İki Bahçeli

04:007/09/2015, Pazartesi
G: 13/09/2019, Cuma
Abdülkadir Selvi

İki tarz-ı siyaseti var.İki Bahçeli var.Birinin adı Devlet, diğerinin adı Bahçeli.Siyahla beyaz, geceyle gündüz, sıcakla soğuk ayna şahısta nasıl toplanır derseniz onun adı da MHP lideri Devlet Bahçeli.Bahçeli hem çözümün adresi hem çözümsüzlüğün.Türk siyasetine çok önemli katkıları oldu MHP liderinin.Ayı zamanda siyaseti kilitleyen lider denilince de akla ilk gelen isim, Bahçeli oldu.Ülkücü hareketin lideri Alparslan Türkeş'in ardından MHP Genel Başkanı oldu Bahçeli.Türkeş'ten sonra MHP'nin başına

İki tarz-ı siyaseti var.

İki Bahçeli var.

Birinin adı Devlet, diğerinin adı Bahçeli.

Siyahla beyaz, geceyle gündüz, sıcakla soğuk ayna şahısta nasıl toplanır derseniz onun adı da MHP lideri Devlet Bahçeli.

Bahçeli hem çözümün adresi hem çözümsüzlüğün.

Türk siyasetine çok önemli katkıları oldu MHP liderinin.

Ayı zamanda siyaseti kilitleyen lider denilince de akla ilk gelen isim, Bahçeli oldu.

Ülkücü hareketin lideri Alparslan Türkeş'in ardından MHP Genel Başkanı oldu Bahçeli.

Türkeş'ten sonra MHP'nin başına geçmesi kolay olmadı.

Kavgalı bir kongrede seçildi.

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğulları'nın, “İllegalite
ilan ediyorum
” diyerek kürsüyü devirdiği kongrenin enkazından çıktı.

MHP'nin başına geçince kendi mührünü vurmayı başardı.

İlk iş olarak ülkücü gençleri sokaktan çekti.

Türk demokrasisine yaptığı en büyük hizmetlerden biri bu oldu.

12 Eylül'de yaşananlardan çok önemli dersler çıkardı Bahçeli.

12 Eylül'den sonra Bedrettin Demirel Paşa, “Şartların olgunlaşması için bekledik ama çok kan aktı” demişti. Akan kanların büyük bölümü ülkücü kanıydı.

Ülkücüleri sokaktan çeken Bahçeli'nin, ”Ülkücülerin elinde silah değil, bilgisayar olmalı” sözü siyasete damgasını vurdu. Bahçeli'nin yapıcı tavrıyla büyüme sürecine geçen MHP, ilk meyvesini 1999 seçimlerinde aldı. Yüzde 18 oy ve 129 milletvekili ile ikinci parti oldu. 28 Şubat'ta askerlerin karşısında Refah Partisi'nin “Diklenmeden dik durmadığını” düşünen seçmen, MHP'nin daha iyi mücadele edeceğini düşünüyordu. “Sorunu ürkekler değil, erkekler çözer” sloganı ön plana çıktı.

Seçim oldu. Başörtüsü sorununu çözmesi ve askerin karşısında erkekçe durması beklenen MHP lideri Bahçeli, ilk ters köşesini orada yaptı. 28 Şubat'la mücadele eden Fazilet Partisi ve DYP'yi kast ederek, “dinlensinler” dedi. Rahşan Ecevit'in, “
Eli kanlı katiller
” sözüne rağmen Bülent Ecevit'le hükümet kurdu. Ecevit'in karşısında saygısından dolayı sigara bile içmiyordu.

Bahçeli, Ecevit'e karşı hürmetkar MHP'li bakanlara karşı ise şahindi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan MHP'li bakan Sadi Somuncuoğlu, MHP milletvekillerince engellenip tartaklanmaya kalkışıldı. Kemal Derviş'in özelleştirme politikasına karşı direnen Enis Öksöz azledildi.

MGK toplantısında Cumhurbaşkanı Sezer'in Başbakan Ecevit'e Anayasa kitapçığı fırlatmasıyla birlikte Türkiye tarihin en ağır ekonomik ve siyasi krizi patlak verdi.

