Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi "Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi" bölümü mezunu. 15 yıldan uzun zamandır basın camiasının içinde yer aldı. 1997 yılından bu yana Yeni Şafak Gazetesi Haber Merkezi'nde özel haberler, dizi yazıları, araştırma yazıları, röportajlar, tarih sayfaları ve köşe yazıları yazdı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2004 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Röportaj Dalı'nda ödüle layık görüldü. Biyografi alanında dört kitap yayınladı. Sivil toplum kuruluşlarında çeşitli görevler üstlendi.
Ukrayna, kaya ile sert bir yer arasında fena halde sıkışmış durumda görünüyor. Bir tarafta Rusya, diğer taraftaysa Amerika arasında çok dar bir geçitte bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor. İşin garibi Ukrayna’nın bu dar geçide büyük ölçüde ABD tarafından sokulmuş olmasıdır.
Trilyonlarca dolarlık kaynaklarını ABD’ye kullandırma karşılığında Ukrayna’nın ne alacağıysa belirsiz. Ukrayna için NATO üyeliği zaten yok, ABD’nin içinde yer alacağı herhangi bir güvenlik garantisi de yok. Ukrayna’nın Rusya’ya kaybettiği toprakları geri almasıysa pek mümkün gözükmüyor. Ukrayna’ya reva görülen (askerî veya malî) bir boyunduruktan geçirilmesidir.
Romalılar “Caudine Çatalları”nın en dar boğazının çıkışının kapatıldığını anladıklarında artık çok geç olmuştu. Geri dönüş hareketi yaptıklarında giriş yaptıkları geçit de düşman kuvvetler tarafından tutulmuştu. Böylece Romalılar ne ileri gidebiliyorlar, ne de geri dönebiliyorlardı. Düşmanın yapması gereken tek şeyse seyredip beklemekti, savaşmaları bile gerekmiyordu.
Samnitler taban tabana zıt bu iki görüşün bilgeliğini sorgulamak için yaşlı adamı yanlarına çağırdılar. Yaşlı adam, ilk görüşünü uygulamaları halinde Samnitler’in Roma gibi güçlü bir düşmanın uzun vadeli dostluğunu, dolayısıyla da barışı kazanacaklarını, ikinci görüşünü kabul etmeleri halindeyse Roma ile savaşı sadece bir iki nesil tehir edeceklerini söylemişti.
Samnitler bu iki görüş yerine orta yolcu bir karar aldılar. Başlarındaki iki Konsülle birlikte Romalılar Samnitler’in boyunduruk haline getirdikleri mızraklarının altından yarı çıplak vaziyette aşağılayıcı bir muameleyle geçirildiler. Konsüller Samnitler’den daha önce ele geçirdikleri topraklardan çekileceklerine dair bir anlaşmayı imzalamayı da kabul etmişlerdi. Romalılar kapana kıstırıldıkları “Caudine Geçitleri”nde utanç verici bir muameleye maruz kalmıştılar. Bu boyunduruk Roma konsüllerini halk içine çıkamayacak bir duruma düşürmüştü.
Sonuç itibariyle Ukraynalılar da siyasî ve askerî olarak bir darboğazda sıkışmış durumdalar. Yine de talihsiz durumlarından onurlu bir çıkış için kendi anlaşmalarını kendileri Ruslarla yapabilirler. Biden Yönetimi ve İngiltere tarafından ayartılmamış olsalardı, Mart 2022’de Türkiye’nin arabuluculuğu Ukraynalılar için böyle bir çıkışı mümkün hale getirmişti. Bu kapı tekrar açılabilir mi, bilemiyorum. Diğer tüm yollar Ukraynalılar için maalesef, kötü gözüküyor.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.
Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.
Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.