Bu yazının hem eğlenceli, hem bilgilendirici olmasını istedim. Bu kez hepinizin bildiği kült bir filmden, Yönetmenliğini Francis Ford Coppola ’nın yaptığı, Marlon Brando ve Al Pacino ’nun başrollerini paylaştığı “ Godfather-(Baba) ” filminden anlatacağım. 1972’de gösterime giren filmde Marlon Brando, New York’un mafya ailelerini yöneten “Vito Corleone” isimli karakteri oynuyor. Vito Corleone sayesinde bu suç dünyasının aileleri ‘barış’ içinde yaşıyorlar. Ancak etraflarındaki dünya değişmekte,
Bu yazının hem eğlenceli, hem bilgilendirici olmasını istedim. Bu kez hepinizin bildiği kült bir filmden, Yönetmenliğini
’nın yaptığı,
ve
’nun başrollerini paylaştığı “
” filminden anlatacağım. 1972’de gösterime giren filmde Marlon Brando, New York’un mafya ailelerini yöneten “Vito Corleone” isimli karakteri oynuyor.
sayesinde bu suç dünyasının aileleri ‘barış’ içinde yaşıyorlar. Ancak etraflarındaki dünya değişmekte, ‘
’nı tehdit eden yeni suç aileleri sahaya çıkmaktadırlar. Görece barış içinde devam eden bu suç düzeni kaosa doğru gitmektedir.
Vito Corleone’nin kontrol ettiği suç dünyasının nimetlerinden kendisine pay isteyen bir yeni aile istediğini alamayınca suikaste başvurur. Vito suikastten ağır şekilde yaralanarak kurtulur. Asıl hikâye böyle başlar. “Corleone Ailesi” saldırıya karşı yürütülecek strateji konusunda üçe bölünmüştür. Vito Corleone’nin suç dünyası içinde kurduğu ittifaklar da çatlamış haldedir.
Baba Corleone’nin büyük oğlu
, derhal ve en şiddetli biçimde “
” yanlısıdır. Baba’nın oğulluğu, danışmanı, avukatı ve diplomatı olan
ise saldırgan aileyle müzakere yoluyla uzlaşma sağlanmasından yanadır. Hagen ısrarla “
” demektedir. Rakipleriyse Sonny’nin öfkeli kişiliğinden istifade ederek onu bir tuzağa çekip ortadan kaldırırlar. Hem Tom Hagen’in uzlaşmacı politikasını ve hem de ağabeyi Sonny’nin hesapsız güç kullanma yöntemini benimsemeyen
ise yumuşak güç ve sert gücün bileşiminden müteşekkil bir stratejiyle hareket ederek gemiyi sakin sulara çekmeyi başarır.
Devam filmlerini izleyenler hikâyenin nasıl seyrettiğini de hatırlayacaklardır.”
İmparatorluğu” yeniden tesis edilmiştir ama bunun bedeli ağır olmuştur. Michael kurduğu düzen içinde boğulmuştur. Kendisi için tasarlanmış bir suikastçının kurşunuyla öldürülen kızını kucakladığı sahnede Michael’ın çığlığını hatırlayın! Şeytan ile sözleşme yapan Michael sözde hedefine ulaşmış, ancak neredeyse bütün ailesini bu uğurda kaybetmiştir. Yeni bir filmde bir karakter “
Şeytan ile anlaşma yaparsan hakkını almak için mutlaka geri döner
” diyordu. Michael Corleone’nin yaşadığı korkunç trajedi de bu sözleşmenin bir sonucuydu.
Bu kült filmin, Amerikan dış politikasını belirleyen ekolleri anlatmak için kullanılacağı kimin aklına gelirdi ki! Peki “
” adının
ve
gibi kült “
”le birlikte anılacağını düşünebilir miydiniz? Bu benzetme “Gerçekçiler”e yakınlıklarıyla tanınan iki dış politika analisti tarafından yapıldı.
ve
önce bir dergide “
Pax Corleone(Corleone Barışı)
” başlığıyla yayınladıkları makalede “
” filmini bu ekolleri açıklamak için kullandılar. Yazarlar makaleyi genişleterek 2009’da “
Godfather Doktrini: Bir Dış Politika Meseli
” adıyla da kitaplaştırdılar. Bu kitap o kadar çok ses getirdi ki, 2009’dan bu yana hakkında yüzlerce makale yayınlandığını belirtmeliyim.
Amerikan dış politikasının “suç dünyası”yla karşılaştırılarak açıklanması bir bakıma dünyanın yeni durumuna ışık tutuyor. “
güç(Amerika)” ile”
(Çin)” arasındaki büyük güç rekabeti, bu rekabetin etrafında oluşan koalisyonlar ve sürecin nereye evrileceği konusunda benzetmeler yararlı olabilirler. Adı geçen yazarlar da bunu yapıyorlar.
Bu yazarlara göre
, “
Soğuk Savaş döneminin Amerikası
”nı,
ise
döneminin şahin
’ını temsil ediyor.
’e düşen rol ise “
” olmaktır. Tom, eski kuralların hâlâ geçerli olduğunu ve çözümün müzakerede olduğunu düşünüyor. “
” olan
ise hızla değişen ve risklerle dolu yeni dünyada “
”nin, yani Amerika’nın eski gücüne yeniden kavuşması için “
” politikasının ahenkli bir karmasına başvuruyor.
Coppola’nın bir mafya hanedanlığı hakkındaki destansı filmi üzerinden Amerika’nın 21. Yüzyılda hayatta kalmasını sağlamak için hangi ekolün başarılı olabileceğini tartışıyor.
Amerikalılar antik Yunan ve Roma trajedilerinden pek hoşlanırlar. Şeytanla anlaşmanın yansıması olan “
”i de aslında bir “
” değil midir?
#God Father
#Sinema
#film
#Abdullah Muradoğlu