DSP'den istifalar patır patır geliyordu. DSP çoğunluğu kaybetmiş, Ecevit Bahçeli'ye, “B
irinci parti oldunuz. Başbakan siz olun
” diye teklifte bulunmuştu. Ama Ecevit'e olan saygısından dolayı kabul etmedi.

Öcalan'ın idamı konusundaki tavrı, milliyetçi-muhafazakar kesime karşı şahin, Ecevit'e karşı güvercin tutumu ve nihayet ağır ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle, MHP gittiği 3 Kasım seçimlerinde hezimete uğradı.

MHP'siz geçen 5 yılın ardından Türkiye, 2007 seçimlerine 367 krizi, Cumhuriyet mitingleri ve 27 Nisan e-muhtırasının yaşattığı siyasi iklimde gidildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin Meclis'i kilitleyen tutumu nedeniyle sağduyulu seçmen, kilidi açması için MHP'yi üçüncü parti olarak Meclis'e taşıdı.

Ne yapacağı merak edilen Bahçeli, yapıcı muhalefeti tercih etti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis'e girdi ve 367 düşüğünü çözdü. Adına yakışır bir şekilde, “
Devlet
” gibi hareket etti.

MHP, pozitif muhalefetle birlikte tekrar büyümeye geçti. Başörtüsü yasağını kaldıran düzenlemede AK Parti ile birlikte hareket etti. “411 el kaosa kalktı” manşetlerine rağmen milliyetçi-muhafazakar kesimde takdir topladı.

7 Haziran seçimleri ile halkımız Devlet Bahçeli'nin eline bir kez daha sistemin anahtarını verdi.

MHP lideri, bu süreçte şaşırtma hakkını sık sık kullanacak ve Türkiye'yi bir çözümsüzlüğe doğru sürükleyecekti.

Bahçeli, seçimlerden sonra iktidarı ve muhalefetiyle herkesin hesaplarını alt üst eden bir yol izledi.

7 Haziran'da AK Parti'nin 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana devam eden tek başına iktidarı sona ermiş halkımız koalisyonu önermişti.

Koalisyon hükümetinde iki formül ön plana çıkıyordu.

AK Partili ve AK Partisiz koalisyon modeli.

1-CHP-MHP ve HDP'nin içinde yer aldığı muhalefet bloku.

2-AK Parti-MHP ya da AK Parti-CHP hükümeti.

Bahçeli, bir hamle ile önce muhalefet blokunu dağıttı, sonra AK Parti-MHP koalisyonuna kapıları kapattı. AK Parti-CHP ve HDP koalisyonunu önerdi.

Koalisyon formüllerinin kapısına kilit vurdu. Partisini muhalefette konumlandırdı.

Bahçeli'nin tavrı muhalefet blokunu çökertirken AK Parti, bu sayede Meclis başkanlığı seçimini kazanıp, ilk moral üstünlüğü sağladı. Bahçeli, yapıcı tavrıyla AK Partili Meclis Başkanı seçilmesinin yolunu açtı.

Bahçeli ilk hamlesi ile

1-HDP'yi denklem dışına itti.

2-Muhalefet bloku diye bir blokun olmadığını gösterdi.

3-Tüm koalisyon hükümetlerine kapıyı kapattı.

4- “En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman seçim olur” çağrısıyla, 7 Haziran gecesi erken seçimi en güçlü seçenek haline getirdi.

Devlet Bahçeli 2 ay süren koalisyon görüşmeleri sırasında, Kılıçdaroğlu'nun başbakanlık önerisini Davutoğlu'nun koalisyon ortaklığı teklifini reddetti. AK Parti son bir umut olarak seçim hükümeti için kapısını çaldı, azınlık hükümeti için destek istedi. Bahçeli, bir kez daha “no” dedi.

Bahçeli ne hükümet kurdu ne de kurulmasına izin verdi. “Bütün yollar Roma'ya çıkar” hesabı tüm yollar erken seçime çıkıyordu. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan ipleri eline aldı. Siyasetin 60 günde kuramadığı hükümeti 3 günde kurdurup, 1 Kasım'da seçim kararı aldırdı.

Böylece şimdiye kadar iki adı olan MHP lideri üçüncü bir isim daha edindi.

“Mister no Bahçeli”.
#Devlet Bahçeli
#MHP
#koalisyon
#erken seçim