. Güç dengelerinin değişmesi, bir taraftan yeni ittifaklara kapı aralarken, diğer taraftan eski ittifakların yıkılmasına yol açtı. Sparta ve Atina’nın kolonileri olan şehir devletleri( ve onların da kolonileri olanlar) arasındaki çatışmalar savaşın bahaneleriydi.
Graham Allison’ın tezini doğrulayan bir saha çalışması da var. 1500’lerden 2000’lerin başına kadar olan dönemi kapsayan çalışmaya göre, yükselen bir gücün, egemen gücün iktidarın meydan okumasına neden olan 16 tarihi vakanın 12’si taraflar arasında savaşla sonuçlandı.
Diplomatik yollarla sönümlendirilmez ise “Katar Krizi” beklenmedik ittifaklara kapı açabilir, kutuplaşmayı tetikleyebilir ve “Körfez” hızla Tukidides Tuzağı’na doğru sürüklenebilir. Körfez’de çıkacak bir çatışmaysa bölgesel, müslümanlar arası daha büyük savaşlara dönüşebilir. Emperyalist güçlerin beklentisi de bu.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.